Festivaly

Preview

Hosté Comic-Conu – KOMIKSOVÍ TVŮRCI

Skvělá příležitost potkat skvělé komiksové tvůrce. Přečtěte si více o výtvarnících, kreslířích či scénáristech.

DAVID LLOYD (komiksový výtvarník; Velká Británie)

David Lloyd je britský výtvarník a spoluautor význačné komiksové série V jako vendeta.
Jeho práci můžete nalézt v sériích Hellblazer, Vetřelci, Global Frequency a War Stories.
Je také autorem uznávaného grafického románu Kickback, který je aktuálně k dispozici v digitální podobě skrze Amazon platformu.
V současné době se plně věnuje publikační činnosti komiksového artového magazínu, Aces Weekly na stránkách www.acesweekly.co.uk
Ukázky Davidových prací a informace o jeho předchozích projektech můžete nalézt na jeho stránkách www.lforlloyd.com , na Deviantart.com a na jeho Facebook stránce.

STEWART KENNETH MOORE (komiksový výtvarník a herec; Skotsko)

Stewart Kenneth Moore se narodil v roce 1968 v Los Angeles v Kalifornii. Několik prvních let strávil s rodiči na cestách tam a zpět mezi LA a Glasgow. Stewart se poprvé setkal s uměleckým tiskem v aberdeenské společnosti Peacock Printmakers v roce 1982 a tato zkušenost vyvolala jeho celoživotní zájem o grafiku. I když se stal grafickým designérem, měl velký zájem také o komiksy. Svou studentskou pracovní zkušenost absolvoval v Orkney Studio Jima Baikieho.
S. K. Moore rychle přešel z grafiky k malbě. Mnohokrát navštívil Amsterdam, aby prozkoumal práci Vincenta Van Gogha a Rembrandta Van Rijna. Jeho zájem o českého umělce Alfonse Muchu byl jedním z důvodů, proč se v roce 1994 přestěhoval do Prahy. Tam se živil jako ilustrátor. Zkoušel také figurativní malbu a experimentoval s novými technikami a médii. Kromě práce s olejovými barvami a pastelem se stal průkopníkem techniky ​​používání červeného vína jako malířského média. Byl také jedním z prvních digitálních malířů, kteří pracovali přímo na PDA telefonech, iPhonech a iPadech.
Během 90. let byl jediným Moorovým komiksovým projektem Morris Mule, Taxidermist (1995), který se objevil v 72 číslech anglických novin The Prague Post. V roce 2012 začal pracovat na svém rozsáhlém grafickém románovém projektu Project MKUltra: Sex, Drugs & the CIA.
S. K. Moore vytvořil Tragédii Macbetha (2016), 114stránkový grafický román založený na divadelním představení MacBeth společnosti Prague Shakespeare Company. V letech 2016 až 2018 pracoval Moore pro antologii digitálního komiksu Davida Lloyda Aces Weekly na filmu The Boötes Void a adaptaci filmu R.L. Stevensona Thrawn Janet. Do roku 2019 se spojil se scénáristou Patem Millsem, aby ilustroval film Defoe: The Divisor (2019), novou kapitolu Millsovy steampunk zombie fantasy odehrávající se v Londýně v 17. století, pro nakladatelství 2000 AD.
Kromě svých grafických aktivit pracuje Moore jako herec v televizním a filmovém průmyslu. Objevil se ve vedlejších rolích a rolích v inscenacích jako Solomon Kane (2009), Borgia (2011), Crossing Lines (2014), 12 opic (2017), Britannia (2018), Soumrak templářů (2017-2019) a v další produkci.

FRANTIŠEK KOTLETA (spisovatel; Česko)

V současnosti nejprodávanější spisovatel české fantastiky a jeden z představitelů tzv. akční školy. Jeho zásadní sérií je Bratrstvo krve, kde s velkou mírou nadsázky a humoru předkládá čtenářům boj upírů a mimozemšťanů o nadvládu nad planetou Zemí.
Nejúspěšnější je pak série Spad, která se naopak velmi civilně potýká s tématem světa po třetí světové válce, v jehož ruinách se skupina stárnoucích českých vojáků pokouší obnovit civilizaci.
Dále napsal dvojici knih Perunova krev, Poutník z Mohameda, Undergound, trojici knih o speciálním detektivovi Tomáši Koskovi. Jako editor i autor se podílel na antologiích Ve stínu Říše, Ve stínu apokalypsy, Ve stínu Magie.
František Kotleta je oblíbeným autorem pro svou schopnost psát akci, pracovat s humorem a lidským rozměrem svých postav. Za pseudonymem stojí bývalý novinář, dokumentarista a vysokoškolský pedagog Leoš Kyša.

JASON AARON (komiksový scénárista)

Jason Aaron je cenami ověnčený americký komiksový scénárista. Nejvíce je známý díky své práci pro vydavatelství Marvel Comics, včetně 7letého působení na sérii Thor, která bude sloužit jako základ pro nacházející snímek Marvel Studios Thor: Love and Thunder. Je také oceňován za psaní sérií Wolverine, Doctor Strange, Ghost Rider a Punisher. Jeho znovuobnovení série Star Wars se dokonce stalo nejlépe prodávaným americkým comicsem za posledních 20 let.
Aaron v současné době píše vlajkovou loď Marvelu, sérii Avengers a nedávno znovuobnovil sérii Conan the Barbarian.
Mezi jeho kritiky oceňované autorské práce se řadí Southern Bastards od Image Comics (Eisner a Harvey Award) a Skalpy od Vertigo Comics (kriminální série na Seznamu bestsellerů The New York Times).

