Hudba

Interview

Letní Universum Tour kapely Queenie nabídne zážitky nejen hudební

Deset měsíců po gigantické show Queen Relived ve třikrát po sobě vyprodané O2 areně se mezinárodně respektovaná tribute kapela Queenie vrátí před české publikum na zbrusu nové scéně, vytvořené speciálně pro letní Universum Tour 2022. To zahrnuje celkem 14 open-air koncertů, startuje 15. července v Plzni a končí 26. srpna v amfiteátru Loket. Kapela na něm vedle tradičních zastávek navštíví i nové lokace.

Vstupenky na letní tour

Diváci se mohou těšit na precizně odehrané a odezpívané hity britských Queen v původních aranžích i tóninách, na nichž si skupina v čele se zpěvákem Michaelem Kluchem zakládá. Pro letošní tour nastuduje několik nových písní, mezi nimi například Spread Your Wings nebo Death On Two Legs, a bonusem pro fanoušky bude první autorská sólová skladba Michaela Klucha Let Me, kterou napsal společně s muzikantem Michalem Skořepou.

Autorem stage desingu turné je Martin Hruška, jenž je podepsaný i pod výpravou koncertů Queenie v O2 areně. „Jde o několikaposchoďovou variabilní scénu, které dominují dva světelné bloky se stovkami různě programovatelných zdrojů světel a vyklápěcí polohovatelné schodiště. Zkrátka zase se po jevišti pořádně proběhneme. Naší ambicí je předvést show hodnou stadionové kapely, byť v útulnějších prostředích,“ prozrazuje frontman Michael Kluch.

O diváky bude na koncertech turné postaráno už od vstupu do areálu ještě dříve, než zazní první tóny z jeviště. „Hned po příchodu je naladíme třeba tím, že máme tematický catering, který vychází z oblíbených jídel či ingrediencí Freddieho Mercuryho a dalších členů Queen. Naším záměrem je přinést komplexnější zážitek, než je na koncertech běžné,“ vysvětluje Kluch. „Slovo universum má krásný český ekvivalent veškerenstvo. Všichni jsme součástí všeho, energie musí proudit a my uděláme všechno pro to, aby divákům po našem vystoupení zůstala dobrá nálada několik dní.“

QUEENIE - Somebody To Love 2021

Jako předkapela se představí skupina z Havířova Světlo.

Michael Kluch o letním Universum Tour: Jsme královská parta a chceme, aby se diváci s námi měli královsky

Queenie se na Universum Tour představí ve zbrusu novém stage desingnu. Jak byste vaši scénu popsal?

Jejím autorem je, stejně jako v případě našeho Queen Relived v O2 areně, Martin Hruška, který dnes patří ve svém oboru ke světové špičce. A já se na ni moc těším, protože se opravdu povedla. Z logiky věci je poměrně snadno mobilní a zároveň umí efekty jako velká stavba. Jde o několikaposchoďovou variabilní scénu, které dominují dva světelné bloky se stovkami různě programovatelných zdrojů světel a vyklápěcí polohovatelné schodiště. Zkrátka zase se po jevišti pořádně proběhneme. Naší ambicí je předvést show hodnou stadionové kapely, byť v útulnějších prostředích.

Zakládáte si nejen na precizně interpretovaných písních Queen, ale právě také na pódiové prezentaci, která je nebývalá. Máme to vnímat jako vaši snahu vymanit se z běžného revivalového šuplíku?

Rozhodně ano. Náš obor má svá omezení – prostě hrajeme písně Queen a vedle toho ničím jiným hudebně zásadně překvapit nemůžeme. Ale protože už dávno bylo vymyšleno, že jen o hudbě to není, což mimochodem zrovna Queen věděli moc dobře, jsem rád, že svou kreativitu, originalitu a autorství můžeme uplatnit v tom, co se na našich koncertech děje po nehudební stránce, tedy jakým způsobem písničky Queen podáme, co kolem nich na koncertech vytvoříme. A to mě hodně baví. Je to velká starost, stojí to hodně peněz, které jsme si nejprve museli hraním vydělat, ale jsem šťastný, že si za naší produkcí a její kvalitou můžeme stát.

Universum Tour není „jen“ o hudbě a show na jevišti. S jeho konceptem jste přišli už loni v létě, jak byste ho přiblížil?

Loňské léto jsme si ho vyzkoušeli poprvé a letos ho, věřím, zas posuneme o kus dál. Po stovkách odehraných vystoupení na nejrůznějších pódiích, akcích, festivalech víme, že ačkoliv naším úkolem vždy je odehrát koncert a na nic víc z jeho organizace nemáme vliv, diváci nám pak stejně napíšou, že stáli dlouho u stánku na občerstvení, pivo bylo teplé, klobása studená, nebylo dost toalet a tak dále. Zkrátka nevnímají, kdo akci pořádá, ale na jevišti stojíme my a v jejich očích jde za námi i případná kritika, která by měla padat na hlavu pořadatele. Určitě to zná každá kapela. Tak jsme si řekli, že naše koncerty Universum Tour si zorganizujeme sami, abychom měli vše pod kontrolou, a o diváka se postaráme už od vstupu do areálu. Hned po příchodu na, jak já říkám, koncertiště ho naladíme na tón Queen už třeba tím, že máme tematický catering, který vychází z oblíbených jídel či ingrediencí Freddieho Mercuryho a dalších členů Queen. Naším záměrem je přinést komplexnější zážitek, než je na koncertech běžné, což pro mě ryze prakticky znamená, že kromě dramaturgie, scény, promotion a řady dalších věcí ve výsledku řeším se svým týmem i vůni do kabin toalet… (smích) Slovo universum má krásný český ekvivalent veškerenstvo. Všichni jsme součástí všeho, energie musí proudit a my uděláme všechno pro to, aby divákům po našem vystoupení zůstala dobrá nálada několik dní. 

Čím se tedy budou moci na Universum Tour občerstvit i po nehudební stránce? 

Pracujeme s obvyklou festivalovou nabídkou, ale jiným způsobem, náš catering směřujeme k nestandardním chutím. Inspirovali jsme se kuchařkou Freddieho Mercuryho i vším, co jsme našli o oblíbených jídlech Queen. Zásadní pro nás je kvalita surovin. Čepovat se bude pivní speciál Queenie z pivovaru PanaCzech nebo se diváci budou moci osvěžit například originálním spritzem, který pro nás připravilo vinařství Zlomek a Vávra. Samotné menu jsme svěřili do rukou kuchaře Radka Šrotta, který vařil i pro královnu Alžbětu. Jsme královská parta a chceme, aby se diváci s námi měli královsky.