Hudba

Preview

Znovu a s čistým štítem. Tohle je 13 hudebníků, kteří restartovali svou kariéru

Tady je seznam hudebníků, kteří svou kariéru v minulých letech obrátili vzhůru nohama a začali s čistým štítem. Dnes se většině z nich daří líp než kdy dřív.

Nový rok je příležitostí k tomu, abychom se zamysleli, určili si nové cíle a popřípadě změnili směr. Nezáleží ale na tom, jestli vám novoroční předsevzetí vydrží jen týden, nebo se jich budete držet až do prosince. Je to zkrátka každoroční připomínka k zamyšlení nad tím, jak bychom chtěli, aby náš život vypadal.

V souvislosti s novými příležitostmi jsme pro vás připravili výběr interpretů, kteří prožili něco jako druhý život, a to včetně změn žánrů, rozpadů kapel, a dokonce i úplných změn kariéry. Věříme, že to může být malá inspirace pro všechny, kteří svá předsevzetí už vzdali. Doufáte, že si je splníte příští rok? Samozřejmě, že ano.

Miley Cyrus

Dcera Billyho Raye Cyruse s chraplavým hlasem si přála, aby ji lidé začali vnímat jako Miley, a ne jako Hannu Montanu. Odhodila tak svou paruku Hanny na zem a zadupala ji, když v roce 2013 vydala píseň We Can’t Stop. Z country-popové hvězdičky od Disneyho se stala tak stala Miley Cyrus s novým účesem, která začala zpívat o kokainu na záchodcích a sexuálních hrátkách na domácích večírcích.

Miley Cyrus – We Can't Stop (Official Video)

Přestože se jí dostalo opovržení ze strany médií a vyvolala vlnu emocí na rodičovských blozích, Miley se nakonec smála jako poslední. Přesně jak předpokládala, tak se stalo. Její dramatická změna image jí umožnila vzdálit se od svých rodinných kořenů a vystřelila ji k masovému úspěchu.

Billie Piper

V patnácti letech se Piper stala nejmladší ženou, která se kdy dostala na první místo hitparády s debutovým singlem „Because We Want To“ z roku 1998. Po vydání dvou alb, která se dostala do Top 20, se Piper ve svých 20 letech stáhla z hudební scény, aby se mohla věnovat herecké kariéře. Po své průlomové roli Rose Tylerové ze seriálu Doctor Who se ale začala věnovat velmi úspěšnému druhému životu v televizi a divadle.

Billie – Because We Want To

Nadine Coyle

Coyle se stala hlavním tématem televizní reality show, když se zúčastnila konkurzu do irské verze Popstars. Po získání místa ve skupině Six měla zpočátku nakročeno k uzavření nahrávací smlouvy se Simonem Cowellem a k účasti na turné. To ovšem jen do chvíle, než se zjistilo, že lhala o svém věku. Bylo jí totiž pouhých 16 let, což bylo o dva roky méně, než byl minimální věkový limit pro účast v této soutěži. Coyle tak byla diskvalifikována a nahrazena.

Girls Aloud - Sound Of The Underground (Official Music Video)

V následujícím roce se však Coyle do soutěže Popstars vrátila, nyní už v britské verzi. V Popstars: The Rivals byla zařazena do skupiny Girls Aloud, která se brzy měla stát velkou skupinou, a zbytek už je historie.

Harry Styles

Ve věku 16 let byl Harry Styles další nadějí televizní reality show, když se zúčastnil konkurzu do soutěže X Factor. Původně byl vyřazen, ale později se vrátil a vytvořil One Direction, pětici chlapecké kapely. Ta se později stala jednou z nejprodávanějších skupin všech dob.

Harry Styles - As It Was (Official Video)

Dnes je ale Styles znám spíš jako sólový zpěvák, který vyhrál ceny Brit Awards, Grammy a dokonce i Ivor Novello Award. Boří rekordy v hitparádách, a to zejména se svým třetím studiovým albem Harry’s House. Zároveň podniká obrovská mezinárodní turné, díky čemuž si upevnil pozici nejúspěšnějšího sólového umělce své bývalé skupiny.

Sheryl Crow

Mnohonásobná držitelka platinových cen Crow začala svou hudební kariéru jako doprovodná zpěvačka největších hvězd hudebního průmyslu, včetně Belindy Carlisle, Jimmyho Buffetta a Stevieho Wondera. Jako doprovodná vokalistka také koncertovala s Michaelem Jacksonem, ke kterému se často připojovala při zpěvu písně „I Just Can’t Stop Loving You“. Po třech letech a jednom zrušeném albu Crow konečně představila svou vlastní hudbu a vydala se směrem k úspěchu v mezinárodních hitparádách.