R. M. GUÉRA (komiksový výtvarník)

R. M. Guera se nejvíce proslavil svou kresbou pro DC Comics (Vertigo/Warner Bros.) sérii SKALPY, za kterou si společně se scénáristou Jasonem Aaronem vysloužil kromě dvou Eisner nominací také ocenění za nejlepší noir sérii na mezinárodním festivalu Angouleme 2014. Ještě, než se proslavil prací na této sérii, tak pro francouzského vydavatele Glénat vytvářel pirátskou sérii Howard Blake a společně se scénáristou Patrickem Cothiasem Le Lievre de Mars.
Kromě množství obálek také pracoval s Quentinem Tarantinem na krátkém příběhu Hanebných Panchartů (PLAYBOY) a stejně tak na grafickém románu Nespoutaný Django. Pravidelně tvoří pro mainstreamové vydavatele jako Marvel (Thor, Nighthawk), Dark Horse (Ashes, Grindhouse), DC Comics (Batman, Unfollow) a stejně tak pro britský 2000AD (Judge Dredd). Aktuálně pracuje opět s Jasonem Aaronem pro Image Comics na jejich nové sérii The Goddamned.

FRANCESCO GERBINO (komiksový scénárista a výtvarník)

Francesco Gerbino je italský komiksový výtvarník a herní grafik, který pracoval pro množství vydavatelů.
Spolupracoval s vydavatelstvími jako Alien Press (12), Graphic Illusions Studios (Ultraterrestrial the Unveiling), Heroic Publishing (Fantastic Girl, The Infinites), Radioactive Comics (VOLTAGE), Zenescope Entertainment (Grimm Fairy Tales), Lion Forge Comics (Wonderous 2: The Yaya Han Saga) a mnoha dalšími. Aktuálně spolupracuje s Forced Perspective Comics a ilustruje a vytváří koncepty pro Sky Network.
Je také zakladatelem Villains Games Studios, kde pracuje jako umělecký ředitel a jako herní animátor.
Francesco Gerbino se narodil v italském Palermu, v současné době žije v Praze.

PETR KOPL (comicsový scénárista a výtvarník)

Petr Kopl se narodil v Třebíči, kde také vystudoval obchodní školu.
Jeho specifický cartoonový styl znají díky ilustracím a kresbám také v USA, Jižní Korei a Finsku. Z knih, které ilustroval jmenujme alespoň sérii Kouzelný atlas putování časem od Veroniky Válkové, vydalo nakladatelství Grada nebo pohádku The Goat with the Golden Horns amerického autora Roberta Wortocka, která vyšla v USA, Pána moří od Ondřeje Neffa atd.
Z komiksové tvorby nesmíme opomenout adaptace zvučných literárních pojmů jako jsou Tři mušketýři, Král Artuš (obojí Fragment, 2010), Pes baskervillský (Alpress, 2011) nebo Dracula (opět Fragment, 2012). Komiksová série Victoria Regina Vychází úspěšně v Anglii a ve Španělsku.
Známe pražské komiksové nakladatelství Crew vydalo v roce 2012 soubor jeho autorských stripů o příhodách podvraťáka Broka. Název je příhodný – Štěky Broka Špindíry.
Se spoluautorem Petrem Mackem vydávají od roku 2015 první superhrdinskou sérii Dechberoucí zázrak, která se těší velké oblibě. Společně také oživili legendárního Péraka.

JAN TATARKA (komiksový scénárista a výtvarník

Jan Tatarka je tvůrce komiksů a kresleného humoru, nakladatel, vydavatel, televizní producent.
Jeho první krůčky na počátku osmdesátých let vedly do různých regionálních novin. V roce 1990 mu vyšel první z legendárních komiksů Čolák a Doláš: Král Podzemí. Po revoluci tvořil časopis Ufin, a to jak v německé, tak i anglické mutaci.
Následně kreslil pro časopis Trnky-Brnky, které vydaly i další díl komiksu Čolák a Doláč: Na stopě. Jan vydal i několik úspěšných knih s kresleným humorem. V roce 1994 začal vydávat kultovní černo humoristický časopis ORAZ.
Dnes se Jan Tatarka věnuje tvorbě kreslených vtipů, komiksů a ilustrací. Je členem klubu kreslířů a humoristů. Široké publikum zná jeho tvorbu z facebookové stránky ORAZ.

DAN ČERNÝ (komiksový scénárista a kreslíř

Dan Černý se narodil na počátku osmdesátých let. Vystudoval animovaný film na VOŠFZ ve Zlíně a v současnosti kreslí komiksové seriály pro časopis Čtyřlístek.
Občas ilustruje také knihy (např. série Stopařův průvodce galaxií) a učí animovaný film na ZUŠ Járy Cimrmana ve Františkových Lázních.
Dan je především známý díky své práci komiksových sériích jako Fanouš, Jelita, Matracman, Tritonky, Kňour a Mník, Tryskošnek.
Roku 2020 se stal prvním českým kreslířem, který kreslí Disney komiksy pro nizozemského vydavatele Sanoma.

Nikkarin