Hudba

Top 11 songů od Dua Lipy. Tady je recap toho nejlepšího z její tvorby před novým albem

Nastal čas udělat si přehled nejlepších skladeb Dua Lipy z její předchozí tvorby. Zde v článku najdete 11 top songů!

Cesta Dua Lipy k tomu, aby se stala jednou z největších popových hvězd současnosti, vedla mnoha různými směry. Od zpívání Sister Sledge při věšení prádla v reklamách X Factoru přes proniknutí do USA, vytvoření jednoho z nejlepších moderních disco alb Future Nostalgia až po ovládnutí Hollywoodu – to byla opravdu dlouhá cesta.

Dua Lipa na svém třetím albu pracovala spolu s Kevinem Parkerem z Tame Impala a přinesla tak další úhel pohledu na nový nostalgický pop. O tom ale třeba příště. V tomhle článku jsme se ohlédli za její dosavadní tvorbou a shromáždili pro vás jedenáct nejlepších písní z předchozích alb.

11. ‘Blow Your Mind (Mwah)

V tomhle songu nemusíte hledat smysl. Je v něm jednoduše něco, co z dobře vyprodukovaného zvuku dělá vynikající popovou píseň. ‚Blow Your Mind (Mwah)‘ byl pátým singlem z debutového alba Dua Lipy a jejím prvním, který se dostal do hitparád díky odvážně sebevědomému přístupu k nejmenovanému protivníkovi, který trvá na tom, že se změnila, ale stále se vrací.

10. ‘Pretty Please

Hned zkraje „Pretty Please“ si nehraje se svou funkovou ódou na to, že někomu nedokáže odolat, přestože se snaží být v pohodě. Před refrénem se téměř zastaví, což je jeden z mnoha produkčních triků, které géniové stojící za albem „Future Nostalgia“ použili. Všimněte si taky: kravské zvonce, tikající hodiny a velmi povedené tamburíny.

9. ‘Hotter Than Hell

Singl „Hotter Than Hell“, který jí pomohl uzavřít smlouvu s velkým vydavatelstvím Warner, sice není vrcholem zpěvaččiny diskografie, ale rozhodně stojí za startem její světové popularity. Není divu, že se píseň v roce 2016 dostala na vrchol hitparád díky žhavému textu, svůdné lyrice a silnému refrénu s jejím charakteristickým chraplavým vokálem.

Dua Lipa - Hotter Than Hell (Official Video)

8. ‘New Rules

Dua Lipa interpretovala svou hymnu, která byla o tom, jak se vypořádat s bývalým partnerem. Původně vznikla jako součást skladatelského tábora pro Little Mix a je těžké uvěřit, že song No.1 byl téměř tragédií. S tvrdými pravdami, které každý potřebuje slyšet („Nezvedej telefon/víš, že volá jen proto, že je opilý a sám“), se song „New Rules“ stal popovou verzí nejlepšího přítele a změnil tak trajektorii její kariéry.

Dua Lipa - New Rules (Official Music Video)

7. ‘We’re Good

Ve skladbě We’re Good se mísí reggae a tropické vlivy, které zpomalují a přenášejí nás na ospalou pláž po několika rumových koktejlech. Ačkoli je tvorba stále plynulá jako vždy, je to skladba, která ukazuje, že Dua nepotřebuje spoustu tanečních breaků a zběsilé tempo, aby vytvořila banger. Díky metafoře o kokainu, která se objevuje hned v prvním řádku refrénu, je „We’re Good“ také důkazem, že se zpěvačka nebojí být tak trochu provokatérkou.

6. ‘Don’t Start Now

Když Dua v roce 2020 vydala album Future Nostalgia, byl vrchol Covidu a kolektivní přetrvávající nepohody. Hlavní singl „Don’t Start Now“ poskytl světu tolik potřebnou dávku nu-disca. Skutečnost, že se album jen těsně nedostalo do první pětky, ukazuje, jak neuvěřitelná byla „Future Nostalgia“ od začátku do konce – což je v popu vzácný úspěch.

Dua Lipa - Don't Start Now (Official Music Video)

5. ‘Break My Heart

Hádáte správně, je to další Future Nostalgia banger, který se dostal do první pětky a přinesl další mistrovský funk. Skladba ‚Break My Heart‘ s beatem, který si žádá víc než jen obyčejnou procházku, vás donutí se pořádně rozšoupnout. Rafinovaná interpolace riffu z hitu ‚I Need You Tonight‘ australské rockové kapely INXS z roku 1987 v kontrastu s futuristickou manipulací se syntezátory a nablýskanou hudební produkcí dodává skladbě zajímavé grády a utvrzuje ji v pozici jedné z nejlepších skladeb od Dua Lipy.

4. ‘IDGAF

Vraťme se ke zpěvaččině debutu a vzdejme hold nejlepší skladbě na desce. Singl ‚IDGAF‘ původně napsal MNEK, než se ho Dua ujala a přepracovala ho tak, aby byl autentičtější.

Dua Lipa - IDGAF (Official Music Video)

3. ‘Levitating’ 

„Levitating“ je směsicí podivných a nádherných zvuků, starých i nových. Pokud jde o vokál Dua Lipy, díky tempům hraničícím s rapem a vysokým tónům i jejím obvyklým kouřovým tónům by se dalo říct, že je vše vytočeno na maximum.

2. ‘Love Again

Není žádným zločinem, že se „Love Again“ v roce 2021 umístilo v britské hitparádě pouze na 51. místě. S nádherně dramatickými smyčci, které ustupují samplu jazzové klasiky 30. let „My Woman“ a diskotékovým hookem ve stylu ABBA, se jí nějakým způsobem daří být stále lepší, jak se řítí dál. Song ‚Love Again‘ je festivalem vibrací a jediným právoplatným uchazečem o korunu.

Dua Lipa - Physical (Official Video)

1. ‘Physical

Co mají společného ukázka perské flétny, Olivia Newton John a Flashdance? No přece to, že jsou součástí příběhu o vzniku nejlepší písně Dua Lipy. Setřásla ze sebe korunku královny breakupových bangrů a nahradila ji neonovým spandexem. Díky mantře: „Běžná láska není pro nás, vytvořili jsme něco fenomenálního/Souhlasíš?“, skladba „Physical“ upevnila fakt, že Dua je vůdkyní nu-disca.