Akce

Tady je top 11 hitů od Thirty Seconds to Mars. Připravte se na jejich pražský koncert

Kapela Thirty Seconds of Mars míří už v květnu do Prahy. My jsme pro vás sestavili seznam 11 nejlepších songů, abyste s nimi na koncertě mohli zpívat z plných plic!

Vstupenky

I když začínali jako alt-rockoví nováčci v černém oblečení a s očními linkami, touha Thirty Seconds to Mars vymanit se z alternativní bubliny a dobýt svět byla rozhodně velká. Dokonce už předtím vždy našli způsob, jak znít naprosto nezapomenutelně. Nyní se přirozeně zabydleli v arénách, kde se jejich emo hymny z poloviny 90. let mísí s popově laděnými, mainstreamově přitažlivými skladbami.

Kalifornští rockeři, kteří vznikli v roce 1998, se svým debutem s titulem A Beautiful Lie příliš neprosadili. Avšak album A Beautiful Lie z roku 2005 vše změnilo a poslalo je na strmou dráhu. Vedle úspěchu kapely se výstřední frontman Jared Leto věnoval také skvělé herecké kariéře. Mimo jiné, tato kapela se stala prvním z amerických umělců, kteří natočili celý videoklip v Číně. Při natáčení klipu k písni „A Beautiful Lie“ se dokonce vydali na Antarktidu.

Které z jejich hitů však jednoznačně dominují? Sestavili jsme pro vás seznam těch nejlepších…

11. ‘Up In The Air’

(Love, Lust, Faith and Dreams, 2013)

Zatímco se mainstream začal více zajímat o elektropop než o stadiónový rock, Thirty Seconds To Mars se s tímto trendem vyrovnali a našli způsob, jak je spojit dohromady. Tato impulzivní skladba má i přes svůj popový lesk stále nádech temnoty a náladovosti jejich staršího počinu. Touto érou Thirty Seconds To Mars dokázali, že umí být hudebními chameleony, kteří se posouvají a přizpůsobují svému okolí.

10. ‘City Of Angels’

(Love, Lust, Faith and Dreams, 2013) 

Když si pustíte tenhle track, máte pocit, že se okamžitě přenesete do masivního okamžiku ve dvou třetinách koncertu, kdy všichni drží rozsvícené telefony. Posílená smyčci a bublajícími syntezátory a jemně ovlivněná rockem 80. let (nemluvě o závanu U2) není jen údernou arénovou baladou. Naopak, jak už název napovídá, je to srdceryvný milostný dopis městu, ve kterém Leto vyrůstal. Tohle jsou Thirty Seconds To Mars v jejich nejemotivnější podobě.

9. ‘Walk On Water’

(AMERICA, 2018)

Skladba „Walk On Water“, plná nablýskaných syntezátorů, nakažlivých „whoa-ohs“ a sborových zpěvů, byla způsobem, jakým Thirty Seconds To Mars vytvořili hymnu pro krušné časy. Tento song, který byl nepochybně ovlivněn společenským rozdělením Ameriky po inauguraci Donalda Trumpa do funkce prezidenta, představoval výzvu k jednotě a důležitost boje za svobodu. Její elektronický, mainstreamově přívětivý zvuk znamenal, že byla předurčena pro ještě širší publikum, než jaké obvykle oslovovala. I při zjemnění jejich zvuku to však dávalo smysl.

8. ‘Attack’

(A Beautiful Lie, 2005)

Skladba „Attack“ se málem nedostala na průlomové album Thirty Seconds To Mars. Nakonec se stala jeho hlavním singlem poté, co se kapelu podařilo přesvědčit, aby ji na tracklistu ponechala. Jak by to dopadlo bez této velkolepé rockové bestie, si můžeme jen domýšlet. Přestože se nejedná o jejich jediný největší hit, byl odrazovým můstkem pro jejich další úspěch a připravil půdu pro pozdější singly A Beautiful Lie, které po vydání řádně explodovaly.

7. ‘This Is War’

(This Is War, 2009)

Navzdory temnému textu titulní skladby z třetího alba kapely – „A warning to the people/The good and the evil/This is war“ – je to jedna z jejich nejvýraznějších skladeb. Po klidnějších, pomalu se rozjíždějících úvodních slokách se v čase monumentálního refrénu dostane z nuly na sto a vzlétne. Pokud vám to nestačí, počkejte, až uslyšíte Jareda Leta téměř křičet „It’s a brave new world!“.

6. ‘Closer To The Edge’

(This Is War, 2009)

Při hlubším poslechu je zřejmé, že svižná elektronika a nablýskaný poprock na albu „Closer To The Edge“ předznamenaly budoucnost Thirty Seconds To Mars. Hudebně jde o jeden z lehčích kousků z This Is War, ale je to příklad toho, jakou touhu po experimentování kapela vždycky měla. Vždycky se chtěli posouvat dopředu a tento odhodlaný, vášnivý hit je tím nejlepším, co z toho může vzejít.

5. ‘A Beautiful Lie’

(A Beautiful Lie, 2005)

Jared Leto chce spálit minulost a znovu se narodit v dramatické titulní skladbě z druhého alba kapely. „‚Try to let go of the truth/The battles of your youth/’Cause this is just a game,“ skoro jako by skrze reproduktory dával povzbuzující proslov. I když ke svému rozčilení přidali trochu teatrálnosti, vždy zůstali vážní a „A Beautiful Lie“ je toho fantastickým příkladem.

4. ‘Edge Of The Earth’

(Thirty Seconds To Mars, 2002)

Samostatné album Thirty Seconds To Mars je dodnes opomíjené, ale ačkoli v jejich setlistu už léta chybí, „Edge Of The Earth“ je skutečným skrytým klenotem. Není nejrafinovanější, ale ani nemusí být – jejich vize je zřejmá a členitost jim sluší, zatímco vesmírné elektronické experimenty jsou jasnou předlohou pro jejich budoucnost.

3. ‘From Yesterday’

(A Beautiful Lie, 2005)

Skupina Thirty Seconds To Mars sice musela vyvracet pomluvy, že k tomuto songu natočila nejdražší videoklip všech dob. I když natočili třináct a půl minuty dlouhý krátký film, což je na poměry videoklipů epický počin, nešlo o žádnou pecku. Na druhou stranu se to k tak majestátní písni hodí, a přestože má velkolepý rozsah, zejména v příběhu o volbě boje nebo útěku, nikdy nepůsobí přeplácaně.

2. ‘Kings And Queens’

(This Is War, 2009)

„Kings And Queens“ je naprostý skvost. Jde o téměř šestiminutovou hymnu oslavující kolektivní triumf. A pocit, že je možné naprosto všechno, se pohybuje na hranici mezi rockovou drsností a mainstreamovým, davovým šmrncem takovým způsobem, že hrát ji jinde než v těch největších sálech by bylo zločinem. Je skoro šok, že se nakonec nestala největší peckou kapely, ale na druhou stranu, trůn už byl obsazený …

1. ‘The Kill’

(A Beautiful Lie, 2005)

Většina fanoušků Thirty Seconds To Mars, kteří si říkají Echelon, označuje píseň „The Kill“ za jejich signature song. Skladba si vydobyla místo v kánonu rockové klasiky nultých let, protože kombinuje úzkost, drama a obrovskou dávku vnitřní síly ve vzdorovité tirádě proti toxické osobě. Je sice blíž jejich rockovějším kořenům než některé jiné velké hity a občas je o něco drsnější. Je silný, okamžitě zapamatovatelný a nádherně emo – co víc si přát?