Hudba

50 Cent a jeho top 11 songů. Tady jsou skladby, které navždy ovlivnily éru hip hopu

Vydejte se s námi na hudební cestu a připomeňte si 11 nejlepších písní, které vymezily odkaz 50 Centa.

Vstupte do světa, kde jsou beaty stejně divoké jako příběhy, které vyprávějí, a rýmy rezonují s drsnou ozvěnou. To je svět 50 Centa. Když se rapper v době své největší slávy utkal s Eminemem, podpořený produkcí Dr. Dre a právě přežil devět střelných zranění, zahájil vlnu hip hopu, která kombinovala vyprávění příběhů ze života gangů s lehkými momenty klubů a luxusního životního stylu.

Od svého průlomového debutu v roce 2003 se 50 Cent vypracoval na magnáta, který jako výkonný producent řídil rozsáhlý televizní seriál Power Book, založil vlivné vydavatelství G-Unit Records, objevoval různé hudební žánry, vytvořil úspěšný energetický nápoj, překonával finanční problémy a vystupoval po celém světě.

Připravili jsme pro vás seznam songů, které nejen formovaly hip hop, ale také zachycují 50 Centovu podstatu. Tady jsou:

11. ‘Just A Lil Bit’

(The Massacre, 2005)

Náš seznam začíná třetím singlem z druhého alba jménem The Massacre. Album, které navázalo na úspěch jeho zásadního debutu Get Rich Or Die Tryin‘, se ukázalo být stejně zásadní jako jeho předchozí album a může se pochlubit účastí Jamieho Foxxe, častého spolupracovníka The Game a mnoha známých oblíbenců G-Unit.

I když The Massacre obsahuje songy jako ‚Candy Shop‘, ‚Disco Inferno‘ a další, právě ve skladbě ‚Just A Lil Bit‘ se nejlépe projevuje rapperova schopnost být smyslnější a hravější a přitom si zachovat tvrdou tvář svého projevu. Navíc ten videoklip, v němž rapper předvádí své herecké dovednosti v roli šéfa kartelu, který za sebou nechává padesátidolarovou bankovku jako svou vizitku, je tak absurdní a na úrovni přelomu století, že nešlo tuhle top jedenáctku odstartovat jinak.

10. ‘How To Rob’

(In Too Deep, 1999)

První deep song How To Rob z roku 1999 ze soundtracku k filmu In Too Deep s LL Cool J, Omarem Eppsem a Stanleym Tuccim v hlavních rolích. Je to oficiálně jeho první komerční singl z původního projektu, který měl být jeho debutem (odložen kvůli problémům se zákonem).

V textu písně „How To Rob“ se projevuje pohotový důvtip rapperova pera – rošťácky popisuje, jak by okradl významné osobnosti hudebního průmyslu včetně Stevieho J, Lil‘ Kim, Keitha Sweata, DMX, Mikea Tysona, Foxy Browna, Ol‘ Dirty Bastarda a dokonce i gospelového umělce Kirka Franklina. Vše zřejmě vzniklo během rychlé cesty autem do studia. Ještě větší flex je, že mnozí z umělců uvedených na skladbě se stali některými z 50 Centových kolegů, včetně Jay-Z, Busta Rhymese, Missy Elliott a Juvenile.

9. ‘Straight To The Bank’

(Curtis, 2007)

Sériový agitátor se v úvodu songu směje svým známým smíchem a je připraven ukázat haterům i fanouškům, že ať se děje, co se děje, on se „směje přímo do banky“. Jeho smích přechází v hravý, na hranici tábora postavený hook písně. A stejně jako všechny jeho předchozí singly se ihned zapsal do populární kultury – natolik, že se stal regulérní hláškou, kterou pronáší titulní postava v hollywoodském filmu Igwe 2pac.

Prosadit se v Hollywoodu je jedna věc, prosadit se ve všech „lesích“ světa je věc druhá. Pokud něco, tak si „Straight To The Bank“ zaslouží místo v první desítce už jen kvůli své rozšířenosti.

8. ‘I’m Supposed To Die Tonight’

(The Massacre, 2005)

Na osmém místě se umístila ponurejší skladba z alba The Massacre, a to „I’m Supposed To Die Tonight“. Příběh člověka s devíti životy, který přežil devět střel a několik pokusů o utišení hlasu – song ‚I’m Supposed To Die Tonight‘ ukazuje vypravěčské schopnosti 50 Centa v plné parádě. Zpovědní, zranitelný, hluboce upřímný – ale přesto podaný s břitkým vtipem, který známe a milujeme.

