Festivaly

Review

Rock for Churchill podvacáté očima fanouška

Festival Rock for Churchill jako narozeninový mejdan, na kterém slavíte s tisíci kamarády

Letošní ročník festivalu Rock for Churchil 2019 ve Vroutku u Podbořan byl výjimečný.

K dvacátým narozeninám konání festivalu nadělili organizátoři menu s řadou legend – živoucích a živelných legend. A jako třešinky na dortu doplnil mladou divokou krví – např. v podobě revoltujícího britského fracka Yungblud, který ovšem dostal i mě, jakožto představitelku té starší krve. Byl totiž nablízko –  a s publikem šel do party, dokonce i tělo na tělo – to když si pozval fans na podium,  a to se cení!  Kořením pak byly spřízněné kapely festivalu, oblíbení Djs a elektroformace.

YUNGBLUD - Hope for the Underrated Youth [The future is bright because we're in it]

Technicky rok od roku propracovanější stage, resp. jedna velká hlavní, RedBull bus stage – menší komornější scéna… kdy hvězdy zhlíží dolů z pódia vytvořeného na střeše autobusu, a obrovské šapitó – pro djská čísla – zkrátka taneční cirkus. Velkými zážitky z hlavní stage pro mě (a další stovky a tisíce lidí jistě též) byly koncerty spiklenců funku J.A.R., na krev a dechberoucí Tatabojs se speciální narozeninovou projekcí. Zjevením z retrovod, způsobujícím příjemné mrazení a pohnutí mysli, byli Stromboli.

Tata Bojs - Šťastnější (oficiální video)

Tečkou páteční noci pro mě byl DubFX – kouzelník, mimozemšťan, hudební popelka. Hraje si s hlasem, a krabičkami. Mění bezpočet hlasových identit – z rastafariána do jemné fistulky, přes černošskou zpěvačku, až po muezzina. A do toho famózní frázování kořeněné beat boxem. Není to na jednoho týpka z ulice trochu moc? Malý velký muž, co neřekneš mu „kuš“! A horečku sobotní noci ukončilo famózní nadupané elektro duo z Berlína Modeselektor. Na Red Bull bus stage si pohledy shůry mohli vyzkoušet např. britští Skiny Lister, překvapivě po loňské mainstage show i Mydy Rabycad, a nebo můj osobní festivalový objev The Tchendos – ti byli k popukání!

DUB FX GOA SUNSET JAM [ feat. MASIA ONE | FORELOCK | CISCO KID | STEPPA STYLE ]

Šapitó jsem tento ročník poněkud zanedbávala… a to zde hrály legendy jako sličná Ladida, či britský Ed Rush, či belgičtí Bredren. Já si v cirkuse dala jen USB – United Swing Brothers… mám ty jejich mixy ráda, mám ráda elektroswing.

Bredren - Aversive

Atmosféra na Rock for Churchill je výjimečná. Vážně si připadáte jako na velkém mejdanu s tisíci lidí… a připadá vám, že se všichni vlastně tak nějak znáte… To spiklenectví, a jakási hudebně požitkářská pospolitost je tam cítit na každém kroku. A smích a pohoda. A také příznivý věkový průměr návštěvníků (budiž pochválen střední věk!). A jen minimum pozérů, kteří řeší styl… a pokud již je objevíte, odpustíte jim to pro jejich pubertální nerozvážnost. A zase smích a zase pohoda.

A nebylo by tam tak fajn, nebýt spousty lidí, co se starají o zázemí festivalu. „Viktorové Čističi“ z Augiášova chléva s. r. o. čistili prostor areálu od odpadků průběžně. ToiToiky byly docela často vyváženy a dezinfikovány. Voda v žlabech nedošla. Výběr jídel byl slušný, hlady jsme nezmírali. Pivo lepší než loni. Cider vynikající. Security guys velmi příjemní – neprudili, usmívali se. Zdravotničtí sestry a bratři ve střehu, připraveni ku pomoci.  Myslím, že je to i proto, že je tenhle fesťák baví!  Mě taky bavil, jakože dost bavil!

Foto: Petr Klapper