Hudba

Preview

Koncerty na Střeše Radost

Koncertní série Fource Live zaměřená na české hudebníky a hudebnice se z klubu Chapeau Rouge přesouvá v srpnu na Střechu Radost - nové venkovní kulturní místo na mapě Prahy, na jehož chodu se podílí i Café V lese.

Aiko spolu s Teepee

Jako první tam 10. srpna vystoupí indiepopová zpěvačka Aiko, kterou definují zasněné melodie, neony, energické vystupování s unikátní atmosférou. Společně s Aiko na střeše zahrají i indiefolkoví Teepee. Ti představí sou vydařenou letošní Where the Ocean Breaks.

Aiko se narodila v Moskvě, vyrůstala v České republice, ale v současnosti sídlí v Londýně. A taky díky tomu je její tvorba mixem různých kultur a inspirací. Svou kariéru začala v televizní soutěži Superstar, své první EP AIKO vydala v roce 2018 a od té doby okouzlila mnoho fanoušků nejen na podiích velkých festivalů jako Sziget nebo Waves Vienna. V současnosti Aiko pracuje na nové tvorbě, kterou představí i v rámci svého setu.

Zvuk dreampopového dua Teepee je definován zasněným spojením vokálů, akustickou kytarou zpěváka Masona a křehkými tóny elektrické kytary, které obstarává zpívající kytaristka Tereza. Už první rok existence kapely si získal respekt tuzemské nezávislé scény a dal vzniknout debutové desce Albatross (duben 2016), kterou produkoval Mikoláš Růžička (Piano, Republic of Two). Po skvělém přijetí jejich debutu se Teepee aktuálně vrátili s druhou deskou Where the Ocean Breaks.

Ai Fen a Khoiba

25. srpna se na střeše představí se svou debutovou desku hudebnice Ai Fen, kterou můžete znát jako půlku elektropopového dua ba:zel. Spolu s ní stálice nezávislé scény Khoiba, která se po delší odmlce vrátila na scénu s loňskou eponimní deskou,  která byla nominovaná i na hudební cenu Apollo.

Ai fen je sólový projekt polskočínské hudebnice a producentky Eweliny Vlček-Chiu, známé také jako polovina elektronického dua ba:zel (s Danielem Vlčkem). Debutové album tematizující ženskou multinacionální zkušenost Postforever vyšlo teprve letos a Ai Fen na něm kombinuje prvky experimentálního popu se screamo vokály i ambientem a technem.

Khoiba je alternativní elektronické duo, jehož subtilní tvorba prostupuje posluchači a jejich poslech vyžaduje pozorný poslech. V roce 2008 se dvojice Ema Brabcová a Filip Míšek rozešla, ale teď jsou zpět a společně vydali návratové eponymní album. „Symbióza dvojice se zdá být silnější než kdy dřív,“ psal v nadšené recenzi Musicserver.

Vstupenky na oba koncerty jsou v prodeji přes Ticketmaster.