Hudba

Grammy 2024. Nové album Taylor Swift a první Grammy pro Miley Cyrus

Vstupte s námi do světa udílení cen Grammy, kde se pravidelně představují největší jména hudebního průmyslu! V tomhle článku jsme pro vás shrnuli ty nejzásadnější okamžiky, které stojí za pozornost.

Předávání cen Grammy je každoročně něco jako Super Bowl hudebního průmyslu. Je to místo, kde se setkávají ti nejzajímavější hudebníci, nováčci i legendy, aby společně oslavili další rok skvělé hudby. V noci z neděle na pondělí se v Los Angeles konal 66. ročník udílení cen Grammy, který moderoval Trevor Noah. Aréna Crypto.com byla plná hvězd a sešli se tu hudebníci nejrůznějších žánrů.

Vše o 66. ročníku Grammy 2024

Girl power! Mezi největší vítězky večera patřily SZA, Phoebe Bridgers, Miley Cyrus, Victoria Monét a Taylor Swift. První jmenovaná se s celkem devíti nominacemi dostala do čela žebříčku nejčastěji nominovaných umělců roku. Victoria Monét a Phoebe Bridgers byly těsně za ní se sedmi nominacemi, následovány Boygenius, Taylor Swift, Olivií Rodrigo, Billie Eilish, Jackem Antonoffem, Jonem Batistem, Miley Cyrus a Brandy Clark se šesti nominacemi.

Taylor Swift se stala držitelkou prestižní ceny za album roku za album „Midnights“ vydané v roce 2022, čímž překonala rekord v počtu vítězství v této kategorii. Swift stála na stupních vítězů Grammy za album roku již třikrát („Fearless“, „1989“ a „Folklore“). Taylor také získala Grammy za nejlepší popové vokální album za „Midnights“ a zároveň oznámila vydání nového alba, které vyjde v letošním roce. „The Tortured Poets Department“ bude Taylořino jedenácté studiové album a vyjde 19. dubna 2024.

TAYLOR SWIFT Wins Album Of The Year For 'MIDNIGHTS' | 2024 GRAMMYs Acceptance Speech

Svým albem „SOS“ se SZA loni zapsala do povědomí žánru R&B a hrála ve vyprodaných halách po celém světě. Na udělování cen Grammy také představila své hity „Snooze“ a „Kill Bill“ a zvítězila ve třech kategoriích: Nejlepší popové duo/skupina, Nejlepší progresivní R&B album a Nejlepší R&B píseň.

Miley Cyrus získala první Grammy ve své kariéře za nejlepší popový sólový počin a nahrávku roku za chytlavou skladbu „Flowers“, která na rozdíl od Grammy za píseň roku oceňuje nejen autory písní, ale také producenty. Billie Eilish a její bratr Finneas získali cenu za „Song Of The Year“ s populární skladbou Barbie „What Was I Made For?“.

BILLIE EILISH Wins Song Of The Year For "WHAT WAS I MADE FOR?" | 2024 GRAMMYs Acceptance Speech

Nejlepším novým umělcem se stala Victoria Monét, která v loňském roce vzala svět útokem skladbou „On My Mama“ a svým vysoce ceněným albem „Jaguar II“. Karol G získala Grammy za nejlepší album v kategorii Música Urbana s albem „Mañana Será Bonito“. Letos v létě se chystá na velké evropské turné a se svým albem oceněným Grammy zavítá i do Německa.

Jay-Z byl za svou tvorbu poctěn cenou Dr. Dre Global Impact Award, kterou převzal s dcerou Blue Ivy na pódiu, a samozřejmě nechyběl ani pokřik na Beyoncé. Ta sice letos nebyla nominována, ale už jen její přítomnost byla ozdobou večera.

JAY-Z Accepts Dr. Dre Global Impact Award | 2024 GRAMMYs Acceptance Speech

Mezi předávajícími večera byly ikony jako Mariah Carey, Celine Dion a Meryl Streep. Christina Aguilera, Maluma a Lizzo také předali vítězům zasloužené trofeje Grammy. Vystoupili Dua Lipa, Miley Cyrus, Olivia Rodrigo, Annie Lennox a další. Pro Miley to bylo první živé vystoupení jejího celosvětového hitu „Flowers“. Na to se podívat tady:


Nejdůležitější kategorie a jejich vítězové:

Album roku

Boygenius – The Record
Janelle Monáe – The Age of Pleasure
Jon Batiste – World Music Radio
Lana Del Rey – Did You Know That There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
Miley Cyrus – Endless Summer Vacation
Olivia Rodrigo – Guts
SZA – SOS
Vyhrála: Taylor Swift – Midnights

Deska roku

Billie Eilish – What Was I Made For? [Z filmu „Barbie“]
Boygenius – Not Enough Enough
Jon Batiste – Worship
Vyhrála: Miley Cyrus – Flowers
Olivia Rodrigo – Vampire
SZA – Kill Bill
Taylor Swift – Anti-Hero
Victoria Monét – On My Mama

Nejlepší nový umělec

Coco Jones
Gracie Abrams
Fred Again..
Ice Spice
Jelly Roll
Noah Kahan
Vyhrála: Victoria Monét
The War and Treaty

Píseň roku

Vyhrála: Billie Eilish – What Was I Made For? [Z filmu „Barbie“]
Dua Lipa – Dance the Night (Z alba Barbie)
Jon Batiste – Butterfly
Lana Del Rey – A&W
Miley Cyrus – Flowers
Olivia Rodrigo – Vampire
SZA – Kill Bill
Taylor Swift – Anti-Hero

Nejlepší popové vokální album

Ed Sheeran – – (Subtract)
Kelly Clarkson – Chemie
Miley Cyrus – Endless Summer Vacation
Olivia Rodrigo – Guts
Vyhrála: Taylor Swift – Midnights

Nejlepší R&B píseň

Coco Jones – JIP
Halle – Angel
Robert Glasper Featuring Sir & Alex Isley – Back to Love
Vyhrála: SZA – Snooze
Victoria Monét – On My Mama

Nejlepší album Música Urbana

Vyhrála: Karol G – Mañana Será Bonito
Rauw Alejandro – Saturno
Tainy – Data

Nejlepší popový sólový výkon

Billie Eilish – What Was I Made For? [Z filmu „Barbie“]
Doja Cat – Paint the Town Red
Vyhrála: Miley Cyrus – Flowers
Olivia Rodrigo – Vampire
Taylor Swift – Anti-Hero


Abyste měli vždy aktuální informace o tom, kdy budou opět dostupné vstupenky na představení vašich oblíbených umělců, jednoduše se přihlaste k odběru našeho newsletteru Ticketmaster zde.