Akce

Hozier má nové album „Unreal Unearth“. Poslechněte ho už live v prosinci v Praze

Hozier vydal nové album "Unreal Unearth". V prosinci dorazí do Prahy v rámci svého turné a můžete si ho poslechnout živě ve Sportovní hale Fortuna v Holešovicích

Irský zpěvák Hozier v pátek vydal své třetí studiové album „Unreal Unearth“. Hudebně se pohybuje na pomezí folku, rocku, blues, soulu a kytarového popu, přičemž jeho obsah nás zavádí na inspirativní cestu řeckou mytologií, irskými ságami a italskou poezií. Živě si ho budeme moci poslechnout už za pár měsíců ve Sportovní hale Fortuna, kde vystoupí 6. prosince.

První nové skladby z třetího studiového alba „Unreal Unearth“ Hozier zveřejňoval již od letošního jara a teď si konečně můžeme poslechnout všech 16 skladeb s více než hodinovou stopáží. Většina písní vznikla během pandemie s cílem „dát smysl zážitkům posledních dvou let“. Nové album bylo inspirováno Dantovým Peklem (Božská komedie), které Andrew Hozier-Byrne v té době četl – hudebníka zaujalo zejména devět kruhů pekla.

Celé album si můžete poslechnout tady:

Na albu se podíleli nejúspěšnější světoví producenti včetně Bekona (Kendrick Lamar, Drake), Jennifer Decilveo (Miley Cyrus, Bat For Lashes) a Jeffa Gitelmana (The Weeknd, H.E.R.).

Album otevírají dvě písně s názvem De Selby (Part 1) a De Selby (Part 2). Obě jsou pojmenovány podle postavy z knihy „Třetí policista“ irského spisovatele Flanna O‘ Briena. V ní je vypravěčem v první osobě stoupenec (fiktivního) vědce a filozofa De Selbyho, jehož teorie významně formují knihu i průběh příběhu. Dvě písně začínají temně a rozvíjejí se v disco-popové číslo, které nás nutí snít. Ideální epický úvod nového alba Hoziera, které se stalo ambiciózním a detailním.

Hozier - De Selby (Part 2) (Official Video)

První kritici považují třetí album třiatřicetiletého Hoziera za jeho nejlepší. Nové písně mají daleko k easy-listeningu, Hozier odkazuje na náboženství nebo literaturu – ve spojení s melancholickými zvuky, které někdy lehce kloužou a jindy jsou opravdu melancholické. Díky smyčcům, klavírním partům, kytarovým sólům a riffům, které vám zůstanou v hlavě, i když koncepční album není pro fanoušky zpěváka a skladatele zrovna lehkou záležitostí.

Hlavní singl „Eat Your Young“ je dusnou, jazzovou předělávkou Swiftova satirického eseje „Skromný návrh“, komentáře k obžerství v době války a narážky na Dantův třetí kruh pekla. Hozierův styl psaní písně je precizní a osobitý a navzdory konfrontačnímu tématu je píseň zvukově nenáročná – doplněná o westernové prvky a sborové party.

Hozier - Eat Your Young (Live on Late Night Berlin)

„Unknown/Nth“ odkazuje na Dantův devátý kruh, zatímco smyčcová instrumentálka „Son Of Nyx“ je pojmenována po řecké bohyni a personifikaci noci. To vše posluchačům otevírá zajímavé možnosti. Už teď je na desce fanoušky oblíbená „Francesca“, brutální balada obrovských rozměrů, pojmenovaná podle zpěvu v „Infernu“. Jsme si jisti, že až tuhle píseň zahraje v Praze živě, husí kůži se nevyhnete.

Teď máme do prosince čas, abychom se vyrovnali s komplexností nového alba, přečetli si Danteho a nechali se albem inspirovat. „Unreal Unearth je album, na jehož poslech byste si měli udělat čas.

Hozier - Francesca (Glastonbury 2023)

Pořiďte si poslední vstupenky na pražský termín koncertu 6. prosince ve Sportovní hale Fortuna v Holešovicích.