Ostatní

Review

Taylor Swift: Eras tour – tohle jsou všechny skladby, které během turné zatím zazněly

Rozebrali jsme gigantický setlist Taylor Swift, který každý týden aktualizujeme o nejnovější skladby.

Dlouho očekávaná Eras tour Taylor Swift je v plném proudu. Tady je pravidelně aktualizovaný kompletní seznam všech skladeb, které zpěvačka na svém turné zazpívala.

SPOILER ALERT!
Jestli taky pevně doufáte, že Taylor brzy dorazí i do Česka a chcete si nechat vše jako překvapení, pak nečtěte dál (a možná se příštích pár měsíců držte dál od sociálních sítí). Jestli ale chcete vědět maximum o tříhodinové show, kterou si zpěvačka připravila pro všechny své zastávky, pak jste tady na správném místě. Tady je celý setlist čítající 44 písní, spolu se vším, co potřebujete vědět o tom, jak je fanouškům představila.

SETLIST

Pokud Taylor neudělá jakékoliv změny, tohle jsou skladby, které mohou američtí fanoušci očekávat každý večer.

  1. 1. Miss Americana And The Heartbreak Prince

    Svou show Taylor zahajuje touhle středoškolskou love story z alba Lover. Zatímco se kolem ní vznášejí obrovské kulisy připomínající padáky, Taylor Swift se zvedá ze středu pódia, aby pozdravila křičící dav.

2. Cruel Summer

Taylor přechází k další oblíbené písni z alba Lover. Při zahajovacím večeru turné v arizonském Glendale udělala zpěvačka před touto skladbou pauzu, aby dala publiku pár vteřin na nadechnutí než začne křičet slova písně spolu s ní.

3. The Man

Taylor vchází na podium ve třpytivém saku a zpívá další singl z alba Lover – ‚The Man‘.

4. You Need To Calm Down

Duhová světla zalévají arénu při dalším singlu z alba Lover. „Shade never made anybody less gay,“ zpívá Swift, zatímco tancuje na barevném molu.

5. Lover

U písně Lover se zpěvačka snaží maximálně napodobit scénu z videoklipu. Stojí na menším, vedlejším pódiu, do rukou bere růžovou kytaru a zpívá do pevného mikrofonu, zatímco kolem ní pomalu tančí páry.

6. The Archer

Během poslední písně z alba Lover je Taylor na pódiu sama a zpívá skvěle propracovanou popovou baladu o intimitě a nejistotě. Zakončení první kapitoly večera na jedničku – ale čeká nás ještě spousta dalších hitů.

7. Fearless

Další část začínající skladbou Fearless startuje scénou, kdy se Taylor objevuje ve zlatých šatech, kolem ramen má zavěšenou třpytivou kytaru a publikum se vrací o 14 let zpět v čase. Titulní skladbu alba předvádí se vším nadšením svého osmnáctiletého já.

8. You Belong With Me

Taylor odkládá vlastní kytaru, připojuje se k ní kapela a začíná zpívat další skladbu Fearless. Zajímavostí je, že jedním ze členů kapely na pódiu je Paul Sidoti – kytarista, který s Taylor hraje od jejího turné Fearless v roce 2009.

9. Love Story

Na pódiu s ní zůstává jen pár tanečníků a Taylor začíná zpívat svou třetí a poslední skladbu z alba Fearless. Jde o jednu ze skladeb, kterou zpěvačka v životě zahrála už víckrát, než by kdo dokázal spočítat, takže se u toho baví a téměř pantomimicky předvádí text publiku.

10. Tis The Damn Season

Před začátkem první skladby z alba Evermore, Tis The Damn Season, na pódiu doslova vyroste les. Nikdo nečekal, že tuhle skladbu zahraje, a to je dobře poznat na reakci publika, které na premiéře překvapeně vykřikne, když se Swift vynoří z mlhy a stromů, aby přednesla melancholickou baladu o lásce k rodnému městu.

11. Willow

Taylor vede čarodějnický sabat, který prochází složitým rituálem pro její další vystoupení, a to pro mystický singl Evermore. Tanečníci v černých hábitech svírají zářící zlaté koule, zatímco Swift, rovněž v hábitu, řídí jejich pohyby.

