Hudba

Preview

Legenda českého country – Fešáci

I česká country má své legendy a k nim bezesporu patří i skupina Fešáci, která svým fanouškům přináší radost již více než 50 let. Připomeňte si s námi ty nejzásadnější milníky jejich letité historie a nechte se pozvat na jejich koncert do pražské Lucerny.

Fešáci v Lucerně

Fešáci před třemi lety oslavili padesátku. Letos slaví jubilea jejich dvě nejzásadnější a nejznámější alba. Zanořte se s námi do historie této skupiny a připomeňte si její důležité okamžiky.

22. prosince 1967 – založení skupiny. Původní název kapely zněl Greenes se po dvou letech změnil na Bluegrass Hoppers. V roce 1972 skupina již vystupuje jako Bluegrass Hoppers – Fešáci a od roku 1974 pouze pod názvem Fešáci. První Fešácké album Ostrov Fešáků vychází v roce 1975.

Ostrov Fešáků - Tak jako dřív, Líná žena

V roce 1980 vychází Fešákům u firmy Panton „elpíčko“ Fešáci 2000. Skupinu opouští zpěvák Michal Tučný. Fešáci odlétají na turné do Spojených států!

Playlist: Fešáci 2000

Na jaře roku 1987 oslavují Fešáci 20. výročí založení souboru třídenním vyprodaným koncertem v pražském Paláci kultury. Krátce po oslavách vstupuje do souboru kytarista (a nynější kapelník) Antonín Kny.

Ze zmiňovaného koncertu k 20. výročí kapely, vznikl dokument s názvem Dnes je u nás country bál, který režíroval Milan Šteindler.

Po dlouhé sedmileté pauze vychází v roce 1990 konečně další album Hvězda Countryon, tentokrát v produkci zbrusu nové firmy Petra Novotného 6P. Druhé album, na které se bude letos v říjnu v Lucerně vzpomínat.

V roce 1992 oslavuje kapela své pětadvacáté narozeniny megakoncertem v pražské Sportovní hale, během kterého vystoupilo mnoho hostů a jehož vyvrcholením byl i jediný koncert americké country hvězdy, zpěvačky Emmylou Harris s kapelou v České republice.

Fešáci - Komedianti nestárnou

V roce 1994 se k Fešákům opět vrací Tomáš Linka a skupina vydává album Dokud můžem (Firma 6P). K novému albu uspořádali Fešáci promo turné po letních amfiteátrech s hosty Ivem Jahelkou, Janem a Františkem Nedvědovými, dvojicí Izer – Dobrodinský a skupinou Cadillac.

V roce 1996 vycházejí reedice prvních fešáckých alb Ostrov Fešáků, Salon Fešáků a Fešáci 2000.

21. června 1996 Fešáci koncertují před 70 tisíci posluchači na pražském Strahovském stadioně v rámci oslav 50. narozenin Honzy Nedvěda.

Nedvědi na Strahově 1996

K oslavám svého dalšího kulatého výročí, vydává  kapela v roce 2007, 2CD Je nám 40 – první disk obsahuje představení Fešáků po návratu ze Spojených států v roce 1981 nazvané Fešáci za velkou louží. Druhé CD je sestaveno z úplně nového materiálu. Fešáci absolvovali společné narozeninové turné s bratry Nedvědy (turné čítalo 11 zastávek, představení navštívilo celkově 22 000 diváků). Z posledního koncertu turné, který se uskutečnil 19. prosince 2007 v pražské Lucerně, vznikl tento záznam.

ČT Live Nedvědi 60 Fešáci 40

Fešáci koncertují po celé České republice s pořadem ,,Tam u nebeských bran“ a připravují se na Maraton po 20 ti letech. 22.5.2010 odehrají během 8 hodin a 10 minut celkem 100 písní . Koncertu se účastní řada hostů a bývalých členů skupiny. Hosty vánočního tour jsou bývalá ,,fešanda,, Hana Horecká a Pavel Bobek.

V následujících několika letech kapela koncertuje s programem ,,Fešáci jak za mlada“ s Michaelou Tučnou a Petrem Martinákem , navazuje s pořadem ,,Tam u nebeských bran“ a v roce 2012, kdy kapela slaví 45. výročí vzniku přichystá pro fanoušky sérii 20 ti koncertů, se kterými objíždí naší vlast a zavítá i na Slovensko.

Koncem ledna roku 2017 kapela nastupuje do studia, kde natáčí základy k dlouho ohlašovanému albu k 50. výročí založení souboru. Firma Supraphon se rozhodla vydat rovnou trojalbum. Dvě alba jako výběrová z let 1969-2012 a třetí album ze zbrusu nových písní, které vznikaly
posledních pět let. Zároveň za spolupráce s country historikem Jiřím Koncem a s pamětníky
skupiny a jejími bývalými členy vzniká biografická kniha mapující 50 let existence skupiny
spolu s dosud nevydanými fotografiemi z archivu Pavla Brümera. Kniha je zároveň zpěvníkem
se 30 nejznámějšími písněmi. Album a kniha vychází v květnu a kapela vyjíždí na
celorepublikové turné včetně Slovenska. Odehraje 40 koncertů. Vrcholem je koncert
v pražské Lucerně 23. 11. Koncertu se účastní všichni bývalí členové a zajímaví hosté. Turné
kapela zakončuje ve svém rodném městě Ústí nad Labem.

V letošní roce se kapela chystá oslavit jubilea svých nejznámějších alb Fešáci 2020 a Hvězda Countryon. Kapela oznámila, že avizovaný koncert s názvem Maraton Fešáků, původně plánovaný na 7.11.2020 do Ústí nad Labem, se přesouvá pro velký zájem na termín 21.10.2020 do Velkého sálu Pražské Lucerny. Koncert ponese název Fešáci 2020 ★ Hvězda Countryon. Vstupenky na tento koncert zakoupíte v síti Ticketmaster nebo on-line na Ticketmaster.cz.