Hudba

Preview

My Chemical Romance po sedmileté pauze vyrazí na turné

Americká kapela My Chemical Romance nedávno ohlásila comeback, který zpečetila i informací o návratu na koncertní podia. Během světového turné zamíří i do Prahy, kde se představí v rámci koncertu pod širým nebem na fotbalovém stadionu v Edenu.

Vstupenky na koncert

Jaké byly začátky

Skupina My Chemical Romance patří k nejúspěšnějším formacím nového tisíciletí. Výrazným způsobem ovlivnila směřování rockové hudby a změnila život celé generaci posluchačů. Vznikla v roce 2001 v Newarku v New Jersey a do roku 2013 stihla vydat čtyři studiová alba. Hned druhé nazvané Three Cheers For Sweet Revenge zaznamenalo světový ohlas, prodalo se ho přes milion kopií a pro skupinu bylo vstupenkou mezi rockovou extraligu. V roce 2006 kapela přišla s koncepční deskou The Black Parade, která je považována za jednu z nejdůležitějších rockových desek první dekády tohoto století.

My Chemical Romance - Welcome To The Black Parade [Official Music Video] [HD]

My Chemical Romance na ní definovali nové rysy stylu zvaného emo. Jedná se o rockovou operu, jejímž hlavním hrdinou je postava umírající na rakovinu. Nahrávka je považována za klasiku a příznivci emo-rocku ji dodnes řadí mezi zásadní alba hudební historie. Skupina za ni v Evropě získala platinový certifikát, za oceánem má deska status trojnásobné platiny.

Ukončení činnosti a comeback

V roce 2013 kapela oznámila ukončení činnosti. Jednotlivý členové se rozhodli realizovat své sólové projekty, asi nejsledovanějším byl ten frontmana Gerarda Waye, z kterého vzešlo skvělé album Hesitant Alien. Přes bezpočet spekulací, které se každý rok pravidelně objevovaly, došlo ke comebacku až na sklonku roku 2019. My Chemical Romace odehráli klubový koncert v Los Angeles a následně oznámili účast na několika velkých letních festivalech.

Zájem o comeback kapely byl ale ze strany fanoušků natolik velký, že se kapela rozhodla vydat i na velké světové turné, během kterého zahraje nejen v Evropě a Americe, ale například i Japonsku, Austrálii nebo na Novém Zélandě. Jednou z těch evropských zastávek bude i naše hlavní město, kde se My Chemical Romance představí 2. července 2021. Formace vystoupí na Sinobo Stadium v Edenu v rámci akce Prague Rocks 2021.

autor článku: @dj.jakko