12. Marjorie

Taylor Swift stojí sama pod zlatým světlem reflektorů, aby složila emotivní ódu na svou babičku. Dojemné je, že skladba sampluje některé z Marjoriiných vlastních operních vokálů, což Swift umožňuje zpívat se svou babičkou na pódiu každý večer.

13. Champagne Problems

Zpěvačka sedí u klavíru obrostlého mechem a zpívá další píseň z alba Evermore „Champagne Problems“, příběh o neúspěšné žádosti o ruku. Po skončení si vyslouží jeden z nejhlasitějších potlesků večera.

14. Tolerate It

Na závěr části Evermore sedí zpěvačka naproti jednomu ze svých doprovodných tanečníků na druhém konci dlouhého stolu v jídelně. Své vystoupení s písní „Tolerate It“ předvádí téměř výhradně jemu a v okamžiku, kdy píseň dosahuje svého emocionálního vrcholu, vyleze na stůl, aby ho poprosila, aby ji miloval tak, jak ona chce.

15. …Ready For It?

Od Evermore k Reputation je tón výrazně mění. Na plátně za zpěvačkou se plazí hadi, zatímco Taylor a její tanečníci předvádějí jedno z nejlépe choreograficky zvládnutých čísel večera. „Are you ready for it?“ ptá se křičícího davu.

16. Delicate

Taylor většinu času na svém Eras turné dokazuje, že vždycky umí žertovat – a tak sama na pódiu řídí dav, který odpočítává až do první sloky. „One, two, three, let’s go b*tch!“ křičí aréna kolem ní. To, co začalo jako virální video pro fanoušky, se stalo tradicí písně „Delicate“.

17. Don’t Blame Me

Zpěvačka se dostává na vrchol a doslova stoupá vzhůru, jeviště stoupá s ní. Její doprovod v podobě zpěváků je zahalen do roucha a za ní blikají svíčky – Taylor Swift je odhodlaná udělat z tohoto vystoupení s gospelovým nádechem duchovní zážitek. V písni „Don’t Blame Me“ vychvaluje svého milence téměř nábožně, ve stylu Hoziera.

18. Look What You Made Me Do

Zpěvačka rychle přechází k písni „Look What You Made Me Do“, která je hlavním singlem z alba Reputation z roku 2017. Na pozadí se promítají předchozí podoby Taylor Swift – ty s ní tančí, zatímco zpěvačka zpívá o tom, jak přijala svou zlotřilou stránku.

19. Enchanted

Od hadů po obrovské třpytivé plesové šaty. „Enchanted“ je jediná skladba, kterou Taylor Swift představila ze svého třetího alba Speak Now, nicméně dává do ní všechno. Tanečníci se točí kolem ní, zatímco Taylor stojí uprostřed pódia a se zbytkem arény zpívá – “ Please don’t be in love with someone else, please don’t have somebody waiting on you“.

20. 22

Začíná „červená éra“. Taylor Swift přichází v bílém tričku a černém klobouku, čímž odkazuje na své mladší já, a pořádá na pódiu večírek. Je jí sice už dvacet dva let, ale Taylor se pořád umí skvěle bavit – spolu se svými tanečníky vytvoří radostný sbor, který si prorazí cestu závěrečnými verši písně.

21. We Are Never Ever Getting Back Together

„22“ vede přímo k megahitu „We Are Never Getting Back Together“, což je hlavní song alba Red. “I mean, this is exhausting,” stěžuje si, když se opírá o záda jednoho z doprovodných tanečníků, aby si mohla popovídat s druhým. “Like, we are never ever getting back together”. Drží mikrofon svému tanečníkovi. “Like, ever,” tanečník s ní souhlasí.

22. I Knew You Were Trouble

Zpěvačky masivní hymna „You can’t change him“ a zároveň jedna z nejoblíbenějších skladeb alba Red v rádiích. Při této skladbě se z pódia line kouř, který v podobě trysek stoupá vzhůru kolem pódia, pokaždé když Taylor zazpívá vysoký tón.

