Hudba

Nová Taylor Swift i Rolling Stones. Tohle je 20 říjnových alb, která si nesmíte nechat ujít

Připravili jsme pro vás top 22 říjnových alb, která si musíte poslechnout! A to i včetně nových desek Taylor Swift, Drakea, Rolling Stones, Holly Humberstone, Samphy a dalších.

Říjen se nese ve znamení přívalu alb od velkých celosvětových jmen! Tady je náš výběr těch nejlepších, která byste si v nadcházejících týdnech neměli nechat ujít.

6. říjen

Drake – For All The Dogs

Drake - Slime You Out ft. SZA (Official Audio)

„October’s all about me ‚cause your turn should’ve been over…“ Stále polarizovaný, ale vždy populární Drake se vrací s osmým sólovým albem. Ve svých počinech z roku 2022, jako jsou Honestly, Nevermind a Her Loss, rapper opět rozšířil svůj zvukový záběr a experimentoval s více elektronickými a TikTok-ready klubovými zvuky. Hlavní singl ‚Slime You Out‘ s emotivní R&B zpěvačkou SZA sám o sobě značí, že s novým albem For All The Dogs můžeme očekávat další sérii hitů.

Heatmiser – The Music Of Heatmiser

Heatmiser - Lowlife (Live)

Ještě předtím, než se stal patronem citlivých písničkářů, působil Elliott Smith v čele překvapivě hlasitého grunge/post-hardcoreového kvarteta Heatmiser. Je to prolog, který zůstal z větší části neprozkoumán, a to až do této chvíle, kdy Third Man vydal kompilaci demosnímků, rarit a živých skladeb. Novější alba jsou blíže k hudbě, která Smitha proslavila, ale tyto nahrávky jsou útočné, syrové a jednoduše úžasné!

Claire Rosinkranz – Just Because

Claire Rosinkranz - Never Goes Away (Official Lyric Video)

Senzace z TikToku, která píše nekonečně citované texty v domácím studiu se svým tátou, nám konečně přináší debutové album. Hlavní singl „Never Goes Away“ je mantrou „kill ‚em with kindness“ připomínající Rex Orange County a Chloe Moriondo, kde Rosinkranzův hravý vokální projev září nad doprovodem lo-fi.

Sufjan Stevens – Javelin

Sufjan Stevens - "Will Anybody Ever Love Me?" (Official Music Video)

Tento zpěvák a skladatel dokáže svými zpovědními texty říznout až na kost, a tak se zdá, že nadcházející album s názvem Javelin je naprosto výstižné. Sufjan Stevens se ptá posluchačů „Will Anybody Ever Love Me“, což je název jeho nedávného singlu, a uvádí tak chladné měsíce se zranitelností a „hořícím srdcem“. Jeho prvním sólovým projektem od instrumentálního projektu Convocations z roku 2021 je Javelin návratem k jeho původním písničkářským kořenům, na kterém spolupracovali například Bryce Dessner z The National nebo kolega z indie kapely Catskills. Stevens navíc k projektu slibuje doprovodnou knihu výtvarných děl a esejů – celistvý zážitek od celistvého umělce.

A. Savage – Several Songs About Fire

A. Savage - Elvis In The Army

A. Savage na své druhé sólové desce vyměnil kapelu Parquet Courts za spolupráci s Cate Le Bon, Modern Nature a Johnem Parishem. Tam, kde album Thawing Dawn z roku 2017 testovalo tucet různých směrů najednou (Pavement meets Leonard Cohen meets House Of The Rising Sun…) a tam, kde se poslední album PC začalo více přibližovat směrem k Talking Heads, tak tam již Savageův dlouho očekávaný následovník zní, jako by našel větší soustředění.

Jolie Holland – Haunted Mountain

Jolie Holland-Orange Blossoms (Official Video)

Nikdy nenechávejte Bucka Meeka samotného v jedné místnosti s novým albem. Když Jolie Holland požádala kytaristu Big Thief, aby přispěl verši na její novou desku, nakonec jí ukradl název a vydal svou vlastní Haunted Mountain několik měsíců před vydáním té její. „Ta podivnost mě nesmírně potěšila… usoudili jsme, že je to bizarní a úžasné.“ říká Holland (nejspíš přes zaťaté zuby). Pokud vás to utěší, dvě skladby, které jsme zatím slyšeli, znějí neskutečně krásně – už teď dávají na frak Meekově brilantní autorské desce.

Arlissa – The Open-Hearted

Arlissa - GAMES (official visualizer video)

Od jejího vynikajícího debutového alba The Lovers uplynuly dva roky a nyní se zpěvačka a skladatelka vrací se svou první dlouhohrající deskou plnou promyšleného popu ovlivněného R&B. Od klubového singlu „Games“ až po éterickou rozchodovou skladbu „Hard To Be“ – Arlissa na albu The Open-Hearted naplno využívá své základy a je připravena dobýt popový svět ze všech stran. Jen tak dál!

13. říjen

Holly Humberstone – Paint My Bedroom Black

Holly Humberstone - Sleep Tight (Official Video)

Tři roky od debutového alba Holly Humberstone pokračuje v budování své zpovědní úzkosti a zdá se, že s každým singlem z nadcházejícího alba Paint My Bedroom Black získává ještě ostřejší zvuk. Od akustického vyprávění o tiché lásce „Room Service“ až po zpochybňování sebe sama pomocí vokodéru „Antichrist“ se Holly se svou první nahrávkou ponořila do alternativních, indie a rockových vod.

