Akce

Top 11 songů od Childish Gambina. Tady jsou hity, které byste si měli poslechnout před jeho koncertem v Praze

Multitalentovaný Childish Gambino míří poprvé do Prahy! Při té příležitosti jsme pro vás sepsali přehled jeho nejlepších 11 skladeb.

Vstupenky

Donald Glover alias Childish Gambino se vrací na pódia! Pražská O2 arena se 12. listopadu 2024 stane místem, kde odstartuje svou The New World Tour. Speciálním hostem na tour bude zpěvačka a rapperka Amaarae, která minulý rok vydala kritikou ceněné album Fountain Baby.

Před koncertem si nezapomeňte připomenout jeho nejlepší hity, které vám navodí tu správnou atmosféru. Tady je náš výběr těch nejlepších songů Childish Gambina.

11. ‘Freaks And Geeks

Rozjezd tam, kde to všechno začalo. Debutové album „Camp“ ukázalo, jak na něm využil koncept rappera a udělal si z něj svůj playground. Ve skladbě „Freaks And Geeks“ to znamená vzít některé z nejvíce klišé prvků v hip hopu (být nejlepší, získávat ženy, mít sex) a rozložit je na nejkomičtější verše.

10. ‘Sober

Od rapových klišé až po opačný konec spektra. V úvodní skladbě svého EP „Kauai“ z roku 2014 Childish Gambino opouští rapování a zpívá o trnitém rozchodu a prosí svou ex, aby si to rozmyslela. To vše je zabalené do svěžího, jemně funkového kabátu. Bojuje ale s jeho moderní produkcí, než náhle podlehne změně tempa v poslední minutě, která to utvrdí jako originál Childish Gambino. Hromový bas, který cítíte v těle, když jste příliš opilí a příliš emocionální na to, abyste byli v klubu. Převezme kontrolu a plná zranitelnost písně „Sober“ dosáhne svého vrcholu.

9. ‘The Worst Guys

Childish Gambino se spojil s Chance the Rapperem a společně nahráli song „The Worst Guys“, ale sloku od Chance the Rappera nečekejte. Spíše si s Gambinem přehazují pět slov tam a zpět a nějak se jim podařilo vytvořit jeden z nejchytlavějších refrénů v jeho diskografii: „All she needed was some“. Chytlavé odkazy na sitcomy 90. let, sexuální narážky a něco jako glamrockové kytarové sólo představují skladbu „The Worst Guys“, která je jedním z nejlepších příkladů podivné geniality mozku Gambina a jeho schopnosti udělat z ničeho téměř cokoli.

8. ‘Feels Like Summer’

V roce 2018 nás Childish Gambino zasáhl dvěma skladbami na EP Summertime, z nichž jedna byla „Feels Like Summer“ (která je tak dobrá, že se objevila znovu na albu „3.15.20“). Nenechte se ale zmást feel-good beatem a snovými vokály. Tato skladba je ve skutečnosti o tom, jak planeta pomalu umírá kvůli globálnímu oteplování, kapitalismu, odlesňování a včelám, které nemají dostatek čistého vzduchu. Depresivní? Možná. Ale ještě jsme neslyšeli výzvu k akci, která by zněla tak, že byste si měli vychutnávat ledovou margaritu se zapnutým Out of Office.

7. ‘Telegraph Ave (“Oakland” by Lloyd)

Na druhém albu Because The Internet od Gambina se vše změnilo, protože k němu vydal celý scénář, který popisuje dobrodružství hlavního hrdiny jménem „The Boy“. V jedné scéně jede The Boy za svou starou láskou, zatímco hraje fiktivní song Oakland od skutečného R&B umělce Lloyda. Snímek „Telegraph Ave“ mapuje myšlenky postavy, která poslouchá píseň „Oakland“ a obává se následků svého výletu. Točí se vám hlava? I bez Gambiniho vesmírného dění v pozadí je „Telegraph Ave“ hladkou, zpovědní klasikou.

6. ‘This Is America

Je těžké uvěřit, že „This Is America“ začínala jako vtip. Skladba vyšla na pozadí Trumpa, hnutí Black Lives Matter a rostoucích politických nepokojů v USA a je známá hlavně díky videoklipu, který ostře popisuje Ameriku a černošskou zkušenost v ní. Sbory ve stylu gospelu a disharmonicky veselé úseky jsou přerušovány basy připomínajícími střelbu ze samopalu, když Childish Gambino znechuceně pitvá politickou krajinu a komprimuje ji do momentu, který se zapsal do dějin.

5. ‘Me And Your Mama

Úvodní skladba alba „Awaken, My Love!“ z roku 2016 se do první pětky dostala z několika důvodů. Začněme tím, že se jedná o jeho první desku od doby, kdy naznačil, že by mohl odejít do důchodu. Znamená pro něj také velký hudební posun, kdy mihotavé syntezátory a sborové zpěvy z prodlouženého intra ustupují bouřlivým kytarám a funkadelickému zvuku, který bude dominovat celému albu, když Childish Gambino řve „Do what you want“ s vášní hraničící s mánií. Jedna z nejlepších úvodních skladeb ve skříňce Childish Gambina a možná i všech dob.

4. ‘3005

Childish Gambino získal za svou skladbu „3005“, která se díky chytlavému refrénu a romantickému sentimentu okamžitě dostala do amerických hitparád, nominaci na cenu GRAMMY. Donald Glover však mírně pošramotil pověst skladby jako milostné písně, když prohlásil, že jde spíše o „existenciální záležitost“.

3. ‘Sweatpants

Zůstáváme u alba „Because The Internet“ s trackem, který si zaslouží mnohem větší uznání. Childish Gambino nezklamal se ‘Sweatpants’, když se vrací do režimu rappera se sebevědomým flow a jeho oblíbenou směsí textů. S jedním z nejlepších beatů na albu, ‘Sweatpants’ obsahuje také imitace skřípání postele, zvuky podobné ptačímu volání a povzdechy. Všechny tyto prvky se noří do alternativního vesmíru Childish Gambina, aniž by se jedinkrát nadechl.

2. ‘Bonfire

Beat tak silný, že by se na něj dalo doslova headbangovat. Skladba „Bonfire“, která se vrací až k albu Camp z roku 2011, je plná úderných hlášek a ego drásajících textů jako „Man, why does every Black actor gotta rap some? I don’t know, all I know is I’m the best one.“ Childish Gambino má tak dechberoucí flow, že se tak strašně chce dostat k další slovní hříčce, až vlastně chraptí. A skutečnost, že „Bonfire“ začíná doslova poplachem před leteckým útokem, vám řekne vše.

1. ‘Redbone’

Jednoznačně nejlepší song od Childish Gambina a pravděpodobně jedna z nejlepších písní za posledních deset let, na prvním místě se může umístit pouze „Redbone“. Tento druhý singl z alba „Awaken, My Love!“ vděčí za své kvality funkovým hvězdám Bootsy Collinsovi a Funkadelic a má tak kultovní intro, že se dostalo i do klíčového hororu „Get Out“ od Jordana Peelea. Svižná basa, jeden z nejpamátnějších kytarových riffů všech dob, zcela nová sféra vokálních experimentů a drásavě paranoidní text o možné nevěře, to všechno v sobě „Redbone“ má.