Hudba

Preview

10 nejlepších alb, na která se můžeme těšit v roce 2023

Letos bude rozhodně o pořádnou dávku dobré hudby postaráno. Těšit se můžeme na novinky například od Lewise Capaldiho, Metallicy, Macklemora nebo Lany Del Rey. 

Objevit nové akce

Nový rok – nová hudba. Tímto mottem se řídí mnoho světových umělců. Kromě nových singlů letos spousta z nich představí také dlouho očekávaná alba, jako je například „72 Seasons“ od Metallicy nebo „Broken by Desire to Be Heavenly Sent“ od Lewise Capaldiho.

Tady je najdete všechny, seřazené podle data vydání.

1. Lukas Graham – 4 (The Pink Album) (20.01.)

Dánská popová skupina, která stojí za hity jako „7 Years“, „Love Someone“ nebo „Mama Said“, vydá 20. ledna nové album „4 (The Pink Album)“. Od zpěváka Lukase Forchhammera, který se v posledních letech potýkal se ztrátou otce, narozením vlastního dítěte a závislostí, můžeme očekávat autentické a sebereflexivní album. Naživo si ho můžete jet poslechnout třeba na jeden ze sedmi koncertů v Německu. 

Lukas Graham – 7 Years [Official Music Video]

2. Måneskin – RUSH! (20.1.)

Italští rockeři loni 31. října potvrdili, že chystají novou desku, která by měla vyjít 20. ledna 2023. „RUSH!“ navazuje na desku Teatro D’ira z roku 2021: Vol. I‘ a ‚Il Ballo Della Vita‘ z roku 2018. Zpráva o chystaném albu přišla krátce poté, co kapela během probíhajícího světového turné debutovala novou skladbou ‚Kool Kids‘. Píseň se dost možná objeví i na chystané novince.

Dalšími písněmi, které letos vyšly a které by se mohly objevit na tracklistu „RUSH!“, jsou „The Loneliest“, „Supermodel“ a „If I Can Dream“, z nichž poslední se objevila na soundtracku k životopisnému filmu Baz Luhrmann o Elvisovi.

Jejich nové album si můžete přijít poslechnout 14. května do O2 areny, kde kapela vystoupí.

3. Sam Smith – Gloria (27.1.)

Držitel Grammy a Oscara, zpěvák a skladatel Sam Smith, oznámil, že jeho čtvrté studiové album „Gloria“ vyjde 27. ledna 2023. Album, které vzniklo ve spolupráci s dlouholetými spolupracovníky Jimmym Napesem, Stargate a kolegou Maxe Martina Ilyou, je v oznámení popsáno jako „nejen tvůrčí zjevení, ale i něco jako osobní revoluce pro slavného umělce. Textově se témata noří do hloubky a do šířky, do současných vyprávění o sexu, lžích, vášni, sebevyjádření a nedokonalosti“.

4. Ava Max – Diamonds & Dancefloors (27.01.)

„Diamonds & Dancefloors“ je název nového alba americké zpěvačky Avy Max, které vyjde 27. ledna. Čtyři ze čtrnácti nových písní vydala již v prosinci 2022, a tím ve svých fanoušcích vzbudila o to větší očekávání.

5. Paramore – This Is Why (10.02.)

Kapela kolem zpěvačky Hayley Williams se na posledních pět let odmlčela – nyní se Paramore konečně vrací s novým albem „This Is Why“. Poslechněte si singly „This Is Why“ a „The News“.

6. Adam Lambert – High Drama (24.02.)

Zpěvák Adam Lambert se stal známým díky castingové show „American Idol“, která byla zároveň jeho odrazovým můstkem do světa pop music. V roce 2011 spojil zpěvák a skladatel síly s legendární skupinou Queen a od té doby kromě sólové kariéry působí také jako zpěvák projektu Queen + Adam Lambert. Letos v únoru se těšíme především na jeho nové album, na kterém Lambert vydává covery písní jako „Holding Out For A Hero“ od Bonnie Tyler nebo „Ordinary World“ od Duran Duran.

7. Macklemore – Ben (03.03.)

Před deseti lety se písně „Can’t Hold Us“ a „Thrift Shop“ amerického rappera Macklemora stále dokola hrály ve světových rádiích a udělaly z tohoto hudebníka hvězdu po celém světě. Od té doby pravidelně vydává hity. Jsme si jisti, že jeho album „Ben“, které vyjde už v březnu, bude mít stejně chytlavý melodický potenciál jako všechny jeho předchozí skladby.

Již vydané singly z alba jako „FAITHFUL (feat. NLE Choppa)“ ukazují, že je se na co těšit. Stejně jako se těšíme na album, těšíme se i na pět Macklemorových koncertů v Německu, a které můžete za hranice vyrazit letos v dubnu.

MACKLEMORE - FAITHFUL FT NLE CHOPPA (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

8. Lana Del Rey – Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd (10.03.)

Lana Del Rey je považována za jednu z nejvlivnějších a nejpopulárnějších zpěvaček a skladatelek 21. století. Zejména skladbami „Summertime Sadness“ a „Young And Beautiful“ tato Američanka s andělským hlasem nepochybně dojala svět a okouzlila lidi všech generací. 10. března se konečně dočkáme jejího nového alba „Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd“, jehož titulní skladba vyšla již v prosinci 2022.

Lana Del Rey - Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd (Audio)

9. Metallica – 72 Seasons (14.04.)

Od vydání posledního studiového alba „Hardwired…to Self-Destruct“ uplynulo zhruba šest let. V polovině dubna vyjde jejich album „72 Seasons“, které bylo ohlášeno v listopadu, a se kterým kapela již brzy dorazí do sousedního Německa nebo Polska.

V květnu 2023 odehrají metalové ikony v Hamburku dva stejné koncerty v rámci „No Repeat Weekend“ – se dvěma různými setlisty a dvěma různými předskokany. Totéž bude následovat v květnu 2024 v Mnichově a v červenci potom ve Varšavě.

Metallica: Lux Æterna (Official Music Video)

10. Lewis Capaldi – Broken by Desire to Be Heavenly Sent (19.05.)

V květnu 2023 vydá skotský zpěvák (a na částečný úvazek možná i komik) také své dlouho očekávané album „Broken by Desire to Be Heavenly Sent“. Bude na něm řada srdcervoucích písní, včetně jeho již úspěšných singlů „Forget Me“ a „Pointless“. V únoru si ho můžete přijít poslechnout do pražské O2 areny.

Lewis Capaldi - Pointless (Official Video)