Rozhovory

Interview

Rozhovor s kapelou Totální nasazení

Přinášíme vám rozhovor slánské punk-rockové skupiny Totální nasazení o jejich turné i benefičním koncertu a live streamu pro nemocnici Slaný.

Virtuální vstupenka pro nemocnici Slaný v prodeji do 25.5.

Vzhledem k vládním opatřením spojeným s pandemií koronaviru jste byli nuceni přesunout vaše PUNKROCK RÁDIO TOUR 2020 z jara letošního roku na začátek roku příštího. Když máte teď víc času na přípravu turné, plánujete něco speciálního, nějaké překvapení pro fanoušky?

Sváťa: Přišlo to tak nějak v nejhorší možnou dobu, těsně před začátkem turné, a ten vývoj nám celkově totálně zbořil všechny původní plány. Kromě turné jsme měli hrát celé léto jako o život, neboť jak slavíme v letošním roce na podzim 30 let, termíny se zaplnily rekordně rychle a zájem pořadatelů byl ještě větší než obvykle. Z většiny festivalů prvních měsíců však sešlo, takže v těchto dnech domlouváme jiné a nové koncerty, které půjdou realizovat za současných podmínek. Jinak PUNK ROCK RÁDIO TOUR bylo komplet přeloženo na začátek příštího roku a termíny jsou již známé. V současné době se snažíme být v maximální komunikaci s fanoušky, jsme ještě víc aktivnější na sociálních sítích, natáčíme nejrůznější akustická videa, publikujeme fanouškovská videa s covery našich songů, různé retro vzpomínky z naší historie a plánujeme nejbližší koncerty, kdy ten první proběhne už ve čtvrtek 21. května na domácí půdě a bude to benefiční koncert pro slánskou nemocnici, kam bude moci nejen přijít nařízeními povolený počet lidí, ale který bude přenášen i jako live stream. Na záznam live streamu se můžete podívat zde.

Pojedete turné ve stejném složení, tzn. s kapelami The Fialky, Nežfaleš, Deratizéři a Dilemma in cinema?

Sváťa: Ano, složení kapel na turné bude stejné.

Hlavním partnerem turné je slánský pivovar Antoš, jak došlo k této spolupráci? Probíhají kapelní schůzky právě v tomhle pivovaru?

Sváťa: Tak předně slánský pivovar Antoš vaří fantastické pivo. Nám všem v kapele vždy moc chutnalo, a protože jsme slánská skupina, která má ráda slánské pivo, udělali jsme o Antoši písničku. Pivovaru se moc líbila a tak nějak začala naše spolupráce. Nebylo to tedy na nějakou objednávku, jak se někdo tu a tam mylně domnívá. A protože máme Antoš rádi, probíhají kapelní schůzky, pokud to tedy není spojeno se zkouškou v naší zkušebně, často právě v pivovarské krčmě pivovaru Antoš.

Jak často jste aktuálně jako kapela ve spojení? Dáváte si oddych a trávíte každý čas podle svého, nebo naopak pracujete na nových písničkách, klipech apod. a pravidelně se virtuálně potkáváte?

Sváťa: Na kapelním messengeru jsme ve spojení stále a nejen hromadně, ale i různě navzájem mezi sebou, neboť je potřeba stále řešit různě kapelní věci. Nicméně protože žijeme část ve Slaném a část v Praze, někteří z nás se neviděli rovné dva měsíce, které uplynuly od poslední zkoušky.  A každý s tím časem nakládá tak nějak dle svých možností. Celkově ale vzato jsme aktivní víc než dost, řekl bych.

Inspiruje Vás současná situace k tvorbě písniček, nebo je to u vás naopak?

Franky: Inspirují mě lidi, kteří se obětují pro pomoc ostatním, kteří padají na hubu a nestěžují si, kteří zachraňují životy. Ta vlna solidarity mě zasáhla. Všem velká poklona. Nějakou písničku jim na příští desce určitě věnujeme.

Sváťa: Člověk navíc může v této době vidět, a to víc než kdy jindy, že svoboda a demokracie nemusí být samozřejmost, stejně jako fakt, že jak důležité a podstatné je zdraví a že některé naše běžné starosti jsou pouhé malichernosti. Současná situace je tak rozhodně hodně inspirativní.