Sheryl Crow - The First Cut Is The Deepest (Official Music Video)

Taylor Momsen

Momsen si získala srdce všech, už když v sedmi letech zazpívala píseň „Where Are You Christmas?“. Po devíti letech od filmu The Grinch Who Stole Christmas už bývalá dětská hvězda stála v čele rockové kapely The Pretty Reckless. Staly se první ženskou rockovou kapelou, která měla pět nejúspěšnějších hitů. Doposud vydaly čtyři studiová alba a na všech měla hlavní vliv právě Momsen.

The Pretty Reckless - Make Me Wanna Die

Robbie Williams

Williams se připojil k hudební skupině Take That jako její nejmladší člen, když mu bylo pouhých šestnáct let. Nicméně střety s vedením a ostatními členy skupiny ho přiměly k tomu, aby se vydal vlastní cestou. Přestože se později se skupinou znovu usmířil a připojil se k ní na turné Progress, od roku 2010 se Williams věnoval převážně své sólové kariéře. Jako sólový umělec dosáhl rychle velkého úspěchu a vydal 12 alb.

Robbie Williams - Angels

Kesha

Svět společně zalapal po dechu, když Kesha odstranila ze svého jména znak dolaru. Tato změna však znamenala pro zpěvačku novou důležitou kapitolu. Zatímco její začátky byly zaměřeny na její bezstarostnou osobnost v podobě party girl, v pozadí se Kesha potýkala se zneužíváním, problémy s duševním zdravím a vykořisťováním ze strany svého okolí v hudebním průmyslu.

Kesha – Praying (Official Video)

Po letech osobních a právních bojů vydala Kesha v roce 2017 album „Praying“. Tato skladba byla novým debutem, v němž se do popředí dostal Keshin hlas a ona o své cestě mluvila velmi výstižně a cílevědomě. Signalizovala tak začátek nové kapitoly v kariéře této zpěvačky a skladatelky.

Nick Cope

Anglická rocková skupina The Candyskins byla považována za jednu z prvních přelomových skupin éry britpopu. Hudební kritici ji velmi chválili. Než se skupina stihla rozpadnout, tak dokázali společně nahrát a vydat během osmi let čtyři studiová alba. Nicméně v průběhu následujícího období se několikrát krátce sešli. 

The Lizard Song | Nick Cope's Popcast | CBeebies

Začátkem roku 2009 si zpěvák Nick Cope našel jiné publikum, když začal psát a nahrávat písně pro děti. Cope vydal šest alb dětské hudby a účinkoval ve vlastním pořadu CBeebies. Dokonce ve svém rodném Oxfordshiru pravidelně pořádá hudební setkání pro malé děti a jejich rodiny.

Brian Cox

Profesor Brian Cox je dnes známý především jako britský fyzik. Než však tento vědec a spisovatel začal učit národ v televizi, hrál na klávesy v rockové skupině Dare. Cox se objevil na dvou albech této kapely, než se připojil k taneční skupině D:Ream a začal s ní hrát. Nyní však odmítá hrát největší hit této kapely „Things Can Only Get Better“, protože „odporuje druhému zákonu tepelné dynamiky…“.

Dare – Abandon (hq)

Camilla Cabello

Zpěvačka kubánsko-amerického původu Camilla Cabello se prosadila v dívčí skupině Fifth Harmony, která vznikla v americkém X Factoru a podepsala smlouvu s nahrávací společností Simona Cowella. Po třech letech své působení ve skupině Cabello poněkud nešťastně ukončila a vydala svůj debutový sólový hit „Crying In The Club“. Teprve s průlomovou skladbou „Havana“ se však Camilla skutečně prosadila jako nezávislá umělkyně, která se umisťuje na předních příčkách hitparád. Do dnešního dne vydala tři sólová alba.

Camila Cabello – Havana ft. Young Thug

Gwen Stefani

Stefani se dostala do skupiny No Doubt díky svému bratrovi Ericovi, který ji přizval, aby zpívala v jeho nové ska-popové skupině. Když se ke skupině připojila, bylo jí sedmnáct let. Velkého úspěchu se však dočkala až o devět let později, kdy vyšlo třetí studiové album skupiny Tragic Kingdom.

Gwen Stefani – Rich Girl (Official Music Video) ft. Eve

V roce 2004, po osmnácti letech působení ve skupině, vydala Stefani své první sólové album „Love. Angel. Music. Baby“. Bylo nesmírně úspěšné a vyšly z něj například singly „Rich Girl“ a „Hollaback Girl“. Stefani tak potvrdila, že je jednou z nejvlivnějších popových hvězd své doby.

Justin Timberlake

Timberlake je často označován za původní „hvězdu průlomu“, která opustila velmi úspěšnou kapelu NYSNC, aby se jako sólový umělec vyšvihl ještě výš. Po šesti letech působení ve skupině jako sólový zpěvák vystoupil Timberlake v roce 2002 na předávání cen MTV Video Music Awards s písní „Like I Love You“. Následně vydal pět úspěšných sólových alb.

Justin Timberlake – Like I Love You (Official Video)