Hudba

Preview

Australští 5 Seconds Of Summer poprvé v Praze!

Na svém kontě mají dvě desítky singlů, čtyři řadová alba, dva živáky a zástup fanoušků jim padá k nohám po celém světě. Řeč je o čtyřčlenné australské chlapecké kapele 5 Seconds Of Summer. Ta nedávno vydala zbrusu novou studiovou desku Calm, s kterou se již brzy vydá na velké světové turné. Jednou z evropských zastávek bude i Praha, kde se představí v květnu příštího roku.

Koupit vstupenky

Australská kapela pobláznila celý svět

Je jen málo australských kapel, kterým se povedlo zabodovat nejen v domovských končinách, ale zároveň pobláznit Ameriku, Evropu i Asii. K čestným výjimkám patří právě čtveřice 5 Seconds Of Summer. Kapela, kterou tvoří Luke Hemmings (zpěv, kytara), Michael Clifford (zpěv, kytara), Calum Hood (zpěv, baskytara) a Ashton Irwin (zpěv, bicí), funguje již od roku 2011 a za tu dobu se vyprofilovala mezi nejúspěšnější australské kapely poslední dekády. Celé to v roce 2014 odstartoval singl She Looks So Perfect, který se může pochlubit hned několika zlatými a platinovými statusy. Následovaly další hity Don’t Stop, Amnesia nebo Good Girls, ale především ve stejném roce i vydání debutové desky, jejíž prodeje po krátké době překonaly magickou hranici jednoho milionu kusů.

I když to ze začátku tak nevypadlo, vřele na adresu kapely začala postupem času vyjadřovat i odborná kritika. Pomyslný zlom nastal albem Youngblood z roku 2018, které produkčně zastřešil Andrew Watt, jež stojí za mnoha hity Post Maloneho nebo Camily Cabello. Vydání desky podpořilo i rozsáhlé Meet You There Tour, které kapelu zavedlo téměř do všech světadílů.

5 Seconds of Summer - Youngblood (Official Video)

Nové album

V současné době jsou 5 Seconds Of Summer opěváni díky zbrusu novému albu Calm z března 2020, během jehož natáčení se obklopili celou řadou skvělých hudebníků a spolupracovníků, mezi kterými nechybí například zpěvák Charlie Puth, Ryan Tedder z kapely OneRepublic či producenti Louis Bell (Post Malone, Camila Cabello, Halsey) a Ali Tamposi (Beyonce, Camila Cabello, Demi Lovato). Deska již přinesla pětici skvělých singlů a další jistě budou brzy následovat.

5 Seconds of Summer - Wildflower (Official Video)

To, že kapela 5 Seconds Of Summer dokáže své písně skvěle interpretovat nejen na hudebních nosičích, ale i naživo, se konečně budeme moci přesvědčit i v České republice. Evropské turné odstartuje v dubnu 2021 ve Velké Británi a bude čítat devatenáct zastávek. Jednou z těch posledních bude ta v našem hlavním městě – v O2 universu Luke, Michael, Calum a Ashton zahrají 5. května 2021. V roli předskokanů se představí úspěšná americká pop-rocková kapela All Time Low.

autor článku: @dj.jakko