Rozhovory

Interview

Rozhovor s Ivou Bittovou

Srdečně Vás zveme na koncert 30. 12. 2021 v kostele sv. Šimona a Judy s názvem IVA BITTOVÁ & MUCHA QUARTET – SLOVENSKÉ SPEVY. Hlavní protagonistky jsme se zeptali:

Vstupenky

Na MHF České doteky hudby jste rovněž vystoupila poněkolikáté. V paměti mají posluchači vaše vystoupení v Rudolfinu s Jihočeskou filharmonií a vystoupení s Bardolinem Pavla Fischera, která posluchači festivalu ocenili „standing ovation“. Co byste vzkázala milovníkům vaší hudby, která nejde zcela úplně zaškatulkovat do určitého žánru a to je dobře?

Poslouchám a tvořím hudbu, která rezonuje s mým vnitřním světem. To je podstatné, škatulky vytváří okolí.

Stejnojmenný název alba jako název tohoto koncertu Slovenské spevy je poprvé, co v Praze zahrajete 30. prosince v Kostele Svatého Šimona a Judy na Starém městě?

Po vydání alba u Pavian records jsme měli turné po Čechách, Moravě a Slovensku,.. bylo zajímavé sledovat, které oblasti mají povědomí o památce slovenských písní! Nejvíce znalců se objevilo mezi posluchači na Moravě! 

Kde je pro Vás přidaná hodnota kromě ohromné inspirace nevyčerpatelné studnice slovenského ale i moravského folklóru, Sušilovy sbírky písní či Godárovy úpravy Bártókových skladeb a písní?

Sborníků je k nalezení a čerpání mnohem více, včetně kodexu již od dob renesance. Příroda dává nejvíce inspirace, energie a síly pro naši tvorbu, proto je nesmírně důležité ji chránit a uctívat!