23. All Too Well (10 Minute Version)

Taylor uzavírá kapitolu Red jednou ze svých nejoblíbenějších skladeb o rozchodu. Všichni věděli, že „All Too Well“, kterou mnozí považují za jednu ze zpěvaččiných nejlepších písní, ne-li nejlepší, bude na setlistu turné Eras. Nikdo však nečekal, že se každý večer bude věnovat desetiminutové verzi této skladby. Ale právě to dělá, sama na pódiu s kytarou a s publikem, které i přes délku písně zná každé slovo.

24. Invisible String

Taylor začíná část Folklore na střeše dřevěné chatky porostlé mechem a zpívá jemnou baladu o tom, jak se cesty její a jejího partnera Joea Alwyna spojily. Za ní se promítá les Folklore typický z alba Folklore.

25. Betty

Poté se Taylor rozhodne vstoupit do chatky s komínem, ze kterého se kouří, vezme do ruky kytaru a zahraje „Betty“. Na pódiu je stále sama a stává se vypravěčkou, když popisuje snahu teenagera Jamese získat zpět svou přítelkyni ze střední školy.

26. The Last Great American Dynasty

Taylor se posadí na schůdky chatky, aby vyprávěla příběh o nové ženě Rebece, která si žije ve velkém stylu v domě na pobřeží. Tanečníci předvádějí příběh, zatímco Taylor si udržuje pozorovatelský odstup – dokud nenastane čas, aby vstoupila do příběhu sama a dům koupila, čímž se stane novou Rebekou.

27. August

Jako by pro Taylor nebyla její show už tak dostatečně fyzicky náročná, tak během písně „August“ radostně pobíhá po pódiu s bosýma nohama a v rozevlátých šatech. Jako fiktivní hrdinka popisuje nepovedený letní románek, po kterém se její milý vrátí ke své bývalé přítelkyni a ona se cítí jako ta druhá.

28. Illicit Affairs

Tato jemná skladba o nevěře se na pódiu dočkala baladického zpracování, když se Taylor odpojila od své kapely a zazpívala ji sama. Dramatický pád na kolena jí navíc dodává potřebnou teatrálnost.

29. My Tears Ricochet

V této zvrácené milostné písni doprovází Taylor své tanečníky v černých šatech během pohřebního průvodu po pódiu. Všichni nakonec klesnou k podlaze a sahají až k nebi, zatímco Swift prohlašuje: “I can go anywhere I want, anywhere I want, just not home”.

30. Cardigan

Na závěr kapitoly Folklore je Taylor opět sama na pódiu a vzpomíná na svou mladou lásku, ze které ale vyrostla. Je to poslední šance, jak si ještě před převléknutím do flitrů z roku 1989 užít své rozevláté dlouhé šaty. Využívá toho naplno, když se točí sem a tam po pódiu.

31. Style

Nyní přejděme k albu 1989, které je často považováno za party album. Její tanečníci jsou ve streetovém oblečení, ale Taylor se ve skladbě „Style“ celá třpytí. Rozzářená tancuje po molu a zpívá o vztahu, kde to prostě esteticky funguje.

32. Blank Space

Taylor se vznese a sestoupí na zářící plošinu, na níž se opět objeví její alternativní já, které spolu s ní předvádí choreografii. Její živí doprovodní tanečníci se mezitím věnují jízdě na neonových kolech po pódiu a ničení auta golfovými holemi.

33. Shake It Off

Opět jsme na party. Tahle je celá taneční, jak má být.

34. Wildest Dreams

Na plátně se promítá spící Taylor Swift, která se svými tanečníky předvádí tento výrazný hit z alba 1989. Taylor zpívá o tom, jak doufá, že si na ni její partner vzpomene, až jejich vztah nevyhnutelně skončí.

35. Bad Blood

V závěru alba 1989 Taylor předvádí ohnivé podání skladby o přátelství, které se zvrtlo – ohnivé v pravém slova smyslu. Děla vystřelují plameny do vzduchu nad pódiem, zatímco na obrazovce digitální verze Taylor zapaluje dům.