CMAT – Crazymad, For Me

CMAT - Stay For Something (Official Video)

Díky svérázné hudební tragikomedii CMAT se její debutové album If My Wife New I’d Be Dead stalo jedním z nejlepších alb loňského roku. Irská zpěvačka a skladatelka neztrácela čas skládáním dalšího alba. Album Crazymad, For Me slibuje, že vše vynese do vyšších výšin a nižších pater. S takovým hlasem ji budeme následovat kamkoli.

A Beacon School – yoyo

Patrick J. Smith po pěti letech od vydání svého debutu Cola obnovuje svůj žánrově laděný dream popový projekt A Beacon School. Singly jako „KITM“ dokazují, že neztratil nic z jeho nabité síly, protože atmosférická elektronika a živé nástroje se v nich hladce kombinují.

20. říjen

The Rolling Stones – Hackney Diamonds

The Rolling Stones - Angry (Official Music Video)

Každá nová skladba od Stones je velkou událostí – ale tohle je první album s novým materiálem po 18 letech a první bez Charlieho, takže Hackney Diamonds působí více než velkým dojmem. A jako by Micka, Keitha a Ronnieho už tak nebylo dost, na novém albu se objevují také Elton John, Lady Gaga, Paul McCartney, Stevie Wonder, Bill Wyman a dokonce Sydney Sweeney v kabrioletu. První recenze jsou silné („nejlepší album od roku 1978…“), takže očekávání zůstávají asi tak vysoká, jak jen mohou být.

Sampha – Lahai

Sampha - Spirit 2.0 (Visualiser)

Je to už pět let, co Sampha vydal svůj debut Process, za který získal cenu Mercury Prize. Jde o hluboce emotivní, nadčasovou a dojemnou desku, která tohoto žánrově vyhraněného umělce zařadila mezi podobné umělce, jako jsou James Blake, Laurie Anderson, Prince nebo Solange. Po vydání desky na začátku letošního roku, včetně sólového singlu „Spirit 2.0“ a kolaborace Travise Scotta s Bon Iverem „My Eyes“, Sampha v létě fanouškům nadělil sérii úspěšných koncertů s experimentální tematikou v Hackney Church. S přibývajícími temnými dny a klesající teplotou nehřeje nic víc než myšlenka, že se necháme vzít na cestu jedním z nejvěrohodnějších současných hudebních hlasů.

Maddie Zahm – Now That I’ve Been Honest

Maddie Zahm - Where Do All The Good Kids Go? (Official Music Video)

Po vydání debutového alba uprostřed pandemie se Zahm díky úspěchu singlů „Blind Spot“, „You Might Not Like Her“ a „Fat Funny Friend“ dočkala vzestupu své popularity. Všechny tyto písně ukázaly zpěvačky schopnost udeřit hřebíček na hlavičku, stejně jako hlavní singl ‚Where Do All The Good Kids Go?‘. Na její druhé desce však nebudete celou dobu jen vzlykat, protože následující singl ‚Eightball Girl‘ slibuje i zábavnou a povzbudivou stránku alba.

27. říjen

Duran Duran – Danse Macabre 

Duran Duran - Danse Macabre (Official Music Video)

Duran Duran, kteří se chystají vydat své 16. studiové album právě na Halloween, se na tanečním parketu chystají na temnou noc. Pokud vám titulní skladba „Danse Macabre“ připadá příliš zlověstná, pusťte si „Black Moonlight“ a zazpívejte si klasické disco boogie z 80. let.

Superchunk – Misfits & Mistakes: Singles, B-Sides & Strays, 2007–2023

Superchunk - Sunny Brixton (Official Audio)

Tihle Severokarolínci dělají hudbu, která zní jako čirá radost. Jejich třetí kolekce nealbových skladeb pokrývá jejich návrat po pauze a šestnáctileté období, kdy byli až směšně, konzistentně skvělí. I jejich odrhovačky jsou ryzí zlato.

The Gaslight Anthem – History Books

The Gaslight Anthem - History Books (ft. Bruce Springsteen) - Official Video

Název šestého alba History Books může znít sice odvážně, ale The Gaslight Anthem si rozhodně na nic nehrají. Pro titulní skladbu si přizvali svého největšího hrdinu všech dob, Bruce Springsteena.

The Kills – God Games

The Kills - 103 (Official Video)

Léto už skončilo, takže je v pořádku znovu poslouchat The Kills. Ať už byla scéna newyorských indie kapel v devadesátých letech jakkoli temná a náladová, Alison Mosshart a Jamie Hince si vždycky našli temnější a náladovější koutek, kam si sedli. Po sedmileté pauze se The Kills opět vracejí s dalším kusem rocku a s písní o tom, jak nás slunce všechny zničí.

Golden Apples – bananasugarfire

Golden Apples - Waiting For A Cloud

Člověk pozná, že se v hudbě pohybuje příliš dlouho, když má merch od svých oblíbených vydavatelství. Philly’s Lame-O Records (Hurry, Mo Troper, US Highball) jsou na neúnavné výpravě za naplněním světa nakažlivými indie popovými deskami a Golden Apples do toho dokonale zapadají. Bananasugarfire je nespoutaná rozkoš: hlučná, lehce švihlá a chytlavá jako klíště. ‚Little Bronco‘ nám bude znít v hlavě až do konce života.

Taylor Swift – 1989 (Taylor’s Version)

Taylor Swift - Shake It Off

Připravte se na oficiální vstup Swift do světa popu. Album 1989 (Taylor’s Version), které bylo oznámeno poslední večer amerického turné Eras v Los Angeles, přinese hity jako „Shake It Off“, „Blank Space“ a „Out Of The Woods“ zpět do rukou Swift a její oddané fanouškovské základny. A jak už je u reedicí Swift tradicí, uslyšíme i pět zbrusu nových skladeb. Zaspala za poslední dva roky? O tom dost pochybujeme.