Akce

Top 11 songů od Take That? Tady je to nejlepší, co musíte slyšet před jejich koncertem

Milion milostných písní, ale pouze 11 z nich se dostalo do výběru. Přinášíme přehled nejoblíbenějších písní skupiny Take That, která v roce 2024 vyrazí do Prahy.

Vstupenky

Členové Take That, kteří vznikli v roce 1990 v Manchesteru, ve složení Gary Barlow, Robbie Williams, Jason Orange, Howard Donald a Mark Owen, jsou jedním z nejlepších boybandů všech dob. Zatímco někteří kvůli tomu mohou hudebním snobům nadávat, existuje mnoho těch, kteří tuto pětici považují za nezpochybnitelný příklad toho, jak skvělá může popová hudba být. Neexistuje snad jediný případ, kdy by vám nějaký song od Take That nezlepšil den.

Už 16. října přijede skupina Take That do Prahy. A abyste se pořádně naladili, přinášíme vám nadupaný seznam jejich 11 nejlepších songů.

11. ‘Greatest Day

(The Circus, 2008)

Přirovnávána k hymnickým zvukům Coldplay, píseň „Greatest Day“ z roku 2008 se stala tak trochu neopěvovaným hrdinou v katalogu Take That a je také důkazem toho, jak se popová kapela dokáže přizpůsobit době a naladit se na atmosféru.

10. ‘A Million Love Songs

(Take That & Party, 1992)

Skladba „A Million Love Songs“, kterou Barlow napsal, když mu bylo pouhých 15 let, je zcela zjevně poctou jeho hrdinovi Eltonu Johnovi a je to zatraceně dobrá milostná píseň. Tato skladba má romantický nádech klasických jukeboxových hitů a je také raným příkladem toho, jak vysoko Barlow mířil.

9. ‘Babe

(Everything Changes, 1993)

Neexistuje fanoušek, který by neměl trauma z toho, že song „Babe“ prohrál o vánoční prvenství s panem Blobbym a že Mark Owen má ve videoklipu tajné dítě. Smyčcové prvky v písni spolu s Markem Owenem v huňaté čepici a jeho roztomilým dítětem jsou tím, co od vánočního singlu chceme. Drama. Sníh. Žena vznášející se v bílém. Je to bezchybná píseň.

8. ‘Everything Changes

(Everything Changes, 1993)

Tato skladba inspirovaná disco hudbou se stala prvním albem Take That s Robbiem Williamsem v hlavní roli. Byl to čtvrtý singl skupiny Take That v řadě, který se dostal přímo na první místo. Zároveň jde o skladbu, která vyvolala třenice mezi oddanými fanoušky: „Jsem teď fanouškem Robbieho? A co moje city k Markovi?“. Ta nerozhodnost, ta tragédie, kdy nejste schopni dát celé své srdce jen jednomu muži. Jak jsme se s tím vyrovnali vy?

7. ‘Patience

(Beautiful World, 2006)

Podle Nickyho Wirea z Manic Street Preachers je song Patience „největší comeback v historii. Kdyby ho napsal Neil Young, lidé by ho označovali za mistrovské dílo.“. Tato temná a náladová skladba z roku 2006 představila reunion Take That a byla předzvěstí budoucí geniality. Byli to vyzrálejší, promyšlenější Take That, kteří táhli stojany mikrofonů zasněženou krajinou.

6. ‘Shine

(Beautiful World, 2006)

Ano, objevuje se v hromadě špatných reklam a po čase to může trochu štípat, ale „Shine“ je znovu důkazem schopnosti Take That napsat povznášející a chytlavou píseň, která stále zdůrazňuje důležité téma. Napsaná o boji Robbieho Williamse s depresí, tato píseň se stala jejich šestým po sobě jdoucím číslem jedna a celkově desátým číslem jedna v jejich kariéře.

5. ‘Relight My Fire

(Everything Changes, 1993)

Coververze diskotékové skladby „Relight My Fire“ z roku 1993 je důkazem toho, že každý potřebuje Lulu, která čeká na křídlech, připravená vypálit ten zatracený dům svým přidrzlým hostujícím vokálem. Produkce je ostrá, hlasy kluků jsou na místě a 90s vibes jsou nasycené. A tričko Marka Owense „Junkie’s Baddy Powder“? To je skutečný oheň.

4. ‘Rule The World

(Beautiful World, 2006)

Song „Rule The World“, nahraný pro soundtrack k filmu Hvězdný prach z roku 2007, pomohl Barlowovi prosadit se jako skladatelská kapacita. Se silnými akordy, silnými vokály a strhujícím refrénem se „Rule The World“ stala druhým nejprodávanějším singlem skupiny Take That a prodalo se jí neuvěřitelných 1,2 milionu kusů. Navíc znamenal začátek éry drsných dlouhých kabátů.

3. ‘Pray

(Everything Changes, 1993)

Ale no tak, copak jste vůbec patřili k dětem 90. let, když neznáte tanec „Pray“? Sexy kytara. Vlhké břišní svaly. Je vůbec divu, že mládež z těch pěti kluků bláznila? Je pravda, že „Pray“ uvolnila na svět celou řadu béžových kombinéz s kapsami, ale její velikost jako kousek popové velkoleposti je nenapodobitelná.

2. ‘Back For Good

(Nobody Else, 1995)

Tolik harmonií, tak málo času. Singl „Back For Good“, který se stal oporou mnoha trapných tanečních večerů pro teenagery, je bezpochyby jednou z nejlepších popových skladeb 90. let. Barlowův zpěv ve spojení s téměř dechberoucími doprovodnými vokály je ve své jednoduchosti ohromující, zatímco vybrnkávané kytarové intro vydává masivní závan zádumčivosti Dawson’s Creek.

1. ‘Never Forget

(Nobody Else, 1995)

Nahrávka „Never Forget“, která vznikla ještě před Robbieho šokujícím odchodem, je ódou na minulost, přítomnost i budoucnost pop music. Tato skladba je smutná, ale zároveň povznášející, nostalgická a současně působí jako pozitivní krok vpřed, pokud jde o hudební směřování Take That. Fanfáry. Dětské sbory. Howard Donald na vokálech (nevídané). Její produkce je až hraničně absurdní, ale tahle píseň vás rozhodně dostane, zejména když si skočíte na chór. Chcete vidět, jak se hospoda zblázní? Přehrajte si tuhle pecku na telefonu při posledních objednávkách. Nebudete zklamáni.

Skupina Take That oznámila svůj návrat s velkým koncertním turné, které se uskuteční na podzim letošního roku. Už 16. října vystoupí poprvé v pražském O2 universu. Zajistěte si vstupenky už teď, ať tuhle velkolepou akci nezmeškáte!