36. Acoustic song #1

Proslýchá se, že Taylor bude tuto sekci akustických songů měnit každý večer. Sledujte níže v kapitole „Písničky s překvapením“, které zatím zahrála.

37. Acoustic song #2

Druhá ze dvou sekcí písní s překvapením, kterou Taylor fanouškům dopřeje na každém koncertě. O tom vás budeme informovat také níže.

38. Lavender Haze

Zpěvačka přechází do závěrečné éry večera: do éry svého posledního alba Midnights. Taylor Swift ve velkém fialovém kabátě zpívá optimistický zahajovací song alba, zatímco kolem ní krouží fialové mraky.

39. Anti-Hero

Taylor představuje sebekritický hlavní song Midnights pouze s obří projekcí sebe sama.

40. Midnight Rain

Taylor na jevišti zahaleném do melancholické modři zpívá o vztahu, který se neměl stát. Její doprovodní tanečníci krouží s obrovskými deštníky, které se náramně hodí, když se zpěvačka v polovině písně rozhodne změnit svůj outfit.

41. Vigilante Sh*t

“Lately I’ve been dressing for revenge,” zpívá Taylor, zatímco vede své tanečníky v taneční sestavě na židlích. Tato fantazie o odplatě nebyla jedním z mnoha odhadů lidí na setlist Midnights, ale Taylor měla svou jasnou vizi.

42. Bejeweled

V patřičně třpytivém oblečení a na přiměřeně třpytivém pozadí zpívá Taylor hymnu sebelásky o tom, že je tou nejkrásnější věcí v místnosti. Dokonce do ní zakomponuje choreografii fanoušků z virálního videa na TikToku.

43. Mastermind

Předposlední písní večera je závěrečná Midnights, v níž se Taylor přiznává k vypočítavosti. Pódium se promění v šachovnici, zatímco ona přemýšlí o svém dalším tahu a kráčí kupředu, aby předvedla překvapivě zranitelnou část této skladby.

44. Karma

Večer končí touto radostnou skladbou alba Midnights. Taylor si obléká třpytivé sako s třásněmi a spolu se svými tanečníky tančí na pódiu. A oslavy jsou zasloužené. 🥳

Songy s překvapením

Tady je přehled všech překvapivých písní, které Taylor svému publiku zatím předvedla.

Pátek, 17. března – State Farm Stadium, Glendale

Překvapení #1: Mirrorball

Taylor vytáhla kytaru, aby zahrála tuto oblíbenou skladbu fanoušků z alba Folklore.

Mirrorball (Full) live at eras tour 2023 #theerastour #mirrorball #taylorswift

Překvapení #2: Tim McGraw

Tim McGraw – překvapení pro první večer turné Eras. Zpěvačka fanouškům dopřála klavírní verzi svého úplně prvního singlu z debutového alba.

Sobota, 18. března – State Farm Stadium, Glendale

Překvapení #1: This Is Me Trying

Další oblíbená folková píseň, kterou zpěvačka přednesla ve zranitelné kytarové verzi o tom, jak se nechat zklamat.

Překvapení #2: State Of Grace

Zatímco „State Of Grace“ byla původně jednou z optimističtějších písní alba Red, klavírní verzi skladby si fanoušci už dávno oblíbili. Není tedy překvapením, že se Taylor rozhodla ji přenést do kláves.

Taylor Swift - “State of Grace“ Acoustic (Live at The Eras Tour)!

Pátek, 24. března – Allegiant Stadium, Las Vegas

Překvapení #1: Our Song

Na žádost předskokana Beabadoobee se zpěvačka chopila kytary a zahrála tuto skladbu ze svého debutového alba – jak sama řekla publiku, napsala ji pro svou talentovou soutěž v deváté třídě.

Překvapení #2: Snow On The Beach

Poté, co Taylor dala jasně najevo, že se k ní Lana na pódiu nepřipojí, se rozplývala nad novým albem Del Rey. “I think she’s the best that we have,” řekla, než zahrála skladbu, kterou obě společně napsaly pro zpěvaččino poslední album Midnights.

