Hudba

To nejlepší od Red Hot Chili Peppers. Tady je jejich top 11 songů

Jaká tvorba je nejlepší od RHCP? Sepsali jsme pro vás seznam jejich 11 top songů!

Skupina Red Hot Chili Peppers vznikla v roce 1982 v Los Angeles a dnes je bezesporu jednou z nejznámějších a nejuznávanějších rockových kapel na světě. Tvoří ji zpěvák Anthony Kiedis, baskytarista Flea, bubeník Chad Smith a kytarista John Frusciante. Kapela je známá především svým funk-rockovým zvukem a elektrickými koncerty.

Za svou více než 40 letou kariéru prodali RHCP po celém světě přes 120 milionů nahrávek a jejich vliv sahá široko daleko. Troufneme si říct, že téměř každý má nějaké jejich album, které bylo soundtrackem alespoň k jednomu zásadnímu životnímu okamžiku jeho života – a to od zamilovanosti na večírcích až po rozchody nebo jiné zásadní okamžiky v životě. Jsou to funkoví duchové minulosti, přítomnosti i budoucnosti – a tady je jedenáct jejich nejlepších písní, které vám je pomohou znovu poznat!

1. Pretty Little Ditty

(Mother’s Milk, 1989)

Než Shifty Shellshock a jeho veselá parta potetovaných mužů vtrhli do éry nultých let s „Butterfly“, patřila ta nádherná kytarová linka „Pretty Little Ditty“ (eklektický instrumentální jam z alba Mother’s Milk z roku 1989). Spojení Fruových zasněných strunných meandrů s Fleaovými hřejivými dechovkami a jeho sladká lehkost jsou už dlouho oblíbené u fanoušků – a právem.

2. Breaking The Girl

(Blood Sugar Sex Magik, 1991)

Melodicky laděná balada, psaná o Kiedisových problémech ve vztahu, byla čtvrtým singlem, který RHCP vydali ze svého alba Blood Sugar Sex Magik. Skladba „Breaking The Girl“, která je ukázkou odborné produkce Ricka Rubina a hořkosladkou lekcí o zlomeném srdci, obsahuje kytarové riffy inspirované skupinou Led Zeppelin.

3. Californication

(Californication, 1999)

Californication bylo album, které RHCP změnilo život. Nejenže je znovu uvedlo do povědomí veřejnosti a přineslo milion let na cestách s batohem. Zároveň to bylo album, které přivítalo Johna Fru zpět mezi členy kapely. Vrátili se také k producentovi Ricku Rubinovi, který kapele pomohl zvládnout vyladěný a duchovnější přístup k jejich charakteristickému zvuku. „Californication“, stále jedna z nejhranějších živých skladeb kapely, je hořkosladkou úvahou o popkultuře a duších, které hledají spásu ve slávě.

4. Suck My Kiss

(Blood Sugar Sex Magik, 1991)

„Suck My Kiss“ představuje údernou skladbu, kterou je dobré poslouchat hodně nahlas a naživo. Jde o třetí singl z alba Blood Sugar Sex Magik a funkový nářez „Suck My Kiss“, který je umocněn Kiedisovým bujarým mládím, jeho punkovou fyzičkou z LA, která dominuje písni „give to me sweet scared bliss, your mouth was made to suck my kiss“. Je to sebevědomé a prostě úžasné.

5. Scar Tissue

(Californication, 1999)

„Scar Tissue“ byl první singl z Californication a pro mnohé zněl, jako by duše kapely spadla zase zpátky na zem. Křehká, emotivní, plná strhujících kytarových sól, na nichž se podílel John Fru, ‚Scar Tissue‘ stále září jako hřejivá letní vzpomínka. Posloužila také jako název Kiedisovy autobiografie z roku 2004, která odhalila hloubku jeho drogové závislosti a to, že při nahrávání „Californication“ nebyl zcela čistý – pravda, která tehdy šokovala mnoho fanoušků kapely. Nicméně frontmanova odvaha, s níž se v písních jako „Scar Tissue“ vypořádává s tématy závislosti, bolesti a ztráty, tuto bouřlivou minulost dávno překonala. Ve skutečnosti je to právě Keidisova zranitelnost (při zpětném pohledu), která dělá tuto skladbu tak zatraceně silnou.

