Sport

Review

Středoevropská rallye startuje už v říjnu v Praze! Tady najdete všechny informace, které potřebujete vědět

Hlasité motory a závodní auta, které se řítí krajinou neuvěřitelnou rychlostí. To je Rallye střední Evropy! Sepsali jsme vám všechny informace, které byste měli o téhle akci vědět.

Koupit vstupenky

Mistrovství světa v rallye (WRC) startuje už 26. října a bude trvat čtyři dny až do 29. října. Vůbec poprvé se přitom pojede přes tři evropské země: Českou republiku, Německo a Rakousko.Níže jsme vám sepsali všechny důležité informace včetně toho, kde rallye odstartuje, kdo se jí zúčastní, co můžete očekávat a jak bude vypadat celá trasa.

Start 26. října v Praze

Slavnostní start se uskuteční před Pražským hradem a krátce poté přijde na řadu první divácká zkouška. Navazovat bude závod jednotlivých rallye týmů jihozápadní částí České republiky, než se rallye dostane do regionů Mühlviertel a Schärding v Rakousku. Následující den, 27. října, vyrazí jezdci z Pasova do jihozápadní části České republiky, kde na ně bude čekat sedm napínavých rychlostních zkoušek na zhruba 140 kilometrech.

Rallye pokračuje v sobotu 28. října v Rakousku a Dolním Bavorsku. Tam musí posádky absolvovat dalších šest rychlostních zkoušek. Poslední den se jezdci vydají z rakouského Mühlviertelu do Pasova, kde se uskuteční cíl a slavnostní vyhlášení vítězů. V tento den se pojedou poslední čtyři rychlostní zkoušky.

Kdo se účastní Středoevropské rallye?

Stejně jako u mnoha jiných rallye i tato nabízí velkou podívanou co se týká množství a různorodosti vozidel. Letos mohou startovat vozidla od třídy Rally 1 až po Rally 5. Rally 1 je samozřejmě stále absolutní světovou špičkou. V této třídě se proti sobě postaví týmy Toyota, Hyundai a Ford, které se svými rychlými vozy předvedou fantastickou bitvu. Vozy Rally 1, které jsou vybaveny hybridním pohonem, disponují neuvěřitelným systémovým výkonem okolo 516 koní, který se dělí na 380 koní turbomotoru a 136 koní elektromotoru. Díky hybridní koncepci a využití paliv bez fosilních zdrojů není ani zde opomíjena udržitelnost.

Udržitelnosti se však nevěnuje pozornost pouze v 1. třídě. Samostatná kategorie bude pro elektromobily, která bude vycházet z vozu Opel Corsa Rally Electric. Napínavé to ale bude i v ostatních třídách. V přehledu poslední Rallye tří měst z roku 2022 totiž nechyběly ani skutečné legendy rallye, jako je Opel Ascona nebo Lancia Delta. A taková vozidla rozbuší srdce nejednoho nadšence.