Sobota 25. března – Allegiant Stadium, Las Vegas

Překvapení #1: Cowboy Like Me (s Marcusem Mumfordem)

Taylor nahrál tuto skladbu v Mumfordově domácím studiu během pandemie, přičemž sám Mumford se zapojil, aby přidal několik doprovodných vokálů. Oba překvapili fanoušky duetovou verzí na zpěvaččině sobotním vystoupení ve Vegas.

Překvapení #2: White Horse

Poslední písní, kterou Taylor ve Vegas překvapila, byla tato emotivní rozchodová balada z jejího druhého alba Fearless. Skladbu zahrála v jemném klavírním podání a proměnila stadion ve sbor.

Pátek, 31. března – At&t Stadium, Arlington

Překvapení #1: Sad Beautiful Tragic

Tato melancholická hluboká píseň z alba Red byla první překvapivou písní v Arlingtonu.

Překvapení #2: Ours

Taylor překvapila s písní „Ours“ – něžnou milostnou písní z jejího třetího alba Speak Now.

Sobota, 1. dubna – At&t Stadium, Arlington

Překvapení #1: Death By A Thousand Cuts

“Why do I write things like that?” zeptala se publika. S mrknutím také zažertovala, že to znamená, že tuto píseň možná bude muset později na turné zahrát znovu.

Překvapení #2: Clean

Tuto oblíbenou píseň z alba 1989 si Taylor vzala ke klavíru už na předchozích turné. “This is a request from Gracie Abrams,” řekla Taylor, než spustila oblíbenou skladbu svého předskokana.

Neděle 2. dubna – At&t Stadium, Arlington

Překvapení #1: Jump Then Fall

Zpěvačka se přiznala, že se do této skladby „zamilovala“, když znovu nahrávala své druhé album Fearless.

Překvapení #2: The Lucky One

“This is another one I fell in love with when rerecording,” řekla Taylor, když usedla ke klavíru, aby zahrála tuto skladbu o zklamané hvězdě. Nebo, jak sama vtipkovala: “It’s about how horrible being famous is.”

Čtvrtek 13. dubna – stadion Raymond James, Tampa

Překvapení #1: Speak Now

Poté, co Taylor prozradila, že poslední dobou myslí zejména na jedno ze svých alb, rozhodla se zahrát titulní skladbu. Vyvolalo to spekulace o tom, kdy asi vyjde Speak Now (Taylor’s Version) …

Překvapení #2: Treacherous

“I’ve never played this one on piano before,” řekla Swift, než se pustila do tohoto melancholického hlubokého úseku z alba Red.

Pátek 14. dubna – Raymond James Stadium, Tampa

Překvapení #1: The Great War

Zpěvačka si k této skladbě přizvala Aarona Dessnera z The National, se kterým ji napsala a také vyprodukovala. Než ho Taylor pozvala na pódium, představila Dessnera publiku jako „spolupracující verzi spřízněné duše“.

Překvapení #2: You’re On Your Own, Kid

Taylor se chopila klavíru při druhé skladbě alba Midnights a zazpívala tuto skladbu o dospívání spolu s hlučným davem.

Sobota, 15. dubna – Raymond James Stadium, Tampa

Překvapení #1: Mad Woman

Dessner se vrátil na druhé vystoupení, aby se připojil k Taylor v akustické verzi písně „Mad Woman“ z alba Folklore. Oba společně usedli ke květinovému klavíru zpěvačky, zatímco Dessner hrál a Taylor zpívala.

Překvapení #2: Mean

“I wanted to play something you all might know and you might sing along with really loudly,” pokrčila rameny Taylor, než spustila tuto skladbu z alba Speak Now. Publikum jásalo.

Pátek, 21. dubna – NGR Stadium, Houston

Překvapení #1: Wonderland

“I wanted to play this one tonight – I haven’t played it in a really long time,” řekla Taylor, když začala vybrnkávat „Wonderland“. Až když se zmínila o zvrácené atmosféře Alenky v říši divů, publikum uhodlo, co ho čeká.

Překvapení #2: You’re Not Sorry

Taylor seděla u klavíru a předvedla rozvážnou, ale zuřivou verzi, této skladby z alba Fearless.

