Výstavy

Otevřete okno do světa muzeí a galerií

Vstupte do galerií či muzeí přímo z vašeho domova. V době koronavirové, kdy kapely či divadla hrají živě z obýváku, nechtějí ani muzea a galerie zůstat pozadu. Připravili pro své návštěvníky virtuální a online prohlídky, videa, přednášky. Pohodlně se usaďte, vyberte si kam vyrazíte, klikněte a ponořte se do světa umění.

Naše tipy:

NÁRODNÍ MUZEUM PRAHA

Národní muzeum v Praze umožnilo svým návštěvníkům vidět výstavy online. A co je pecka? Tyto prohlídky jsou komentované!! Takže můžete nejen vidět, ale zároveň se i hodně dozvědět. Čeká na vás např. výstava „Import / Export / Rock’n’Roll“, která mapuje pohyb hudby v normalizační Československu, nebo výstava „Račte vstoupit do divadla“ – divadelní cedule, plakáty, ale i další exponáty ilustrující divadelní tvorbu.

 

 

Národní muzeum připravilo také speciální online projekt pro děti, který zahrnuje nejen prohlídky, ale i hry, kvízy a soutěže. Určitě vyzkoušejte.

 

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM, PRAHA

Národní technické muzeum Praha je rájem exponátů z oblasti vědy a techniky. V rámci virtuálních prohlídek toho nabízí skutečně hodně. Prohlídky jsou rozděleny do několik kategorií: Architektura, stavitelství a design, Doprava, Fotografický ateliér, Astronomie, Tiskařství. Věřte, že se máte na co těšit.

 

NÁRODNÍ GALERIE PRAHA

Ani Národní galerie v této době nezahálí a vyjma prohlídek online, připravila Livestreamy, Edukační programy pro děti i dospělé. Videa, kde můžete mrknout pod prsty restaurátorům uměleckých děl, nebo si prostě jen z pohodlí gauče prohlédnout díla mistrů.

 

TECHNICKÉ MUZEUM V BRNĚ

Technické muzeum v Brně zve své návštěvníky na virtuální prohlídku Hlavní haly, Parních strojů, Výpočetní techniky, Uličky řemesel a další. Zároveň si určitě nezapomeňte pustit přednášky: Příběh kosmického teleskopu, nebo Apollo 13 – rozdíly mezi skutečným kosmickým letem a slavným filmem.

 

 

A pokud je vám Česká republika malá, tak „vyražte v bačkůrkách“ do muzea či galerie třeba v Paříži, Londýně, Vatikánu nebo Petrohradu.

BRITSKÉ MUZEUM V LONDÝNĚ (BRITISH MUSEUM)

Photo by MontyLov on Unsplash

Britské muzeum v Londýně má hned několik nej, je nejstarším veřejným muzeum, je jedním z největších a nejvýznamnějších muzeí historie a kultury. Tak ho teď pojďte navštívit alespoň virtuálně. Prozkoumejte tajemství faraonů, řeckých bohů nebo poklady zaniklé mayské civilizace.

NÁRODNÍ GALERIE V LONDÝNĚ (THE NATIONAL GALLERY)

Národní galerie v Londýně zve na 360˚prohlídku ve spolupráci s Google street. Užijete si panoramatický výhled napříč galerií. Kliknutím si lze jednotlivá umělecká snadno přiblížit. Ponořte se do obrazů renesančních mistrů.

 

ERMITÁŽ V PETROHRADĚ (Госуда́рственный Эрмита́ж)

Photo by luka lojk on Unsplash

Už jste navštívili jedno z největších a nejznámějších muzeí na světě? Ještě ne? Než tam vyrazíte, můžete do něj nahlédnout online. Přeneste se do petrohradské Ermitáže, nechte se okouzlit krásami Zimního paláce a prohlédněte si jednu z největších kolekcí obrazů na světě.

 

 

 

VATIKÁNSKÁ MUZEA (MUSEI VATICANI)

Vatikánská muzea (Musei Vaticani) se nachází v nejmenším státě světa– ve Vatikánu a jsou jedním z největších komplexů uměleckých sbírek na světě a vy máte možnost, nahlédnout do sedmi síní pomocí 360˚ virtuálních prohlídek. Nechte na sebe působit malby v Sixtinské kapli, především Stvoření světa nebo Poslední soud od Michelangela, obdivujte Rafaelovy síně, mrkněte do Muzea Chiaramonti (Museo Chiaramonti) a dalších.

Photo by Cristina Gottardi on Unsplash

 

LOUVRE V PAŘÍŽI

Ke klenotům výstavních síní bezpochyby patří pařížský Louvre. Co do výstavní plochy je třetím největším místem na světě. Pomocí virtuální prohlídky se ponořte do období faraonů, prohlédněte si galerii d’Apollon.

Photo by DiChatz on Unsplash