7. ‘How We Do’

(The Documentary, 2005)

Vzpomeňte si na pořady MTV z přelomu století: Cribs, MTV Spring Break a Pimp My Ride. A nic tak nezlepšuje jízdu jako „Lamborghini Doors on that Escalade“. Kdo by mohl zapomenout na 50 Centa, který ve videoklipu projíždí ulicí v Escalade s dveřmi Lamborghini? Chlubí se svým původem, úspěchy a dokazuje (rasistickým) odpůrcům, že se mýlí: „They say I’m no good / ‚cause I’m so hood….bougie ass b*tches / you can kiss my ass“.

6. ‘Hustler’s Ambition’

(Get Rich Or Die Tryin’ – Soundtrack, 2005)

Nejenže se jedná o jeden z jeho nejlepších textařských výkonů, „Hustler’s Ambition“ je také důkazem rapperova kulturního vlivu a naznačuje jeho budoucnost coby zábavního magnáta. Ambice je skutečně to správné slovo, protože píseň detailně popisuje aspekty rapperových problémů před jeho hudební kariérou, ale také se objevuje na soundtracku k filmu natočenému podle jeho debutového alba a životního příběhu. Song „Hustler’s Ambition“ si zaslouží své místo v naší jedenáctce nejlepších, protože demonstruje neomezené podání ve stylu Wu-Tang se samply Frankieho Beverlyho a Maze a drsný hlad před slávou.

5. ‘P.I.M.P.’

(Get Rich Or Die Tryin’, 2003)

V naší top pětce, která se nese v duchu Karibiku, boduje skladba „P.I.M.P.“, na jejímž remixu se nepodílel nikdo jiný než samotný Snoop Dogg. Skladba produkovaná Denaunem Porterem ukazuje rapperův široký záběr, vrací se k jeho hravosti z „How To Rob“ a zároveň se oddává fantazii o přepychu, nadbytku, luxusu a bohatství ve stylu Bad Boy Records. Je to vítaný okamžik světla na albu s brutálními momenty stínu.

4. ‘Hate It Or Love it’

(The Documentary, 2005)

Další záznam z The Game’s The Documentary, „Hate It Or Love it“, je silnější nabídkou dua, které oslavuje oba své příběhy od chudoby k bohatství na vzorku písně „Rubber Band“ od The Trammps z roku 1972. Píseň, která se vrací k ranému hip hopu a vytváří samply funku ze 70. let, je okamžitě klasikou. Zároveň se zaměřuje na přímé vyprávění o vítězství obou rapperů nad nepřízní osudu. Singl získal na Grammy 2006 ocenění za nejlepší rapovou píseň a nejlepší rapovou spolupráci a dodnes patří k jejich nejlepším dílům.

3. ‘21 Questions’

(Get Rich Or Die Tryin’, 2003)

Dvojjedinost člověka spočívá v tom, že v jedné písni dokáže rapovat o tom, jak všude cestuje v neprůstřelné vestě, ale v jiné písni dokáže hip hopově/R&B zpívat o tom, jak miluje svého partnera v dobrém i zlém. Za doprovodu hladkého, výrazného hlasu zesnulého Natea Dogga se 50 Cent ptá svého romantického protějšku na spoustu velmi platných otázek: Kdybych ti napsal milostný dopis, odepsala bys mi? Kdybych tak krásně nevoněl, objala bys mě i tak? Věříš mi natolik, abys mi řekla své sny?

2. ‘In Da Club’

(Get Rich Or Die Tryin’, 2003)

Samozřejmě bychom nemohli sestavit top 11 bez písně „In Da Club“. Už 20 let zní „go shawty, it’s ya birthday“ jako soundtrack na narozeninových oslavách, pátečních večerech v narvaných klubech, svatbách, firemních večírcích – na co si vzpomenete. Mít takový kulturní dopad se svým debutovým singlem, navíc tak mladý a na začátku své kariéry, je něco nevídaného. Drze, namyšleně a bezstarostně předvádí 50 Cent skladbu „In Da Club“ s lehkostí, jakou má jen on sám.

1. ‘Many Men (Wish Death)’

(Get Rich Or Die Tryin’, 2003)

Není mnoho písní, které by dokázaly proměnit skupinu dospělých lidí ve sbor tak jako „Many Men (Wish Death)“. Na našem seznamu je na prvním místě z mnoha důvodů. Song je esencí Get Rich Or Die Tryin‘. Mladý muž z chudinské čtvrti, který se ocitl v nepřízni osudu, vypráví o brutalitě, které byl svědkem a kterou zažil.

Upřímný projev 50 Centa všechny spojuje a vyjadřuje názor mnoha mladých černochů z podobného prostředí, kteří se snaží ze své situace vytěžit co nejvíc, zatímco žijí ve velmi násilných a přehnaně policejních čtvrtích. To nejlepší z 50 Centa přichází s jeho pravdou a schopností zůstat autentický bez ohledu na změnu příjmů a okolností.