Ostatní

Review

To nejlepší z tvorby Billie Eilish. Tady je jejích top 11 songů

Billie Eilish se chystá v létě vystoupit jako hlavní hvězda festivalů Reading a Leeds, a proto jsme pro vás sestavili žebříček jejích 11 nejlepších skladeb.


Pokud se zpětně ohlížíte na to, čeho jste dosáhli v době svého dospívání, pravděpodobně bude lepší o Billie Eilish nic moc nevědět. Bylo jí pouhých sedmnáct let, když se svým debutovým albem „WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?“ vyhrála všechny čtyři hlavní kategorie cen Grammy. Od svého vstupu do hudební branže, kdy byla chválena za kreativní produkci a introspektivní psaní, se Eilish vyrovnala i dvakrát starším hudebníkům.

Ohlédli jsem se za její dosavadní diskografií a vybrali pro vás 11 jejích nejlepších skladeb, které by vaše uši rozhodně měly slyšet.

11. ocean eyes

Jakmile zazní úvodní melodie, není vůbec těžké pochopit, jak mohla čtrnáctiletá Eilish svým debutem na Soundcloudu přitáhnout pozornost internetu. Bedroom pop zažíval v polovině roku 2010 své nejlepší období, a to zejména u všech, kteří byli zhruba v jejím věku. Skladba ‚ocean eyes‘ má všechny znaky charakteristické pro vítěze tohoto hudebního žánru – dechberoucí vokály, zpovědní texty a navíc je podána s nápaditostí a poetikou, díky nimž vynikla. Tato skladba by se stala ukazatelem všeho, v čem by Eilish pokračovala a co by se jí dařilo po celou dobu její kariéry, než vytvořila katalog zranitelného, kreativního alternativního popu s vlastním osobitým zvukem.

(don’t smile at me, 2017)

10. all the good girls go to hell

Eilish má na svém debutovém albu hned několik skvělých komentářů k aktuálnímu stavu společnosti. Skladba „xanny“, která se vysmívá kultuře zneužívání návykových látek v její skupině vrstevníků, unikla jen o vlásek umístění v první jedenáctce. „All the good girls go to hell“ je výjimečná: svižné, méně než tříminutové, biblické přirovnání o stoupajících vodách a hořících kopcích v důsledku klimatických změn. Zpěvačka se tu nesnaží znít starší nebo moudřejší, než doopravdy je, ale s výrazně teenagerovským hlasem dokáže podat podnětnou výzvu k akci.

(WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, 2019)

9. TV

Eilish napsala několik skvělých skladeb o duševním zdraví, ale pomalá, melancholická spirála „TV“ je jednou z jejích vůbec nejlepších. Letargická akustická kytara doprovází jemný vokál, hlubší a vyzrálejší, než jaký jsme od ní dosud slyšeli. Zároveň přináší texty přímočařejší než obvykle. Vnitřní monolog přechází v rozechvělé uvědomění – “ Maybe I’m the problem“ – zpívané stále dokola.

(Guitar Songs, 2022)

8. bellyache

V hravé skladbě „bellyache“ se Eilish vtělí do hlasu svobodomyslné dospívající kriminálnice, která se snaží ignorovat pocit viny. S tímto konceptem si užívá spoustu nakažlivé zábavy, stejně jako její bratr FINNEAS s celou produkcí. Ten vznášející se falzet v refrénu je nepřekonatelný.

(don’t smile at me, 2017)

7. Therefore I Am

Je zábavné sledovat, jak ze sebe Billie setřásá introspekci a pochyby o sobě samé a přijímá teenagerskou slávu, stejně jako to dělá na pár místech alba Happier Than Ever. „Therefore I Am“ vyniká jednoduchým přepínáním mezi zpěvem a povídáním. Jemně vibrující basa a tiše se chichotající Eilish dodávají skladbě nenucenou pohodu.

(Happier Than Ever, 2021)

6. lovely (ft.  Khalid)

V této lehce orchestrální baladě se Eilish spojila s další mladou hvězdou, R&B zpěvákem a skladatelem Khalidem. Jemné smyčce a bicí se v průběhu skladby střídavě objevují a zase mizí, aby v refrénu vyniklo spojení obou hlasů. Abstraktní pojetí a podmanivý poslech této skladby je zárukou, že tahle skladba bude stárnout s grácií.

(13 Reasons Why (Season 2), 2018)

5. bad guy

Basová melodie, které v létě 2019 nikdo z nás nemohl uniknout. Song ‚Bad Guy‘ možná trochu trpěl přesycením, ale jakmile od něj budete mít nějaký ten odstup, vzpomenete si, proč jste si ho zamilovali. Je to fantastický kus alternativního popu – směšně chytlavý, aniž by byl přeslazený, hravý a zároveň chytrý v provedení, s typicky nápaditou produkcí.

(WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, 2019)

4. Male Fantasy

„Male Fantasy“, která je odtažitým závěrem alba Happier Than Ever, představuje hluboce osobní pohled do zpěvaččiny mysli po rozchodu. Text je na poměry Eilish jednoduchý, ale v ‚Male Fantasy‘ je kouzlo, díky němuž je song neuvěřitelně působivý, a to ať už díky zranitelnému zpěvu nebo ohromující melodii. Eilish v něm promlouvá k publiku, které tvoří převážně mladé fanynky, a zabývá se otázkou, jaké to je být definován podle toho, jak vás vidí ostatní.

(Happier Than Ever, 2021)

3. bury a friend

„Bury a friend “ je jedním z nejlepších lyrických děl Eilish, je zčásti horečkovým snem, zčásti zpovědí, zčásti dramatickou pomstou a částečně spánkovou paralýzou. Na první poslech se může zdát, že „‚bury a friend‘ působí místy jako slovní polévka, nicméně je v ní vidět obrovská dovednost stále ještě dospívající Eilish, která se v myšlenkách pohybuje ve zběsilém tempu. Prostě bezchybné provedení.

(WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, 2019)

2. when the party’s over

Ze všech jemných, dechberoucích balad zpěvačky je „when the party’s over“ tou úplně nejlepší. Je to její nejkrásnější melodie – textově jednoduchá, ale zazpívaná s neuvěřitelnou zralostí. Její emotivní vokál se vznáší nad dvěma oktávami tak lehce, že je snadné zapomenout, že skladba vyšla, když jí bylo pouhých šestnáct let. Doprovod je prostý, klavírní, a přesto nás produkce dokáže překvapit a povýšit už tak nádhernou baladu na typickou Billie Eilish.

(WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, 2019)

1. Happier Than Ever

Tou nejlepší písní Billie Eilish jsou vlastně tak trochu dvě písně. První je krásná, dojemná, pomalu vybrnkávaná balada na ukulele s pěknou melodií a sebevědomě strohým vokálem. Je dobře provedená, ale ne – alespoň na poměry Eilish – výjimečná. Teprve když ukulele začne přecházet ve střídmou elektrickou kytaru, uvědomíme si, že nás čeká něco vzrušujícího. Eilish ještě nikdy nezpívala takovým způsobem – stále kontrolovaně, místy s dechem, ale se silou a hněvem, jaký jsme od ní ještě neslyšeli. Instrumentální doprovod se stupňuje, zatímco zpívá o všech možných cestách, ve kterých ji její minulý vztah zklamal. Obě části jsou skvělé, ale dohromady tvoří dokonalou rozchodovou skladbu, která posluchači umožňuje se utápět, povznést se nad ní a zpívat s ní – a to všechno během pěti minut.

(Happier Than Ever, 2021)