Hudba

Preview

Def Leppard míří na festival Prague Rocks. Poslechněte si jejich nejlepší songy

Festival Prague Rocks letos přivítá na letišti Letňany rockové ikony a jednou z nich jsou i Def Leppard! Připravte se na pořádnou dávku rocku už tento pátek 2. června s top 11 songy, které za dobu své existenci vydali.


Pro ty, kdo skupinu příliš neznají, jsou Def Leppard ze Sheffieldu jen další metalovou kapelou se špičatým písmem a džínovými outfity. Pro všechny ostatní jsou možná nejlepší popovou kapelou 80. let. Mezi rokem 1983 a koncem dekády Def Leppard nedokázali ani otevřít pusu, aniž by náhodou nevypustili nějaký hit. Jejich popmetalový počin Hysteria z roku 1987 se podobá přeplněnému sendviči plnému hitů, který prostě nemůžete přestat jíst.

I když se všichni ostatní na začátku 90. let vrhali na grunge, Def Leppard chrlili hity a zůstávali přitom stále sami sebou. Masivní melodie, nebeské harmonie, kytary, které se lesknou jako chrom. Bicí, které znějí, jako by je nahrávali v letadlových hangárech… Nikdo to nedělá tak „velké“ jako Def Leppard. Nikdy to není jemné, ale vždycky je to geniální. Tady jsou ty největší hity:

Take What You Want

(Diamond Star Halos, 2022)

Málokterá rocková kapela z osmdesátých let dokáže i po čtyřiceti letech hrát tak tvrdě. Hlavní skladba z dvanáctého alba kapely má mnohem více chrapotu a řevu než většina ostatních písní na tomto seznamu. Ale když se rozjede, tak se prostě rozjede!

Foolin’

(Pyromania, 1983)

Pyromania je sama o sobě vynikající album. Není tak pečlivě propracované jako „Hysteria“, ale základní stavební kameny tu jsou, zejména v písních „Foolin“ a „Photograph“.

When Love And Hate Collide

(Vault, 1995)

Dá se říct, že pokud jde o melodii, žádná z podobných kapel se Def Leppard nemůže vyrovnat. Když svůj talent promění v jejich srdcervoucí balady, výsledek je ohromující. „When Love And Hate Collide“ je toho ideálním příkladem. Demo se vyplatí dohledat, abyste slyšeli poslední nahrané sólo Steva Clarka před jeho předčasnou smrtí.

Stand Up (Kick Love Into Motion)

(Adrenalize, 1992)

Def Leppard napsali tuhle doutnající power baladu pro album Hysteria, ale kvůli její podobnosti s titulní skladbou ji nakonec odložili. A ukázalo se, že to byl správný krok, protože si zaslouží mnohem víc pozornosti. Stala se tak vrcholem alba Adrenalize, které o vrcholné momenty nemělo nouzi. Stoupavý refrén patří k tomu nejlepšímu, co Clark, Collen a Elliott vytvořili.

Promises

(Euphoria, 1999)

Obecně se říká, že koncem 90. let byly kapely jako Def Leppard vytlačeny do pozadí grungem a nu-metalem. Po laškování s modernizací zvuku na albu Slang se vrátili do své komfortní zóny, i když o něco drsnější než cokoli na albech Adrenalize nebo Hysteria. A o to lépe! Jejich silný refrén stačí k tomu, abyste si urvali rukávy, které jste si před chvílí pracně přešívali na džínovou bundu.

Love Bites

(Hysteria, 1987)

Phil Collen řekl, že když producent Mutt Lange přinesl kapele skladbu Love Bites, byla to balada ve stylu Dona Henleyho. Pokud tomu tak je, Def Leppard odvedli neuvěřitelnou práci a z hotové skladby vymazali veškeré stopy country nebo Dona Henleyho. Ty vokální harmonie v refrénu jsou na jiné úrovni, ohýbají se a táhnou stejně jako sólová kytarová část.

Pour Some Sugar On Me

(Hysteria, 1987)

Píseň, která odstartovala tisíce striptýzových klubů. Jak kapela sama přiznává, je neuvěřitelně lehkovážná, ale jaksi není ani tou nejabsurdnější písní na albu Hysteria. Jaký má smysl být popmetalovou kapelou 80. let, když nenapíšete něco tak gigantického a zábavného jako ‚Pour Some Sugar On Me‘?

Animal

(Hysteria, 1987)

Na jiné desce by byl singl Animal tím, který se hraje na nekonečných svatbách. To, že se v USA stala teprve šestým nejúspěšnějším singlem z Hysterie (i když ve Velké Británii byla nejlepší), ukazuje, jak nesmírně silné album to je. Kapela se skoro třese, když mluví o tom, jak těžké bylo nahrávání, ale výsledek téměř dokonalý.

Bringing On The Heartbreak

(High N’ Dry, 1981)

Kdybyste byli popmetaloví archeologové, kteří pátrají v historii a snaží se najít nejstarší stopy tohoto žánru, tak tady je ten úplný prapočátek. Ještě předtím, než se Muttu Langeovi vůbec zablesklo v oku, spojil se s Lepsem a vytvořil tuhle krásu power balady. Přechod od sentimentální sloky k výbušnému refrénu se stal poznávacím znamením Def Leppard. Pokud potřebujete další důkaz o popové pověsti kapely, pak si připomeňme, že v roce 2002 tuto skladbu nazpívala Mariah Carey.

Hysteria

(Hysteria, 1987)

Každý prvek téhle písně je naprosto dokonalý. Od náladové sloky přes zpěvné, zvonivé akordy až po obrovský refrén a pokles Joeova hlasu, když zpívá „Hysteria, when you’re near“. A pak je tu to sólo. Zrovna když se zdá, že skladba je už na vrcholu, Phil Collen spustí vkusné melodické sólo, po kterém vám zůstane čelist na podlaze.

Photograph

(Pyromania, 1983)

První velký hit kapely ve Spojených státech ji vynesl do arén po celé zemi v době, kdy doma ještě hrála v klubech. A není těžké pochopit, proč Amerika reagovala tak nadšeně. Její směs rockových riffů a popových tónů není na míle vzdálená někomu jako Cheap Trick. A i když Def Leppard na albu Hysteria tento recept zdokonalili, nikdy nenapsali takovou rockovou skladbu, která by „Photograph“ překonala.

Foto kredit: Santiago Covarrubias