Hudba

Review

12 nových alb, která by vám v srpnu neměla uniknout

Užijte si srpen s hudebními novinkami, které nás tento měsíc čekají. Je mezi nimi třeba nové album od Hoziera nebo Reneé Rapp.

Srpnové hudební novinky se vám budou hodit na roadtrip, k poslechu při opalování na pláži nebo třeba při chození po horách. Tady je výběr alb, na které se během srpna můžete těšit. Pěkně popořadě.

4. srpna

The Front Bottoms – You Are Who You Hang Out With

The Front Bottoms: Emotional (Official Video)

Front Bottoms jsou zpátky a pořád nejsou spokojení. Jejich chaos, vesele nihilistický folk punk je stejně příjemný jako kdykoli předtím. Na třech aktuálně vydaných singlech z alba ‚You Are Who You Hang Out With‘ je kapela stejná jako na albu ‚Talon Of The Hawk‘ z roku 2013 – zpovědní, přímočará, podivně dojemná a podivuhodně nadějná. Podle jejich vlastních slov: „Ptáte se, jestli jsem emocionální? F*ck yeah“.

Annie Hart – The Weight Of A Wave

What Makes Me Me Annie Hart Official Video

Zdá se, že od doby, kdy Annie Hartová tvořila undergroundový synth pop s Au Revoir Simone (jak jsme slyšeli v revivalu Twin Peaks), se část temné mlhavosti vytratila. Každopádně v její post-punk-popové sólové tvorbě je to všechno stále pod povrchem. Její první kompletní nahrávka od doby, kdy v roce 2020 zabodovala v indie-komedii Banana Split, vznikala velmi dlouho.

11. srpna

Hurry – Don’t Look Back

Hurry - Beggin' For You (Official Music Video)

Filadelfští indie-poppers pojmenovali své nejnovější album podle písně ‚Teenage Fanclub‘, která říká vše, co potřebujete vědět. Hlučné kytary, melodické fráze a srdceryvné texty jsou jejich základem. Hurry jsou jednou z mála kapel, které mají na to, aby se vyrovnaly těm nejlepším skotským.

Noname – Sundial

Od posledního alba Noname uplynulo už půl desetiletí, ale tato chicagská rapperka si vždy udržovala takovou úroveň uznání a respektu, že je jasné, že cokoli přijde příště, bude stejně dobré jako její první dvě alba. Zatím z nového alba nezveřejnila jedinou ukázku, ale už teď víme, že na albu Sundial hostují například Jay Electronica nebo Ayoni.

18. srpna

Hozier – Unreal Unearth

Hozier - De Selby (Part 2) (Official Lyric Video)

Je vůbec možné, aby Hozier napsal špatnou píseň? Každým dalším singlem z jeho nejnovější desky se to zdá být méně a méně pravděpodobné. Tohle je zpěvákova nahrávka COVID, něco, co se v tichosti připravovalo poslední tři roky. Sám ji nazval „eklektickým“ albem, ale mezi singly jsou jisté konstanty – bohatá obrazotvornost, mimořádný vokál a pocit, že to celé opět rozbalí.

The Underground Youth – Nostalgia’s Glass

The Underground Youth - I Thought I Understood

The Underground Youth se pravděpodobně vždycky dívali skrz sklo nostalgie, jelikož všechna jejich tvorba zní jako Joy Division hrající The Velvet Underground. Ne, že bychom si stěžovali. Mademoiselle z roku 2016 je stále tím, co se dá překonat, ale dvě již sdílené skladby z nové desky znějí fantasticky – taková ta psychedelická postpunková melancholie, která jako by tu byla odjakživa.

Stephen Steinbrink – Disappearing Coin

Stephen Steinbrink - "Cruiser" (Official Music Video)

Zdá se, že kalifornský umělec Stephen Steinbrink se dostal pod pokličku zájmu, přestože má za sebou řadu svěžích indierockových hitů. Album Disappearing Coin, inspirované videoklipem, v němž se dítě nechalo ohromit kouzelnickým trikem, je plné jemně zamyšlených songů, v nichž se můžete sami ztratit.

Reneé Rapp – Snow Angel

Reneé Rapp - Talk Too Much (Official Lyric Video)

Jeden z nejlepších mladých hlasů Broadwaye se na debutovém albu Reneé Rapp věnuje popu. Navíc jí to jde tak dobře, že je až překvapující připomenout, že začínala jako Regina George v muzikálu Mean Girls. Anebo taky ne. Regina George by pravděpodobně mohla mít vražednou popovou kariéru. Doufejme, že Rapp ji bude mít taky.

25. srpna

Hiss Golden Messenger – Jump For Joy

Hiss Golden Messenger - Nu-Grape (Official Video)

Americká kapela MC Taylor je mocnou silou dobra. Univerzální emoce se zdají být hlubší, když se na ně díváme Taylorovou optikou, a sociální nespravedlnost je ještě palčivější. Málokterý umělec ve vás dokáže vyvolat tak hluboké pocity a zároveň vás tak nenuceně roztančit. Pokud se dá říct, že první dva singly jsou něčím, pak Jump For Joy jede ve velkém stylu. ‚Nu-Grape‘ a ‚Shinbone‘ jsou pozitivně funky, což kapele velmi sluší.

Buck Meek – Haunted Mountain

Buck Meek - Haunted Mountain (Official Video)

Kytarista Big Thief je oblíbený pro své charakteristické hip-hopové poskakování, volný kytarový styl a jódlovací vokální skoky, které se naplno projevují na jeho třetím sólovém albu Haunted Mountain – no dobře, to hip-hopové poskakování si možná budete muset představit. Jeho název může znít trochu děsivě, ale dosavadní singly k tomu mají daleko. Jsou to takové, které vám zavřou oči a naplní srdce.

Ratboys – The Window

"The Window" by Ratboys (official video)

Nepleťte si je s RAT BOY (i když byste nebyli první). Chicagská kapela přichází do The Window v úžasné formě. Mnozí označili Printer’s Devil z roku 2020 za jejich nejlepší album, ale zdá se, že má konkurenci! Fanoušci bouřlivého hluku a sladce ostrých frází budou bezhlavě nadšení z úvodního songu.