6. Can’t Stop

(By The Way, 2002)

Druhá výrazná skladba z osmého alba By The Way (2002), „Can’t Stop“, působí jako návrat k funkové formě RHCP. Skladba je mnohovrstevnatá a plná smyslné hudební textury. Později se ukázalo, že navzdory komerčnímu úspěchu album By The Way kapelu málem vykolejilo. Fruscianteho vládnutí kytarovému i basovému ansámblu způsobilo, že Flea měl pocit, že „nemá co nabídnout“, a charismatický baskytarista v důsledku toho málem kapelu opustil. K tomu naštěstí nikdy nedošlo. Protože, přiznejme si na rovinu, bez Flea by RHCP neexistovali.

7. I Could Have Lied

(Blood Sugar Sex Magik, 1991)

Song I Could Have Lied, při jehož poslechu máte pocit, jako by vám někdo roztrhl srdce na dvě půlky, údajně vznikl poté, co Kiedise “ zlomila“ milostná aféra se zesnulou Sinead O’Connorovou. Kiedis často používal svůj milostný život jako námět pro písně RHCP, ale „I Could Have Lied“ posouvá tuto prožitou zkušenost na zcela novou úroveň. Inspirován Hendrixovou písní ‚All Along The Watchtower‘ a povzbuzen Fruem, vytáhl Kiedis z trhlin jednu z největších a nejničivějších milostných písní, které kdy byly nahrány. Tato skladba, která se třpytí emocionální intenzitou a kytarovými verši opěvuje pomíjivost neopětované lásky, vás ani po třiceti letech nedokáže nedojmout.

8. Otherside

(Californication, 1999)

Zatímco album Californication bylo pravděpodobně největším komerčním úspěchem RHCP, bylo okořeněno smutkem. ‚Otherside‘ je dokonalým příkladem toho, jak se tyto světy střetávají. Poté, co se mnohem později ukázalo, že se Kiedis ještě během nahrávání Californication snažil zvládnout svou drogovou závislost, se ‚Otherside‘ opět rychle stala jednou z nejchválenějších písní kapely. Pod rtuťovou kompozicí se skrývá upřímné vylíčení zotavení a hrozby recidivy – „Pour my life into a paper cup, the ashtray’s full and I’m spillin‘ my guts, she wanna know am I still a slut? I’ve got to take it on the other side“.

9. Under The Bridge

(Blood Sugar Sex Magik, 1991)

„Under The Bridge“, posmutnělá píseň o Kiedisově střízlivosti, osamělosti a závislosti, byla pravděpodobně první skladbou RHCP, která dala frontmanovi prostor čelit svým démonům. To, co začalo jako báseň (producent Rick Rubin údajně našel text načmáraný v Kiedisově zápisníku a vyzval ho, aby se o něj podělil se zbytkem kapely), se stalo komerčním hitem a nedílnou součástí alt-rockové scény 90. let. Drsná, ale přesto něžně aranžovaná krása této skladby prochází po špičkách tichými místnostmi, aby se usadila někde mezi pocity smutku a radostné naděje.

10. By The Way

(By The Way, 2002)

Titulní skladba alba By The Way je ryzí oslavou. Tohle je RHCP, kteří si jsou ostře vědomi, že jsou na vrcholu svých sil, a zní to prostě dokonale.

11. Give It Away

(Blood Sugar Sex Magik, 1991)

Pokud byste si mohli vzpomenout na jednu skladbu, která skutečně definuje typický slap-funkový zvuk RHCP, byla by to stoprocentně „Give It Away“. Od Fleových klouzavých basových dropů po Keidisovy úderné texty, Fruovy psych-out kytary a Smithovo rytmické odhodlání udržet věci v pohybu – tohle je kapela na samém vrcholu svých sil. Nebojácná, na vrcholu slávy a zároveň si pro sebe vyrývá mezeru ve tvaru RHCP. „Give It Away“ je látkou, přídavkem a DNA tlukoucího srdce této kapely!