Protože aktuálně není možné se s fanoušky potkávat „naživo“ rozhodli jste se ve čtvrtek 21. května od 20 hod. udělat přímý přenos koncertu ze slánského divadla, který jste pojali benefičně. Kde bude možné koncert sledovat? Jak probíhají přípravy na tenhle netradiční koncert? Připravujte nějaký speciální playlist?

Sváťa: Bohužel jsme měli minulé měsíce tu smůlu, že už jsme chtěli odehrát dvakrát live stream, ale vždy je museli pro nemoc nejprve Karlosse a pak Frankyho zrušit. Jsem tak moc rád, že to vyšlo do třetice a hlavně v době, kdy už může náš live stream sledovat i omezené množství publika přímo v místě konání. Fanoušci si buď mohou koupit vstupenku přímo do slánského divadla, kde je ovšem počet omezen devadesáti místy, anebo mohou sledovat live stream na našem facebooku. I fans, kteří se rozhodnou sledovat live stream, mohou akci podpořit koupí vstupenky ve výši, jíž si sami vyberou. Celý dvouhodinový koncert, kde zazní většina repertoáru včetně písniček, o které si už fanoušci psali při plánování zmíněných minulých zrušených live streamů, jsme pojali jako benefiční koncert a většinu vybraných peněz jsme se rozhodli věnovat slánské městské nemocnici. Té se v tomto složitém období hodí doslova každá koruna. Jako slánská kapela tak chceme podpořit nejen slánskou nemocnici, ale také slánské divadlo, kde se již několik měsíců nic nedělo a zatím to nevypadá, že by se to mělo zásadně změnit, a slánského zvukaře. Jinak samozřejmě pokud někdo nebude chtít akci podpořit koupí vstupenky, může se dívat také, je to na každém, jak se k tomu postaví. Nehráli jsme čtyři měsíce a budeme rádi za každého, kdo se na náš koncert bude dívat.

Vaše nejnovější album se jmenuje Kazoo or die. Kazoo je dechový hudební nástroj se specifickým „bzučivým“ zvukem. Na albu na tento hudební nástroj hraje frontman Sváťa, přišel tedy s nápadem použít tenhle nástroj a začlenit ho i do názvu alba právě on?

Sváťa: My kazoo používáme už dlouho a rádi a je to vítané a originální zpestření v některých písních, kde ho máme vlastně namísto dechové sekce. Před čtyřmi lety jsem přišel s tím obrázkem a logem, kde byly pod smějící se šklebící lebkou s kšiltovkou, o níž kolegové z kapely posměšně říkají, že se jedná o mojí karikaturu, místo kostí zkřížené kazoo, společně jsme pak vymysleli heslo Kazoo or die. Když jsme pak začali pracovat na novém albu, napadlo mě, že by se tak mohlo jmenovat a známé a zaběhlé logo by mohlo být na bookletu. Nápad se všem líbil, tak jsme ho realizovali.

Franky: On vymyslel „Kazoo“, my ostatní „die“ .

Album Kazoo or die jste vydali i jako LP. Proč si myslíte, že se LP vrací do hry a jsou mezi fanoušky stále oblíbenější?

Franky: Kultovní záležitost. Jako muzikant prostě chceš vydat LP.

Karloss: LP se opět vrací do módy a za mě je to určitě v pořádku. Alb na vinylech máme celkem už pět, takže fanoušek naší skupiny má jistě velký výběr. Když držíte v ruce vinyl, tak držíte opravdu NĚCO! Je to nejen pro sběratele. Spousta našich kamarádů z jiných kapel má vinyly také a je o ně též velký zájem. Kupujte LP!!!

V sobotu 17. října 2020 vás čeká velký narozeninový koncert v pražské Lucerně, kde oslavíte 30 let existence kapely. Jak se na tehle punk rockový mejdan těšíte a co na oslavu kulatin chystáte? Můžou se fanoušci těšit na speciální playlist, bývalé členy kapely, zajímavé hosty nebo narozeninový merch?

