Hudba

13 nových alb, která byste si v červenci neměli nechat ujít

Nejlepší nová alba Blur, Taylor Swift, Post Malone, Mahalia a dalších, která vychází v červenci a vám by neměla uniknout!

Nejenomže Taylor Swift oznámila před pár týdny velké evropské turné, ale zároveň před týdnem vydala nové album, které nepřekvapivě opět boří světové hudební žebříčky. V příštích týdnech nás ale čeká ještě řada dalších hudebních novinek, které stojí za to sledovat. Tady je náš výběr nejlepších nových alb, která si v červenci můžete poslechnout.

7. července

Taylor Swift Speak Now (Taylor’s Version)

Taylor Swift - Mine

Pokud jste patřili k milionům fanoušků, kteří si v roce 2010 zamilovali třetí album Taylor Swift, pak není možné, abyste tuto reedici už neměli v hledáčku. Pokud jste však ještě nebyli zasvěceni do jiskřivého, lehce tragického a úžasně dramatického světa Speak Now – tak vítejte.

PJ Harvey – I Inside The Old Year Dying

PJ Harvey - I Inside the Old I Dying (Official Video)

Sedm let je na vydání nového alba poměrně dlouhá doba, ale PJ Harvey dostává zelenou. Nová deska inspirovaná vlastním básnickým eposem a zčásti improvizovaná, je „balzámem na dobu, ve které se nacházíme“ a zahrnuje první lásku, Shakespeara, Bibli, Elvise, ježky, folkový horor a terénní nahrávky z lesa kdesi v Dorsetu. Co víc si přát?

Chris Stamey – The Great Escape

Chris Stamey "(A Prisoner of This) Hopeless Love" (OFFICIAL VIDEO)

Se svým nebeským hlasem, šedými třásněmi a melodickou brilantností je Chris Stamey buď Neilem Finnem ze severní polokoule, nebo o něco starším Matthewem Cawsem. Bývalý zpěvák dB’s a současný pomocník Big Star je nepřekonatelný, pokud jde o zamilovaný kytarový pop, ale na albu The Great Escape se s působivým výsledkem pouští do typické americké hudby.

14. července

Tessa Violet – MY GOD!

Tessa Violet - 'MY GOD!' (Official Music Video)

Alternativní pop Tessy Violet je na albu MY GOD pestřejší než kdy dřív! Od otevřeně sexuálního bubblegum popu („MY GOD!“) po zpovědní a upřímně naštvaný pop punk („You Are Not My Friend“) – singly z alba naznačují, že nás čeká spousta zábavy. Ať žije léto plné nefalšovaně radostného popu.

Life Strike – Peak Dystopia

LIFE STRIKE "Downwinders"

Nejnovější lahůdkou melbournské trojice Life Strike je album, které si zakládá na přímočarém přístupu a směšně chytlavých melodiích. Žádné výmysly, „Downwinders“ jsme slyšeli už pětkrát za sebou a nemáme dost.

Palehound – Eye On The Bat

Palehound - Independence Day [OFFICIAL MUSIC VIDEO]

El Kempner označuje svůj lo-fi grunge folk z 90. let jako „deníkový rock“, který naplňuje album takovou zranitelností, jakou obvykle najdete jen u někoho v deníku. Globální pandemie, chaotický rozchod a výkřiky Phoebe Bridgers, to vše zaplnilo spoustu stran papíru od poslední desky Palehound, takže je co rozebírat. Z Eye On The Bat jsme si už poslechli tři skladby a všechny znějí tak přirozeně. Dokonale kovaný DIY alt-rock, u kterého máte pocit, že posloucháte něco, co byste možná neměli.

Mahalia – IRL

Mahalia - Terms and Conditions (Visualiser)

Nedávná spolupráce Mahalie s popovou veteránkou JoJo je jako stvořená pro sny o pomstě R&B z období let 2000-2009. A i když hlavní singl IRL ‚Terms And Conditions‘ zní zvukově úplně jinak, pocit, že by mohla tvořit klasiku, zůstává. Mnozí se pokoušeli znovu zachytit kouzlo Destiny’s Child, Lauryn Hill a Jazmine Sullivan – jen málokomu se ale podařilo vyvážit nostalgii a individualitu tak efektivně jako Mahalii.

Far Caspian – The Last Remaining Light

Far Caspian - Pet Architect (Official Video)

V posledních letech se bedroom pop proměnil ve vlastní formu a zaškatulkoval sólové producenty. Joel Johnston z Far Caspian se tomu na nové desce The Last Remaining Light vymyká a vrství prvky post-punku, emo a dalších stylů do nádherně strukturovaného a spletitého celku.

Blake Mills – Jelly Road

Blake Mills - There Is No Now

Kalifornskému producentovi a skladateli Blaku Millsovi se daří proměnit ve zlato všechno, na co sáhne. Nedávno produkoval pro Feist a Perfume Genius a pomáhal psát AURORU pro hit Daisy Jones & The Six. Tentokrát se zaměřil na svůj vlastní materiál v podobě alba Jelly Road.

21. července

Blur – The Ballad Of Darren

Blur - St. Charles Square (Official Video)

Ať už Blur před pár lety směřovali kamkoli, teď už tam nesměřují. Možná za to může nedávná série koncertů v rámci turné k jejich odkazu, možná třicáté výročí alba Modern Life Is Rubbish. Ať už je to jakkoli, všechny první tóny nové hudby působí hřejivě nostalgicky – něco, co Damon Albarn nazývá „poslechovou nahrávkou; reflexí a komentářem k tomu, kde se nacházíme teď“.

Cut Worms – Cut Worms

Cut Worms - Ballad of the Texas King (Official Video)

Třetí album Maxe Clarkea pod názvem Cut Worms si zachovává svěží produkci jeho retro popu inspirovaného Everly Brothers a zároveň se vrací k základním komponentům písní. Pokud první song „The Ballad Of The Texas King“ něco napovídá, pak tahle střídmost ponechává Clarkovi víc prostoru pro jeho melodickou krásu, aby zazářila ještě jasněji.

Guided By Voices – Welshpool Frillies

Guided By Voices - Seedling (Official Audio)

Kapela z Ohia je momentálně tak produktivní, že by více než čtyři měsíce bez vydání nového alba mohly být důvodem k obavám. Welshpool Frillies je jejich druhým albem v roce 2023 a desátým od začátku roku 2020. Držet krok s Robertem Pollardem je práce na plný úvazek, ale také nekonečně obohacující.

28. července

Post Malone – The Diamond Collective

Post Malone - Chemical (Official Music Video)

Post Malone je jedním z nejoblíbenějších umělců v popu i rapu dohromady. Počkejte, až uvidíte, jak vypadá jako skotský horal z 18. století ve videoklipu k písni Mourning, jednomu z Austinových hlavních singlů, ve kterém stejně jako v písni „Chemical“ rozšiřuje melodické hranice trapu.