Hudba

Preview

Již druhý samostatný koncert skupiny Heilung

Šamanská družina Heilung k nám zavítá už na druhý samostatný koncert. Ten první byl beznadějně vyprodán několik měsíců před koncertem, takže tentokrát míří do Fóra Karlín, kde vystoupí 12. listopadu 2021 a doprovázet je budou Gaahls Wyrd.

Vstupenky na koncert

Heilung jsou… historie. Tato mnohočetná mezinárodní formace se posluchače všemi prostředky – hudbou, vizuálním konceptem i pódiovou prezentací, jež odpovídá pravěkému divadelnímu představení – snaží spojit s dobou před příchodem křesťanství, k syrové době bez politických ideologií. Jejich hudba přibližuje a odhaluje zvuk raně středověké severní Evropy, přesně severoevropské doby bronzové a železné až po vikingskou éru.
Pro dosažení autenticity Heilung ve svých mystických písních používají vše od tekoucí vody, chrastění lidských kostí, rekonstruovaných mečů a štítů z archeologických nálezů, bronzových kruhů a starých rámových bicí. Texty zas obsahují originální přepisy z runových kamenů a zachovaných kopí, amuletů a dalších artefaktů a dále básně, které se zabývají historickými událostmi nebo jsou interpretacemi originálů, k čemuž hojně využívají výkladů velkých runologů jako Düwela nebo Heizmanna.
Pro konkrétní představu se blíže podívejme na jeden z jejich zhudebněných dávnověkých rituálů. „Othan“ z posledního alba „Futha“ je z kompozic, která se v kontextu Heilung může jevit jako píseň uvolňující, i když ve vlčí mantře (lidé se kdysi při zaříkávání často uchylovali k přejímaní zvířecích zvuků) obsahuje dávná bojová zaříkávání ze 7. st. př. n. l., která se pro nejvyššího severního boha Odina (vyjevuje se tu jako pán války) zpívala pod štíty pro požehnání a ochranu svých bojovníků, jež jako aktivní bojové kouzlo mělo mít i sílu zastavit šíp v letu.

Heilung - Othan (official track premiere)

Heilung v němčině znamená ‚léčení’ a soubor toto slovo vnímá jako jádro svého zvuku. Předpokládá se, že posluchač jejich někdy bouřlivou hudební cestu z úsvitu již zapomenutého věku opustí uklidněný a uvolněný. A to tribální hudba temně ambientních ploch a šamanských rytmů vedená zpěvy jak z jiného světa splňuje. Ne nadarmo se sami Heilung zovou termínem „ampflikovaná historie”, takže i práce na posledním albu jim zabraly tři roky. Přijďte si to sami prožít.

Na koncertě vystoupí speciální host

Heilung si přivezou speciálního hosta a též stájové kolegy Gaahls Wyrd, které vede ikonická bm-postava Gaahl. Ten na debutovém albu souboru přinesl vyspělý a rozmáchlý (black)metalový materiál pokrývající neuvěřitelně velké spektrum nálad, směrů a jeho hlasových poloh. Čeká vás večer plný mystérií a lahodné temnoty

Kdo jsou Heilung

HEILUNG jsou experimentální „folk“ družina složená z členů z Dánska, Norska a Německa. Jejich hudba je založena na textech a runových nápisech germánských národů doby bronzové, doby železné a vikingské. Heilung popisují svou hudbu jako „zesílenou historii raně středověké severní Evropy“.
HEILUNG v roce 2014 založili zpěvák Kai Uwe Faust (německý tatér, který se specializuje na tetování ve staré norštině), dánský producent Christopher Juul a norská zpěvačka Maria Franz.
Odkazy na rané věky evropské civilizace jsou také vytvářeny pomocí textů z historických artefaktů nebo historických básní. Používané jazyky jsou rozmanité: němčina, angličtina, gotika, stará vysoká němčina, islandština, stará angličtina, proto-norština, proto-germánský a vikingský věk, stará norština. Jako nástroje se používají předměty, které již mohly být dostupné lidem v době železné, jako jsou bubny, kosti nebo oštěpy. Faustův hrdelný zpěv připomíná tibetský nebo mongolský styl, Juul používá jako vokál cvrlikající šepot. Na podiu nosí propracované kostýmy. Ty částečně vycházejí z „duchovních tradic euroasijských cirkumpolárních národů“, nebo jsou historicky správnými reprodukcemi oděvu severské doby bronzové.

Album Ofnir

Ofnir“ (2015) bylo velmi „mužské“ album. K jeho vytvoření HEILUNG vzali velkou část textů ze zachovaných runových nápisů na zbraních a brnění. „Futha“ (2019) je protějšek, bod rovnováhy, „ženská“ stránka. Zde texty pocházejí ze staré islandské poezie, ve které svaté ženy zpívají magická kouzla a nabízejí svá požehnání. Proto jsou ženské hlasy na „Futha“ výraznější.

Když HEILUNG v roce 2015 svépomocí vydali album „Ofnir“, dánská kapela mohla stěží očekávat gigantický úspěch svého debutového alba. Spektakulární živá vystoupení, výtečný ohlas u kritiků a silné vibrace v undergroundu, to vše neustále zvyšovalo vysokou poptávku po této nahrávce a to vše je také důvodem, proč jejich nový label Season of Mist následně „Ofnir“ bez váhání vydal v několika sběratelských formátech. Souběžně s ním už vyšel živák „LIFA“ (2017).

Album Futha

Slovo „Futha“ je převzato z artefaktu, o kterém se stále kontroverzně diskutuje. Velká jména v runologii jako Düwel či Heizmann se nemohou shodnout ani na dešifrování, ani na významu popisu… Toto slovo je vyryto ve zlatém brakteátu (stříbrná jednostranná mince knoflíkovitého tvaru) ze Skåne (Švédsko), který byl vyroben kolem let 500–530 n. l. Zde je zajímavé zmínit skutečnost, že většina nápisů s plnou runou začíná na „futh“, což jsou také první tři písmena ve všech runových abecedách. Ač je teorií dost, věda pro to zatím nemá vysvětlení, ale má se za to, že naši předkové viděli magický potenciál v rytí celé runové linie, ale také to má velký význam ve zrození. To vše nám zanechává dva největší náznaky: magický potenciál a ženské genitálie. Velká léčivá síla ženské divoké síly je vyvolána ve „Futha“. Ti, kteří byli přítomni při porodu nebo viděli lovit lva, znají ducha. Duch „wilde Weiber“ (německy), divokých moudrých žen. „Futha“ se snaží navázat na dobu, než byla žena degradována na porodní stroj a nositele věčné zděděné viny.
HEILUNG album „Futha“ dávali dohromady tři roky a bylo dokončeno a vylisováno v polovině zimy, nejtemnějším dni slunečního roku, 21. ve 12. měsíci ve 21:00.

Jakýkoli pokus spojit kapelu nebo její hudbu s moderním politickém nebo náboženským kontextem je zbytečný, protože HEILUNG se snaží spojit své posluchače s dobou před příchodem křesťanství a moderních politických ideologií.