Sobota 22. dubna – NGR Stadium, Houston

Překvapení #1: A Place In This World

Taylor ujišťovala publikum, že je v pořádku, pokud tento hluboký příběh z jejího debutového alba, které napsala, když jí bylo 13 let, neznají. “I’m sure I related to it when I was 13, but I think I related to it even more now, 20 years later,” řekla.

Překvapení #2: Today Was A Fairytale

“I wanted to play this song because you make every day on this tour feel like a fairytale,” znělo jednoduché intro Swiftové.

Neděle, 23. dubna – NGR Stadium, Houston

Překvapení #1: Begin Again

První překvapivou písní nedělního večera byla tato emotivní balada z alba Red o tom, jak začít s někým chodit hned po rozchodu.

Překvapení #2: Cold As You

Tuto skladbu ze svého debutového alba Taylor zahrála v neděli naživo teprve podruhé. “No shade to the other songs on that album, but I do think that ‘Cold As You’ is the best song on that album,” řekla.

Pátek, 28. dubna – Mercedes-Benz Stadium, Atlanta

Překvapení #1: The Other Side Of The Door

Tato skladba Fearless nebyla na původním výběru alba, takže Taylor zřejmě nečekala tak hlasitou odezvu atlantského publika. “Oh my god, you know this one!” vykřikla v polovině písně.

Překvapení #2: Coney Island

Swift se posadila ke klavíru, aby zahrála na oslavu nového alba ve spolupráci s The National.

Sobota, 29. dubna – Mercedes-Benz Stadium, Atlanta

Překvapení #1: High Infidelity

V tuto sobotu vlastně neexistovala žádná jiná píseň, kterou by Swift mohla zahájit svůj akustický miniset. “Do you really wanna know where I was April 29th?” zpívala Swift s publikem.

Překvapení #2: Gorgeous

Sice si musela nechat objasnit text od davu, ale i tak Swift předvedla „Gorgeous“ podání této Reputation skladby.

Neděle 30. dubna – Mercedes-Benz Stadium, Atlanta

Překvapení #1: I Bet You Think About Me

Swift vyrazila na třetí noc v Atlantě se skladbou „From The Vault“, a to s tímto countrifikovaným takedownem z Red (Taylor’s Version).

Překvapení #2: How You Get The Girl

Taylor si tento sladký popový song z alba 1989 zahrála na klavír v jemnějším a smutnějším podání.

Pátek 5. května – Nissan Stadium, Nashville

Překvapení #1: Sparks Fly

Speak Now (Taylor’s Version) je oficiálně na cestě. Taylor oznámila, že její nejnovější předělávka se objeví 7. července, chvíli předtím, než vypustí track „Sparks Fly“ z alba Speak Now.

Překvapení #2: Teardrops On My Guitar

“Playing in Nashville brings back so many memories,” řekla Swift, když usedla ke klavíru. Při vzpomínce na to, jak v tomto městě jako teenagerka psala písně, které se nakonec objevily na jejím debutovém albu, vytáhla Swift jeden ze svých prvních singlů.

Sobota, 6. května – Nissan Stadium, Nashville

Překvapení #1: Out Of The Woods

Swift ještě předtím, než začala hrát tento singl z alba 1989, vtipkovala, že píseň, kterou se chystá zahrát, má takový ten refrén, ve kterém říkáte pořád dokola to samé.

Překvapení #2: Fifteen

Se svou nejlepší kamarádkou z dětství, Abigail, v publiku zahrála Taylor tuto skladbu z alba Fearless o jejich přátelství z dob střední školy.

Neděle 7. května – Nissan Stadium, Nashville

Překvapení #1: Would’ve, Could’ve, Should’ve

Spolupracovník Aaron Dessner se připojil k Taylor a zahrál tuto bonusovou skladbu Midnights během lijáku.

Překvapení #2: Mine

Za stále hustého deště usedla Swift ke klavíru, aby zahrála tuto skladbu z alba Speak Now o tom, jak se naučit milovat.


Vstupenky na koncerty a turné najdete zde.