Výstavy

Review

Výstava Světy české animace

Co to je vlastně filmová animace? A kolik má tváří? Na to odpovídá unikátní výstava nazvaná SVĚTY ČESKÉ ANIMACE umístěná v holešovické tržnici v hale č. 17, která přibližuje fascinujících 75 let české animované tvorby.

Vstupenky na výstavu

Pořadatelem výstavy je společnost Art Movement, která u nás již představila třeba výtvarnou tvorbu Tima Burtona, Davida Cronenberga či studia Pixar.

Animaci představují filmy loutkové, kreslené i ty vyrobené už v počítači. Určené dětským divákům i těm dospělým. Za výrobou podobných snímků vždy stáli umělci s unikátními nápady a erudicí, díky kterým je dnes česká animace ve světě podobně vyhlášená jako třeba naše hudba nebo výrobky ze skla. 

Ostatně i animace je velmi křehká nádoba, a nejen proto, že latinsky znamená anima duši. Spojením množství statických obrázků střídajících se rychle za sebou vzniká pro diváka jediný fascinující příběh, iluze, pro niž jinak mrtvé obrázky doslova jako zázrakem ožívají.

Komu je výstava určená?

Výstava je určena rodinám s dětmi a školním výpravám, ale i lidem s hlubším zájmem o animaci např. studentům a filmovým profesionálům. Každý si zde ale najde kromě obecných principů a souhrnných informací i něco, co odpovídá jeho úrovni vědomostí a znalostí. Výstavní prostor je rozdělen do několika částí.

První část diváka vtáhne do světa optických hraček, hříček a technických vynálezů, které vedly k objevu kinematografie a posléze vzniku animace. Odhalíte její principy, techniky a technologie používané od dob jejího vynálezu do současnosti.

Ve druhé části je shromážděna řada originálních artefaktů z filmů – kresby, výtvarné návrhy, obrázkové scénáře, loutky, rekvizity a dekorace. Zároveň tato část obsahoje shrnutí významu a úspěchů našich tvůrců. Seznámíte se zde jak vznikaly namátkou třeba oblíbený seriál Chobotnice z druhého patra, nadčasové filmy Karla Zemana či oblíbené večerníčkové seriály. Na začátku takového filmu totiž musel stát nosný námět svojí formou podobný povídce. Překreslený do tzv. storyboardu napohled podobného komiksu, z nějž vyplynulo, kolik bude mít film záběrů a odkud a z jaké vzdálenosti budou snímané kamerou.

V další části výstavy mají diváci možnost si některé animační techniky vyzkoušet sami v malých studiích opatřených snímací technikou. Pro mladší děti je k dispozici výtvarná dílna s cílem vytvořit vlastní optickou hračku založenou na principu animace a dětský koutek.

Neméně zajímavá je instalace nazvaná „Cesta českého animátora od minulosti k budoucnosti“. Na té se podílely současné osobnosti animované tvorby – Jiří Barta, Pavel Koutský, Michal Žabka, Galina Miklínová, Jan Balej, Daria Kashcheeva, Denisa Grimmová, Kristina Dufková, Noro Držiak, Vojtěch Kiss a Matouš Valchář.

Nechybí ani kavárna

Poslední součástí výstavy je studovna s kavárnou, místo určené vážnějším zájemcům o českou animaci, fandům, studentům i profesionálům. Těm se zde nabízí nejucelenější informace o co největším počtu českých animovaných filmů, možnost prostřednictvím video-jukeboxů shlédnout co nejvíce ukázek prací českých tvůrců, profesionálů i studentů. Prostor bude zároveň sloužit pro přednášky, besedy a workshopy. Je to opravdu živé místo umožňující setkávání a propojení lidí se zájmem o animovaný film.

Jak dlouho výstava potrvá?

Výstava potrvá od 3. února do 3. července 2022
Otevírací doba:
Po – Pá: 9.00 – 18.00
So – Ne: 10.00 – 20.00

Speciální nabídka!

Rádi byste se dozvěděli něco více o animaci jako takové a o animačních technikách . . .?   Nabízíme vám KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY.   Výstavou by vás provedl odborník na slovo vzatý, který má velké zkušenosti v oblasti animace – MgA. Zuzana Bukovinská, členka naší kurátorské rady a také odborná asistentka/grafika na UMPRUM.

Prohlídka by měla trvat max. 60min. Termíny budou, s ohledem na zájem, postupně přibývat. Prohlídky jsou určeny pro všechny zájemce – jednotlivce, skupiny, školní třídy apod.