Akce

Tohle je top 11 songů od Adele. Co si od ní naposlouchat před koncertem v Mnichově?

Adele letos v létě pořádá v Mnichově své vlastní pop-up stadionové koncerty. Nadešel tedy čas sečíst jejích 11 nejlepších skladeb!

Vstupenky

Adele je megahvězdou světového formátu. Narodila se v Tottenhamu a aktuálně je jednou z nejuznávanějších zpěvaček na světě. Její alba milují miliony lidí po celém světě a už letos v létě vystoupí hned několikrát za sebou v sousedním Německu v Mnichově, kam na ní můžete vyrazit. Při té příležitosti jsme vám sepsali 11 nejlepších songů, které si ještě před koncertem určitě musíte naposlouchat, protože nepochybujeme, že zazní.

11. Rumour Has It

(21, 2011)

Čtvrtý singl z alba 21, který zpěvačka Adele napsala v reakci na to, že její přátelé údajně uvěřili pomluvám z bulváru, je chytře složenou popovou nahrávkou. Je plná tleskání a gospelových doprovodných zpěváků. Navíc má pozoruhodný bluesový nádech, který by se mohl směle zařadit po bok skladeb skupiny The Shangri Las a dalších významných dívčích skupin z 60. let. Fenomenálně zní i naživo!

10. Chasing Pavements

(19, 2008)

Většina lidí považuje song „Chasing Pavements“ za Adele první hit protože tahle píseň se hrála všude. A přestože v ní není tolik emocí jako v pozdější tvorbě od Adele, je „Chasing Pavements“ pro mnohé nadále jednou z těch vůbec nejlepších.

9. When We Were Young

(25, 2015)

Sama Adele o skladbě „When We Were Young“ říká, že je to „písničkářská atmosféra 70. let“. Je tedy jasné, že se jedná o odklon od jejích obvyklých niterných témat ztráty a pomsty. Je okouzlující a dojemná. A navíc, ta závěrečná poznámka, kdy se Adele tak lehce zlomí hlas, je naprosto kouzelná.

8. I Drink Wine

(30, 2021)

Skladba „I Drink Wine“, napsaná na téma uvolnění vlastního ega, je sedmou skladbou ze čtvrtého studiového alba 30. To vzniklo po jejím rozvodu s manželem Simonem Koneckim v roce 2019. S verši jako „Doufám, že se naučím překonat sama sebe“ je to Adele, která natahuje ruce a posměšně se vzdává své minulosti, zlomenému srdci a svým démonům. Pomocí krásných doteků, jako je harmonium a její vlastní silně akcentovaná zpověď, je „I Drink Wine“ připomínkou toho, že jsme vždy silnější, než si myslíme.

7. Make You Feel My Love

(19, 2008)

Zařadit na své debutové album coververzi je vždycky úderné rozhodnutí. Tím spíš, když je tou coververzí Dylanova píseň. Ale v Adele ve svém podání „Make You Feel My Love“ ukazuje svůj hlas, aniž by se odklonila do oblasti balad. Sladká, pečlivě promyšlená a přednesená s tichou úctou, Adele tuto skladbu složila zcela po svém.

6. Hometown Glory

(19, 2008)

Píseň Hometown Glory, kterou Adele napsala v pouhých 16 letech, je její první písní a zároveň debutovým singlem (i když později byla znovu vydána jako čtvrtý singl z alba 19). „Hometown Glory“ je jako předtucha. Přízračné proroctví, které vypovídá o budoucnosti Adele a o tom, čím se měla stát. Pochopitelně se stala něčím jako „věrným favoritem“ fanoušků a vždycky dostane publikum do kolen.

5. Skyfall

(Skyfall2012)

Bondovská píseň, kterou svět vždycky potřeboval. To je song Skyfall. S dramatickým smyčcovým intrem a podmanivou melodií se dostává na posvátné území Bassey a je štěstí, že Skyfall byl vlastně nejlepší film v sérii, která se rychle stávala unavenou a zastaralou. K tomu přidejte vzletný zpěv Adele a máte velkolepé spojení. Navíc za něj Adele dostala Oscara. Na holku z Tottenhamu to není vůbec špatné.

4. Hello

(25, 2015)

První singl Adele z jejího třetího alba 25 je plný opatrnosti, seberealizace a lítosti. Stal se první písní, u které se za pouhý týden prodalo více než milion digitálních kopií. I přestože jde o silnou baladu, Adele údajně uvedla, že není o „bývalém vztahu“.

Naopak je spíš o někdy bolestném přechodu z dětství do dospělosti a o všech přátelích, milencích a známých, které na této cestě ztratila. Přestože se píseň „Hello“ dotýká bolesti ze ztráty, je z ní cítit i klid, který odráží cestu Adele od Never Mind The Buzzcocks k hlavním vysílacím časům amerických estrád. Vyzrálá a sebeuvědomělá skladba „Hello“ zní jako bod obratu.

3. Set Fire To The Rain

(21, 2011)

„Set Fire to the Rain“ je píseň, která si musí získat snad každého. Stala se hymnou pro každou dívku, které někdy někdo zlomil srdce, napsanou tak, aby ji křičela přes rozmazanou řasenku a zároveň litovala dne, kdy se ten bastard narodil. Je to zuřivá a zároveň ohromně krásná píseň, první z velkolepé trojité singlové smršti, která je srdcem alba 21.

2. Someone Like You

(21, 2011)

Skladba „Someone Like You“ je protikladem ostatních písní na albu 21, které jako by oslavovaly pocit síly po zlomeném srdci. Je syrová a bolestně reflexivní. Adele o ní prohlásila, že „Someone Like You“ je „já na kolenou“. Navzdory tomu, že na ni hlasitě útočí karaoke bary po celém světě, jsou její témata smutku, osamělosti a lítosti stále silně aktuální pro každého, kdo miloval a ztratil.

1. Rolling In The Deep

(21, 2011)

Všechno to začíná intrem, kde hlas Adele jakoby volá do boje, než se ozve hořký tlukot bubnů. Skladba Rolling In The Deep, která otevírá album 21 a je jednou z nejlepších „crossoverových“ skladeb, které kdy zachvátily rozhlasové vlny, zasahuje stejně silně jako před deseti lety svými elegantními úpravami, gospelovým podtextem a stoupajícím vokálem. Je to pravděpodobně píseň, která z Adele udělala celosvětový fenomén.

Adele letos v létě odehraje exkluzivní sérii koncertů v německém Mnichově. Tady se dozvíte, jak získat vstupenky.