Hudba

Preview

23. MHF České doteky hudby

Procházka staletími jedinečné pražské, ale i mělnické architektury s hudbou Mezinárodního hudebního festivalu České doteky hudby.

Vstupenky

Co nás v letošním ročníku čeká

Česká dáma harfy Kateřina Englichová a flétnový virtuos Giuseppe Nova se představí v orchestrálním gala koncertě ve Smetanově síni Obecního domu hudbou z děl W.A.Mozarta, C.Debussyho, F.Schuberta a J.Haydna s filharmoniky ze Zlína, pod taktovkou skvělého Gudni Emilssona. Operním gala, s průřezem toho zásadního z Bizetovy opery Carmen, nás provede Václava Krejčí Housková v Obecním domě.  Partnery jí budou spojené orchestry Opery Národního divadla a Virtuosi di Praga s Jaroslavem Kyzlinkem a Oldřichem Vlčkem, Tereza Mátlová, Svatopluk Sem a Peter Berger.

Vánoční doteky hudby

Vánoční atmosféru obstará v klarinetovém a symfonickém soirré v Klášteře svaté Anežky, švýcarský klarinetový mág Wenzel Grund. Budou znít české koncerty J.V. Stamice či  O.Máchy, spoluúčinkuje Filharmonie Hradec Králové se světoznámým dirigentem Symphony orchestra Zűurich či Chamber orchestra Thurgau Claudem Willaretem.  Vánočním večerem  bude  také  znít  jedinečná Mozartova symfonie č 33 B dur a Beethovenova ouvertura Coriolan. Dalším z vrcholů festivalu bude zajisté vystoupení jubilujícího houslového virtuóza  Ivana Ženatého s Leošem Svárovským a Moravskou filharmonií Olomouc v Obecním domě. Jubilant si vybral velké houslové fantazijní skvosty Brucha, Filase či Suka. Festival samozřejmě má i bohatou komorní řadu s předními světovými instrumentalisty a soubory: Dvořákovo kvarteto, Terezie Fialová, Claudi Arimany, Bledar Zajmi, Tango Quartetto Re Campo,  Dvořákovo kvarteto či Beatiful Strings s Karolínou Janů. 

Přeložené akce z loňského ročníku

Festivalový 23. ročník bude rozšířen o přeložené akce z ledna 22. ročníku z důvodu pandemie.  Půjde o literárně hudební, romantický a poetický koncert Taťjány Medvecké a Gran Duetta Concertante. Vystoupí jedinečný komorní sólistický festivalový orchestr pod Pavlem Fischerem, který v modelu „Giedeona Kremmera – Kremerata  Baltica“  střídáním Vivaldiho a Piazzollova díla připomene výročí Astora Piazzolly. V neposlední řadě festival přinese unikátní vánoční vystoupení multiinstrumentalistky Iva Bittové v Kostele Sv.Šimona a Judy na Starém Městě pražském s Muchovým kvartetem v programu „Slovenských zpevů“.

Program

13.9.2021 GEORGES BIZET – CARMEN

14. 9. 2021ČTVERO ROČNÍCH DOB – A. PIAZZOLLA & A. VIVALDI

15. 9. 2021 KATEŘINA ENGLICHOVÁ & GIUSEPPE NOVA

19. 9. 2021 JAKO ZÁZRAKEM…– ZPĚVY SLADKÉ FRANCIE

19. 9. 2021 ČTVERO ROČNÍCH DOB – A. PIAZZOLLA & A. VIVALDI

21. 12. 2021 „TRE SOLISTI“ – VÁNOČNÍ KOMORNÍ KONCERT

22. 12. 2021 VÁNOČNÍ ORCHESTRÁLNÍ KONCERT A KLARINETOVÉ SOIRÉE

26. 12. 2021 „NA KŘÍDLECH PÍSNĚ“

27. 12. 2021 DVOŘÁK PIANO QUARTET

29. 12. 2021 TANGO QUARTETO RE CAMPO / HISTORIA DEL TANGO!

30. 12. 2021 IVA BITTOVÁ A MUCHA QUARTET – SLOVENSKÉ SPEVY

6. 1. 2022 ZÁVĚREČNÝ KONCERT – „VELKÉ FANTAZIE MÉHO ŽIVOTA“

Praha jako nejen geografické srdce Evropy

Světové Česko –  Česko země příběhů, i to je  MHF České doteky hudby, národní festival klasické hudby.  V partnerství agentury Czech Tourism, za podpory Ministerstva kultury a řady našich partnerů můžeme představit Prahu jako nejen geografické srdce Evropy, ale i jako světovou metropoli klasické hudby a  jedinečné architektury. Je to právě  její unikátnost, která je umocňována vybranými hudebními skvosty, citlivě zasazenými do její architektury. Unikátní secese – to je Obecní dům, Dientzenhoferovo vrcholné baroko se skví v pražském Klementinu a v Břevnovském klášteře či ve Španělském sále Pražského hradu, vrcholná gotika na románském půdorysu – to je Klášter Svaté Anežky české či gotický základ Kláštera řádu bosých karmelitánů, kde původně stál kostel sv. Benedikta, později přestavěn na klášter či v neposlední řadě renesanční  Novoměstská radnice – místo první pražské defenestrace. Právě rozmanitost unikátní pražské a mělnické architektury je procházkou staletími, kdy nádherná hudba bude znít v sálech dýchající zásadními událostmi českých dějin.

(zdroj: Tisková zpráva, 23. MHF České doteky hudby)