Hudba

Preview

Slavní Pixies se příští rok vrátí do Prahy

Jedna z nejvlivnějších kapel alternativního rocku vystoupí ve čtvrtek 25. srpna 2022 ve Fóru Karlín. Vstupenky jsou v prodeji od 16.9.2021 u Ticketmaster.

Vstupenky

D Smack U Promotion & Red Triangle přívezou, v srpnu 2022 do Fóra Karlín, legendární Pixies!

Divoká historie Pixies

Historie Pixies je plná rozchodů, převratů a překvapení. Po více než třiceti letech vystupování a nahrávání Pixies zřejmě nalezli kýžený klid. Jejich první období – kdy se Charles Thompson IV vrátil z výměnného studentského výletu do Portorika, přejmenoval se na Black Francis, nechal školu školou a v lednu 1986 přemluvil svého někdejšího spolužáka z University of Massachusetts a spolubydlícího z Amherstu Joey Santiaga, aby spolu založili kapelu – redefinovalo alternativní rock a předznamenalo (a inspirovalo) nejenom grunge, ale i veškerou undergroundovou hudbu, která měla vzniknout.

Všechna čtyři alba, která Pixies tehdy vydali v rozsahu čtyř let, z nich udělala jednu z největších a nejdůležitějších skupin hudební historie. Surfer Rosa (1988), Doolittle (1989), Bossanova (1990) a Trompe Le Monde (1991). Jenže v roce 1993 se kombinace Francisova expresivního zpěvu, Santiagovy chřestýšovité kytary, brutálního bubnování Dave Loveringa a kočičího předení basy Kim Deal začala drolit a najednou Pixies nebyli.

Další singl až po třinácti letech

Objevili se znovu v roce 2004, nahráli po třinácti letech novou písničku Bam Thwok, vystoupili na festivalech v Readingu & Leedsu a koncertovali po celém světě. Kim Deal se ale neskrývala s nechutí nahrát nový materiál a v roce 2013 se s kapelou rozloučila. Pixies vydali v letech 2013 až 2014 tři EP, které spojili na albu Indie Cindy s nahranou basou Jeremyho Dubse z Bunnies, přičemž na turné na basovou kytaru hrála zpěvačka Muffs Kim Shattuck. Tu na turné v roce 2014 vystřídala Paz Lenchantin se zkušenostmi v A Perfect Circle, Queens of The Stone Age a Zwan, která se stala trvalou členkou skupiny. V této sestavě pak kapela nahrává  své šesté album Head Carrier (2016). Dlouholetý producent kapely Gil Norton byl vystřídán Tomem Dalgetym (Royal Blood). 

Poslední album Beneath The Eyrie

Dosud poslední album Beneath The Eyrie skupina vydala v září 2019. Folklórní příběhy, nadpřirozené bytosti, temnota, romantická témata, smrt a její důsledky, téma Black Francisova rozvodu, dokonce i boj venkovanky Katky se sumcem na život a na smrt, to všechno se dostalo na tuhle skvělou desku.

Beneath The Eyrie shrnuje bezbřehou invenci a živou estetiku legendárních alb Pixies, ale nesnaží se ji napodobovat. Místo toho kapela přimíchává novou vlnu, ragtime, Gallic noir, western psych, doom rock, Weezer pop i kabaret.

Přijďte si užít svět Pixies 25. srpna 2022 do Fóra Karlín! Vstupenky u Ticketmaster.