Hudba

Preview

Uznávaný rapper 50 Cent přijede po 12 letech do Prahy

Jeden z nejúspěšnějších rapperů na světě, charismatický rodák z newyorského Queensu se silným životním příběhem, 50 Cent, vystoupí po letech v Praze, tentokrát fanoušky přivítá v O2 areně.

Vstupenky

Po necelém týdnu od oznámení svého koncertu v O2 areně 18. října, hlásí legendární rapper 50 Cent vyprodáno a vzhledem k velkému zájmu fanoušků přidává další koncert. Přidaný koncert se v největší české hale uskuteční 17. října 2022 od 20:00.

Curtis James Jackson III známý jako 50 Cent je hiphopový umělec z New Yorku v USA, jehož hudba se hlásí k žánru gangsta rap. Má za sebou ambiciózní kariéru a věnuje se i jiným činnostem, například herectví a investování.

Těžké dětství

50 Cent měl těžké dětství a vyrůstal v prostředí, kde byl vystaven mnoha vlivům, které formovaly jeho hudební kariéru. Ve 12 letech prodával na ulici crack a také se účastnil amatérského boxu. Poté, co se v mladém věku dostal do problémů se zákonem, byl poslán do nápravného tábora a poté změnil svůj pohled na život. V 21 letech se začal zajímat o rapování a koncem 90. let se seznámil s Jam Master Jayem ze skupiny Run – D.M.C., který pomohl formovat Jacksonovu rapovou kariéru.

Poté, co jako oběť kriminálního incidentu utrpěl 9 střelných zranění, vydal 50 Cent v roce 2002 nezávisle kompilační album „Guess Who’s Back?“. Album bylo přijato s pozitivními recenzemi a dosáhlo 28. místa v americkém žebříčku Billboard 200. Album také zaujalo Eminema, který ho seznámil s Dr. Dre a pomohl mu podepsat nahrávací smlouvu.

Přelomové album

V roce 2003 vydal 50 Cent jedno z nejchválenějších alb desetiletí, „Get Rich or Die Tryin'“. Album vyšlo u Interscope Records a produkovali ho Eminem a Dr. Dre. Album bylo známé svými temnými, funkovými beaty a bylo nabité některými z nejžhavějších singlů roku včetně „In da Club“ a „21 Questions“. Album se dostalo na první místo amerického žebříčku Billboard 200 a bylo nominováno na cenu Grammy za nejlepší rapové album. Kritici album chválí a časopis Rolling Stone ho označil za jedno z nejlepších alb roku 2000.

50 Cent - In Da Club (Official Music Video)

„The Massacre“

Druhé studiové album 50 Centa „The Massacre“ vyšlo v roce 2005 a bylo rovněž velmi úspěšné. Album se dostalo na vrchol hitparád a 50 Cent se díky němu stal prvním sólovým umělcem, který měl tři singly v top 5 Billboardu, a to se skladbami „Candy Shop“, „Disco Inferno“ a „How We Do“.

50 Cent - Candy Shop (Official Music Video) ft. Olivia

Kromě hudby se 50 Cent věnuje také herectví. Hrál hlavní role ve filmech „Home of the Brave“ a „Righteous Kill“ a také hrál v poloautobiografickém filmu „Get Rich or Die Tryin'“.

50 Cent je především vytrvalým koncertním umělcem a podnikl několik turné s řadou vyprodaných koncertů. Vystupoval s mnoha významnými interprety, včetně Lloyda Bankse, Lil B, Jay Rocka, Nase a Ludacrise. Není pochyb o tom, že 50 Cent se již etabloval jako legendární hudebník, což lze vyjádřit tím, že již prodal více než 30 milionů alb a získal nespočet ocenění.

Vzhledem ke skvělým ohlasům fanoušků se 50 Cent, vlastním jménem Curtis James Jackson III, na poslední chvíli rozhodl své aktuální turné rozšířit také o pražskou zastávku.

zdroj: songkick.com