Hudba

Review

NO NAME uzavírají úspěšné turné novým klipem

V prvních měsících roku 2019 absolvovala veleúspěšné Dermacol NO NAME Acoustic Tour, které jí zavedlo do třiadvaceti měst v České republice a na Slovensku. Vyvrcholením celé úspěšné šňůry byl skvělý koncert v pražském Foru Karlín, který byl částečně i zaznamenán. Atmosféru tohoto nezapomenutelného večera si fanoušci nyní mohou připomenout videoklipem k písni “Pamäte“ ze stále aktuálního alba „S Láskou“.

“Chtěli jsme zachovat všechno to krásné a jedinečné, co jsme za téměř tří měsíce trvání našeho akustického turné zažili. Hostování našeho přítele a producenta Martina Gašpara, smyčcový kvartet a hlavně jeho krásné ženské houslistky. Klip dokonale mapuje ten jedinečný pocit, kterého se jako muzikant nemohu nabažit. Je to fenomén chvíle, který bych popsal jako nekompromisní. Před koncertem přípravy, očekávaní, během koncertu plný sál, výbuch energie, hudby, zpěvu, tance a dvě hodiny po koncertě už na svoji chvilku slávy čeká zase někdo další. Obraz má věčné trvání, divadla mají svoje stále scény, ale koncerty jsou fenomenální v tom, že kdo v daný večer nedorazí, přichází o zážitek, který už nikdy v životě nedoběhne. Myslím si, že píseň ‘Pamäte‘ se na zobrazení tohoto jedinečného fenoménu hodí dokonale…“ vysvětluje lídr skupiny Igor Timko.

Autorem klipu, který je zároveň oficiálním rozloučením s akustickým programem kapely NO NAME pro rok 2019, je talentovaný videomaker Vojta Paleček. Ten se postavil nejen za kameru, ale vzal si na starost i režii a střih celého klipu. “Během československého turné jsme se v Brně seznámili s Vojtou Palečkem, který nám koncert v Brně nádherně zpracoval. Po této skvělé práci jsem mu okamžitě zavolal s tím, že mu nabízím možnost natočit klip k písni ‘Pamäte‘ z finálového koncertu v pražském Fóru Karlín. Jako bonus je v klipu zaznamenané i požádaní o ruku partnerky našeho bodyguarda Jardy. V kapele jsme se shodli, že z bezpečnostních důvodů se vlastnímu ochránci neříká ‘ne‘. A dobrou zprávou je, že Janička Jardovi řekla ‘ano‘!“ prozrazuje dále Igor Timko.

Kapela letošní turné absolvovala v trošku jiném složení. Na Dermacol NO NAME Acoustic Tour 2019 vystřídal baskytaristu Viliama Gutraya Martin Gašpar, ostatní členové kapely jsou již roky stabilní – Igor Timko (zpěv), Dušan Timko (kytara), Ivan Timko (bicí), Roman Timko (kytara) a Zoli Šallai (klávesy).

“Všechno, co jsme v rámci nácviku, příprav, nových aranží a realizace do turné vložili, se nám vrátilo tisíckrát zpět. Od vyprodaných sálů, přes reakce diváků až po odbornou kritiku. Když dosáhnete takzvanou zlatou shodu mezi diváckou a odbornou veřejností, pocítíte zadostiučinění, kvůli kterému jste zakládali kapelu,“ uzavírá celé téma Igor.

Během koncertních zastávek, které přilákaly tisíce fanoušků, kapela NO NAME zahrála krom novějších písní i své největší hity, mezi kterými nechyběly “Žily“, “Ty a tvoja sestra“, “Starosta“, “Večnosť“, “Ďakujem, že si“ nebo “Čím to je“. Plné sály dopřály kapele v mnoha případech i standing ovation a velmi pochvalně se na adresu turné vyjadřovali i hudební kritici, kteří mimo jiné uvedli, že “Skupina No Name v základě ctila svůj sound a celkovou příjemností a lehkým patosem snesla do zaplněných hal důvody, kvůli kterým si je české publikum tolik váží.“