Ostatní

Ikona jménem Harry Styles. Tady je jeho top 11 nejlepších songů

Harry Styles je právě uprostřed svého evropského turné a jeho fanoušci přespávají před stadiony, aby si na show zajistili ty nejlepší místa. Jeho hudba je geniální, o tom není pochyb. Ale jaké výtvory se mu za jeho sólo kariéru povedly nejlépe? Sepsali jsem vám našich top 11 oblíbených songů.


Když Harry Styles loni v létě zahajoval své britské turné v Glasgow, fanoušci několik dní tábořili před stadionem, aby si zajistili nejlepší místa. Chaos ve frontách je dalším důkazem toho, že Styles patří k fanaticky zbožňovaným umělcům této generace a chvála, která se na něj snáší, je rozhodně oprávněná.

Udělat výběr jeho nejlepší hudby je možná dost kontroverzní, ale stejně jsme se do toho pustili. Tady je top 11 songů, které si za nás zaslouží na seznamu rozhodně být. Jeho tvorbu z dob One Direction jsme v potaz nebrali – ačkoli je nutno dodat, že „Story Of My Life“ je stále skvělá hitovka.

Watermelon Sugar

„Watermelon Sugar“ nebyla typickým velkým hitem ze dne na den, ale pomalu stoupala v žebříčcích a dostávala se do našich hlav. Dělá vše pro to, aby posluchače vtáhla do děje svým radostným tónem a nevšedním zapojením nástrojů. Styles není typickým umělcem, který by záměrně tvořil nezapomenutelné letní hity, ale tenhle singl má všechno, co takový singl mít má.

Harry Styles - Watermelon Sugar (Official Video)

Keep Driving

Je tahle píseň z většiny jen o výčtu věcí, které Harry vlastní? Je. Ale roztříštěné a někdy nahodilé texty fungují dohromady jako slideshow, která nám dává možnost nahlédnout do zákulisí, ale nikdy plně nepochopit, co se vlastně děje. A vypadá to, že to nechápe ani Harry sám – „Měli bychom prostě jet dál?“ ptá se, jako by si nebyl jistý. Roztříštěnost písně „Keep Driving“ vystihuje mizející nedůvěru v líbánkové období lépe, než by to kdy dokázaly jakékoli ucelené myšlenky.

Harry Styles - Keep Driving (Audio)

Ever Since New York

Tahle emotivní skladba ze Stylesova debutového alba ukazuje zpěváka, který v hotelu v Brooklynu dostává špatné zprávy. Nevíme sice, co přesně prožívá, ale jeho smutek a zmatek jsou zcela zřejmé. Styles má dokonalý hlas pro rockovou baladu, silný a strhující s dostatečnou mírou zdrženlivosti. Jedním z jeho největších darů je právě tenhle emotivní hlas a tady ho slyšíme v plné kráse.

Harry Styles - Ever Since New York (Audio)

Late Night Talking

Většina skladeb alba Harry’s House nutí posluchače k pohybu, ale „Late Night Talking“ je obzvlášť nakažlivá. Frázování v písni hravě přeskakuje po instrumentálce a kolem ní a Styles si v refrénu sebevědomě a s šarmem prozpívá svou cestu. Je to nostalgické, je to veselé a je to skvěle vygradované. Nazývat popovou píseň „nadčasovou“ je vždycky nebezpečná hra, ale Styles odvádí fantastickou práci, když „Late Night Talking“ neomezuje na žádnou konkrétní éru.

Harry Styles - Late Night Talking (Audio)

Kiwi

Do téhle se Harry vrhá bezhlavě. Pouhý rok po rozpadu One Direction najednou čerstvý odchovanec klučičí skupiny zpívá o drogách, prostitutkách a náhodném těhotenství za doprovodu těžkých bicích a elektrické kytary. A funguje to. Styles je najednou v roli otřelého rockera s nosem plným kokainu naprosto přesvědčivý a „Kiwi“ přináší neodolatelnou zábavu.

Harry Styles - Kiwi

Cherry

V tomto citlivém dopise Harry své ex vrství zasněné, neurčitě drásající vokály nad pěkně vybrnkávanou kytarou. Text je jednoduchý, ale ne příliš. Způsob, jakým se v polovině skladby začnou rozeznívat a strhávat smyčce, je dechberoucí. Než se rytmus opravdu rozjede, ocitáme se společně se ním na emotivní cestě, která končí snovou hlasovou poznámkou jeho bývalé přítelkyně Camille Rowe, která celou věc dotáhne do konce.

Harry Styles - Cherry (Official Audio)

Falling

Za doprovodu jemného klavíru a skvělého hlasového výkonu vytváří Styles svou dosud nejcitlivější baladu. Není si jistý, jestli si věří, že se znovu zamiluje, a tak si přes klávesy vylévá pocity neschopnosti s prostou hudební produkcí, která nikdy neodvádí pozornost od Stylesova melancholického textu nebo jeho srdcervoucího hlasu. Je to právě jeho hlas na té stoupající melodii, který tuto skladbu posouvá od skvělého k něčemu výjimečnému.

Harry Styles - Falling (Official Audio)

As It Was

Dnes už to všichni dobře víme. Úžasné umístění na vrcholu hitparády způsobilo, že se „As It Was“ stalo neodmyslitelnou záležitostí roku 2022. A ani po třicátém poslechu se vám skladba neoposlouchá. Harry vítá éru „Harry’s House“ ukázkou hutné lyriky, nakažlivé hudební produkce a vynikajícího hlasu, které dohromady tvoří celkem dokonalou popovou píseň. Rytmus, na který se dá tančit, a slova, u kterých se dá plakat – Harry Styles má tenhle vzorec vychytaný.

Harry Styles - As It Was (Official Video)

Sign Of The Times

Téměř šestiminutová balada nebyla tím, co od Harryho svět čekal. Ale v okamžiku, kdy začne znít jeho neodolatelný falzet, už není pochyb o tom, že tahle skladba je mistrovské dílo. Díky obrovské bowieovské instrumentálce, něžnému vyprávění a mimořádnému hlasu je jeho následný vzestup mezi superhvězdy nevyhnutelný.

Harry Styles - Sign of the Times (Official Video)

Matilda

„Matilda“ je vůbec nejkrásnější píseň, jakou kdy Styles napsal. Inspirací pro skladbu je postavička z románu Roalda Dahla, ale ve skutečnosti je to milostný dopis všem, kteří někdy cítili potřebu vymanit se ze svého dosavadního způsobu života. Není to Harryho nejvýraznější pěvecký výkon, ani jeho nejzajímavější produkce, ale jeho hlas je upřímný a plný emocí a drnkací kytara krásně sedí pod jedním z nejlepších textů jeho kariéry. „‚You don’t have to be sorry for leaving and growing up‘,“ je věta, kterou občas potřebuje slyšet každý.

Harry Styles - Matilda (Audio)

She

„She“ zůstává Stylesovou nejambicióznější skladbou, která se prostě od začátku povedla. Ať už je tahle píseň, jak mnozí tuší, o potlačování pohlavní identity, nebo jen skladba o sexuálních snech, je to pozoruhodný počin. To nejlepší ze Stylesova vokálu, písničkářství a instrumentace se objevuje v této svobodomyslné, duši pohlcující, šestiminutové rock’n’rollové skladbě.

Harry Styles - She (Official Audio)