Franky: Chystáme mnoho, mnoho jsme toho již odhalili, mnoho (se) ještě odhalíme

Sváťa: Měli by vystoupit ve speciálních setech všichni bývalí členové kapely a plánujeme, že si spolu zahrají i tehdejší sestavy, což bude určitě velmi zajímavé nejen pro pamětníky, ale i ty mladší, kteří je naživo nikdy neviděli a nezažili. Co se týká hostů, pozvali jsme si spřízněné kapely, kamarády a parťáky z turné, skupiny The Fialky, Covers for Lovers, Vision Days, Dilemma in Cinema a Deratizéři, dost možná není tento počet ještě konečný. Ostatně, jak zmínil Franky. A jinak se samozřejmě moc těšíme, bude to jeden z nejpodstatnějších koncertů naší hudební kariéry a hlavně další splněný klukovský sen.

Co máte na koncertech nejraději? A je něco, co vás na živém hraní nebaví?

Franky: Baví mě lidi, co se baví a ta energie, kterou Ti to (nan)dá.  Nebaví mě balit věci po koncertě a spát v autě na cestě domů.

P.P.Cvok: Osobní kontakt s publikem a také rád poznávám nová místa, ale všeho s mírou, někdy, když už toho cestovaní mám dost, a je-li příležitost, jdu raději místo na hotel na vlak.

Karloss: Pokud jde o klubové hraní, tak mám jako každý muzikant nejraději, když je plný klub lidí a tím pádem super atmosféra. A u festivalů mi jde převážně o počasí, což pak má za výsledek totéž. A co mě nebaví? …nemůžu na nic přijít.

Sváťa: Miluju samotný koncert a hraní jako takový, plus atmosféru těsně před tím a bezprostředně po, včetně setkání s fanoušky a kamarády. Nebaví mě to cestování, i když i při něm je někdy legrace. Jsme naštěstí dobrá parta a o zábavu nebývá nouze.

Podle čeho poznáte, že jste odehráli skvělý koncert? Co je pro vás ten určující prvek?

Franky: Dvě věci – jak si to užívají lidi a jak si to užívám sám. Můžeš mít den blbec, ale lidi Tě dostanou do transu, nebo naopak mít skvělej den, ale prostě Ti ten koncert nesedne.

P.P.Cvok : Když mohu vyždímat tričko, byl to jistě dobrý koncert, takže většinou všechny.

Sváťa: Tak ideální stav je, když je spokojené publikum a fans, což bývá naštěstí skoro úplně vždycky, a když jsme spokojeni s naším výkonem my. To se někdy třeba úplně nepodaří, ale pokud se lidi bavili, je všechno v pořádku. Sám se už téměř 30 let řídím tím, co jsme si předsevzali v našich začátcích v devadesátých letech, že vždy musíme zahrát tak, abychom dostáli svému názvu.

Je nějaký rituál, který vždycky dodržíte před vstupem na stage?

Franky: Pustit při zvukovce song Antifascista od ZSK nebo New York, New York od Franka Sinatry

Karloss: Kvalitní bezmasé jídlo, dobré pití, teplá šatna a cigárko.

P.P.Cvok: Bývala to jedno dvě piva, ale dnes spíše čaj, káva či Vincentka.

Sváťa: Vyloženě rituál nemám, pokud tím nebudu brát pořadí, jak si oblékám věci, ve kterých hraju, ale musím se vždycky před hraním rozhýbat, prostě si dát takovou malou rozcvičku.

Chodíte rádi na koncerty? Co vás baví z pohledu fanouška?

P.P.Cvok: Velmi rád chodím na koncerty jiných, především zahraničních kapel. Většinou si odnesu dobrou náladu, a když se mi to opravdu líbí, desku či tričko.

Sváťa: Když je čas a nálada, moc rád si zajdu na nějakou svojí oblíbenou kapelu. Je to super relax a dobré muziky není nikdy dost.

Franky: Baví mě, že ta možnost chodit na koncerty tu vůbec je. A baví mě sledovat muzikanty, kteří hrajou nadpozemský věci a hlavně Ti dají neskutečnou energii. To mě moc baví.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou v kotli!

Také moc děkujeme a těšíme se!